Nästa artikel
Toyotas vinst minskar
Nyheter

Toyotas vinst minskar

Publicerad 10 maj 2017 (uppdaterad 10 maj 2017)
Japanska biljätten har backat med en femtedel och varnar för att den nedåtgående trenden fortsätter.
Toyotas vinst för räkenskapsåret som slutade i mars blev 1830 miljarder yen. Året innan var den siffran 2310 miljarder. För detta år spår Toyota att vinsten kommer att sjunka ner till 1500 miljarder yen. En av orsakerna sägs vara att den japanska valutan är stark.  

Toyota blev förra året omkört av Volkswagen i flest antal sålda bilar och försäljningen minskade på nyckelmarknaden USA.

– Fram till nu har det funnits tider då Toyotas bilar kallades för tråkiga och karaktärslösa. Men jag känner att avseende köregenskaper och design har våra kunder börjat utvärdera våra bilar positivt. Å andra sidan finns det fortfarande utrymme för förbättringar. Jag känner en känsla av kris över om vi faktiskt gör bilar utifrån kundens perspektiv på alla Toyotas arbetsplatser, säger biltillverkarens chef Akio Toyoda i ett uttalande.
 
Diskutera: Tror du att Toyotas vinst kommer fortsätta att sjunka?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-05-10 19:05
Leif Kavander

Så det har att göra med en "stark" Japansk valuta!?

#c • Uppdaterat: 2017-05-10 20:58
Saslam

Vilken tillverkare idag har intressanta modeller ? Som Toyota ägare kan jag hålla med om mycket men samtidigt tycka det är ett fasligt gnäll så fort Toyota kommer på tal. Jag kör inte prius för att rädda världen eller för att vinna skönhets pris eller gasa vid rödljusen glöm det. Jag kör den för att den är ekonomisk. Praktisk. Bekväm. O framför allt den funkar varje dag. Tycker dock som många att det behövs lite färg så att säga. Tillbaka med supra igen o det fort.

#d • Uppdaterat: 2017-05-10 21:18
Micke82

De som gnäller mest är de som inte äger en Toyota och skulle aldrig kunna tänka sig en. Inget nytt under solen :D.

Att anmärka på designen är lite krystat. Bättre de gör något åt motorerna så att man får mer kraft. Interiören har blivit bättre, mer påkostad. Tänker t.ex. på senaste Auris och Avensis. På minussidan skulle jag också delge begagnatpriser hos handlarna. Då menar jag även bilar med TKG. Rostskydd? Skulle betygen presenterade på ViB också revideras uppåt så ligger Toyota väldigt bra till...

#e • Uppdaterat: 2017-05-10 22:08
johnkommentar

Har kört Toyota i 15 år och jag håller med om att de nya modellerna är överdesignade med C-HR i spetsen, maken till opraktisk bil... så ja, kan hända att en och annan kärnväljare går nån annan stans.

#f • Uppdaterat: 2017-05-10 23:20
Styggavargen

Hur mycket gör hybrid på en Toyota egentligen? Det verkar lite si och så med förbrukningsnivån tycker jag. Jag var sugen på en Lexus 300h, men det verkar vara en dyr bil att äga? Min Skoda håller nog ihop några år till, men köper nog aldrig mer något ifrån VW koncernen igen, för mycket fiffel och båg och servicen kostar hutlöst mycket. Nästa gång det är dags skall jag nog kolla på Toyota igen.

#g • Uppdaterat: 2017-05-11 06:42
Saslam

Förbrukning som allt annat beror i hög Grad på hur man använder sitt fordon. Personligen med min körning i min region under året så ligger min prius mellan 0,48 sommar o 0,51 vinter. jämför bilars förbrukning på spiritmonitor.de så får man en bra hum om riktig förbrukning av riktiga människor.

#h • Uppdaterat: 2017-05-11 08:05
ToRy

@Shogun (#6): Skall bli intressant att se vad som kommer, men jag förstår inte varför det ska vara så f-t svårt att fimpa Avensis och sälja Camry i Europa också?? Som känns som en mycket bättre bil! Varje gång jag kört Camry som hyrbil i USA så irriterar jag mig på att Toyota erbjuder någon slags sämre kopia i Europa -- det borde väl gå att ta fram en bra Camry-drivlina för Europa också? En hybrid om inte annat.

#i • Uppdaterat: 2017-05-11 14:20
liebhaber

Toyota föranleder mycket känslor ser jag och det är ju kul! Man får inte glömma bort att oxå Toyota har fuskat sig fram. Det är ju ändå inte så många år sedan som det fick jätteböter i USA för att de INTE hade rapporterat om fel som leder till återkallningar. Efter att detta har uppdagats så hör Toyota/Lexus till de bilar som har flest återkallningar - och det säger väl en hel del, eller?
Om man till det lägger bilar med en hemsk design, nya Prius och C-HR rosar knappast marknaden med sitt utseende. Lexus har ju oxå sin överdimensionerade grill - samma med Audi!! - fast jag har en Toyota jag med :) en Soluna med klassisk design :)

#j • Uppdaterat: 2017-05-11 15:45
liebhaber

Jodå, jag har en Soluna :) Det är jag ganska säker på, kan hete Tercel på vissa marknader med.

https://www.google.no/search?q=toyota+soluna+2000&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjAod3r_OfTAhVG2CwKHS-LCzYQsAQIJg&biw=1920&bih=974

#k • Uppdaterat: 2017-05-11 16:04
A.L

Denna utveckling var väntad. Det finns flera skäl till det.
1. Kostnadsläget i Japan
2. Dålig produktutformning
3. Hårdare konkurrens
4. Svag representation i både Japan som EU
5. Stora problem med tillförlitligheten med stora merkostnader som följd.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.