Nästa artikel
Bilfrågan: Varför tiger Skoda?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför tiger Skoda?

Publicerad 11 maj 2017
Frågeställaren, vars åtta år gamla Skoda Octavia är sönderrostad, vill ha en motivering från Skoda om varför problemet inte kan lösas via rostskyddsgarantin.
”Sparklådan på bilen är helt sönderrostad. Vad kan man göra, när man bara möts av tystnad, när man bestrider generalagentens bedömning?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har problem med min Skoda Octavia som precis passerat 11 000 mil och är åtta år gammal. Sparklådan på bilen är helt sönderrostad och det finns rostskyddsgaranti kvar. Trots detta har jag fått avslag på garantireparation. Jag har krävt en motivering från generalagenten men möts bara av total tystnad.
Konsumentrådgivaren i kommunen säger att jag ska kontakta ARN. Men för det krävs en motpart.
Vad kan man göra, när man bara möts av tystnad, när man bestrider generalagentens bedömning?
Jonas
 
Svar:
Den aktuella Skoda Octavian har kontrollerats av en Skoda-verkstad som bedömde att rostskadan inte omfattas av garantin mot genomrostning. Samma slutsats har Skoda Sverige dragit efter att kontrollerat ärendet ytterligare en gång.
Skoda Sverige har, precis som Skoda-verkstaden, gjort bedömningen att rostskadan beror på yttre åverkan och därmed omfattas den inte av garantin mot genomrostning.
Vi har haft en tät dialog med kunden och rekommenderat honom att vända sig till kommunens konsumentrådgivare för vidare hantering i ärendet om han inte är nöjd med vår bedömning.
Då kunden har köpt bilen begagnad har vi också upplyst honom om att reklamationer enligt konsumentköplagen ska ställas till säljande part.
Erik Gustafsson, Skoda Sverige
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-05-11 11:18
L West

Helv...! Vår "yngre" Octavia är 8 år, den måste ju vara likadan! Att jag inte sett det! Och den äldre är hela 11 år, den är nog totalt genomrostad! Förbannade VAG-kvalitet, rostburkar båda två! ;)

#c • Uppdaterat: 2017-05-11 11:20
Hackenbush

Det är lite som om man skulle få ett stenskott som skadar lacken, strunta i att göra vid det och några år senare skylla på biltillverkaren för att det börjat rosta vid stenskottet.

#d • Uppdaterat: 2017-05-11 11:21
hultarn

Svårt att undvika yttre påverkan på en tröskel, den sitter ju i sprutet från framhjulen hela tiden... Men, tillverkarna vill förstås slippa så billigt undan som möjligt och lägger därför till det finstilta...

#e • Uppdaterat: 2017-05-11 11:54
Hackenbush

Får man inte främre stänkskydd på bilar längre? Det fick jag på min men inga bakre.

#f • Uppdaterat: 2017-05-11 12:06
adzam

Ett stort skämt...när det blir skarpt läge duckar biltillverkarna

#g • Uppdaterat: 2017-05-11 12:17
Axa

Problem med rostskyddsgarantin är inte specifikt för VAG. Det är likadant mellan alla märkena.

#h • Uppdaterat: 2017-05-11 12:17
Rikard

Bygger inte Octavian på Golf ?? Golfen rostar ju i sparklådorna, jag såg senast här om dagen en Golf -07 till salu med hål i sparlådorna.
Yttre påverkan kan annars vara en tidigare krockskada.

#i • Uppdaterat: 2017-05-11 12:25
pinjong

Kan det bero på stensprut pga avsaknad av främre stänkskydd? De är ju ofta extrautrustning nu för tiden.

#j • Uppdaterat: 2017-05-11 13:20
Diod

Hackebush & Mattse & L.West,
Det handlar inte om att man är VAG hatare. Jag har aldrig ägt en VAG bil och kommer aldrig göra det heller. Jag har kört Volvo i 20år och hämtat ut nya tjänstebilar som det varit fel på direkt från fabrikem. Detta var innan Kina köpte Volvo iof. Jag bestämde mig för att testa Peugeot och köpte mig en 508SW och kört 7600mil och dessa helt felfria. Jag har bytt en glödlampa sedan bara servat den.
När det gäller VAG så är det hur man som företag, både i Tyskland och den Svenska generalagenten handlar när det blir produktrelaterade problem. Att den moraliska kompassen havererat i Tyskland är tydligt, tänk när man varslade 20 000 Tyska bilarbetare på grund av att man fuskat med mjukvaran i bilarna. Tänk på hur miljö och samhällskonsekvenserna blir när ett företag gör så här.
VAG har länge haft enorma kvalitetsproblem, tänk på att Taxi fick inte köra med deras DSG växellådor, kamremmar och kamkedjor som havererade, rostproblem på nyare bilar och detta är inte påhittat av mig.
Visst alla tillverkare har kvalitetsproblem i mer eller mindre utsträckning men att Ni kan fortsätta gynna denna VAG koncern genom att serva och köpa deras fordon är inget annat än ynkligt.

#k • Uppdaterat: 2017-05-11 13:21
Henrik_gbg

@Shogun: Därför Vi Bilägares Rost test är ett skämt. Mycket möjligt att mannen har många års erfarenhet av att spruta tectyl , men någon metallurgisk utbildning har han inte vad jag vet. Så ger inte mycket för hans utlåtande.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.