Nästa artikel
Test: Mitsubishi Outlander PHEV, Volkswagen Passat GTE SportsCombi, Volvo V60 D5 Twin Engine
Nybilstest

Test: Mitsubishi Outlander PHEV, Volkswagen Passat GTE SportsCombi, Volvo V60 D5 Twin Engine

Publicerad 4 december 2015 (uppdaterad 30 mars 2016)
Kombi på tre olika sätt för den laddhybridsugne.
Utbudet av laddhybrider växer sakta men säkert. Storsäljaren Mitsubishi Outlander PHEV i ansiktslyft version får nu tuff konkurrens av Volkswagen Passat GTE SportsCombi och Volvo V60 D5 Twin Engine.
Finessen med laddhybrider är att man egentligen inte behöver bry sig om räckvidden på el lika mycket som den som kör en enbart eldriven bil. När kraften börjar ta slut, eller när behovet så påkallar, träder den ordinarie förbränningsmotorn in för att stötta. Allt sker automatiskt, föraren behöver inte lägga sig i, men givetvis finns det användare för vilka en laddhybrid är smartare än för andra. Den som har ett par mil till jobbet och som kan ladda där och sedan hemma på natten igen är den ideala laddhybridföraren.

Det är nästan omöjligt att överskatta den betydelse laddhybriden Outlander PHEV haft för Mitsubishi i Sverige och övriga Europa. Det hos oss tidvis nästan borttynade märket fick från hösten 2013 ett markant uppsving med modellen, inte minst tack vare vår generösa förmånsbeskattning för laddhybrider och den supermiljöbilspremie på 40 000 kronor på nypriset biltypen åtnjuter. Karosstypen ”suv” och möjligheten till fyrhjulsdrift och dragkrok bidrog till populariteten, hittills har drygt 4 200 Outlander PHEV sålts i Sverige.

Lagom till ansiktslyftningen av Outlander har utbudet av laddhybrider blivit större. Att både Volkswagen Passat med nya GTE (finns som sedan och som kombi) och Volvo med nya V60 D5 Twin Engine gett sig in i hybridleken spetsar kampen om kunderna. Nykomlingarna får också dra släp och båda har gott om lockande egenskaper utöver de ekonomiska fördelarna.

Det säger sig självt att de här tre testbilarna inte kan jämföras rakt av när det gäller alla egenskaper, därtill är de alltför olika varandra. Men de har sin förmånliga finansiering gemensam. Vilken av dem som blir bästa valet handlar därför inte så mycket om de församlade egenskaperna, om bilarnas plus och minus, som om de behov man själv har – framför allt av utrymmen.

I fullständiga versionen av Vi Bilägares test kan du läsa om vilken bil som vann testet.

Prenumerera på Vi Bilägare och få senaste biltesterna och mycket mer rakt ned i brevlådan. Prenumeranter får även tidningen en vecka tidigare och dessutom till lägst pris. Klicka här för att läsa mer om prenumeration.

Diskutera: Vilken är din favorit av de tre bilarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-03-27 00:39
Optimus

Som privatperson har jag svårt för att klara av att "köpa" någon av de testade bilarna. De är alldeles för dyra. Vem pyntar runt 400.000 för en bil. Självklart finns det personer som betalar ur egen plånbok men då tror jag att de köper en annan typ av bil. Är man däremot förmånsbilsåkare är dessa bilar fantastiska, ur ett ekonomiskt perspektiv. Då behöver jag inte pynta en enda krona i investering utan "bara" betala ca 1000kr efter skatt per månad. Klart som korvspad att det är intressant. Skall jag däremot öppna min egen personliga plånbok och pynta 400.000 kr för en dyliga bil, glöm det. ViB ni får faktiskt vakna upp och se till det vanliga folket, som inte har förmånsbil, innan ni uttalar er om förträffligheten med bilar av den testade typen. Jag får åka många mil innan det lönar sig att investera i en Mitsubishi PHEV som privatperson, även om det är en bra bil.

#m • Uppdaterat: 2016-03-27 22:30
Vidstige

Raywave skriver att Prius drar 0,6 och Mazda 6 bensinare drar 0,7 i staden. Det stämmer inte med verkligheten, det är större skillnad än så till Prius fördel. Det är helt enkelt så att bromskraftsåtervinning ger klara energivinster och att hybridteknik fungerar. Skyactive är alltså ingen hybrid och saknar då också bromskraftsåtervinning. Dessutom är Prius (liksom andra hybrider) automatväxlad, så klart bekvämare än manuell låda i stadskörning.

#n • Uppdaterat: 2016-03-29 17:24
benny karlsson

CK. Kan du sluta bära dig åt som en imbecill. Ditt Hatskrivande om Toyota får dig bara att framstå som ett av trollen på forumet som borde stängas av tills du uppträder lite civiliserat.
Ang. bilarna är det väl bara Outlandern som har bekvämt insteg, dom andra går bort.

#o • Uppdaterat: 2016-03-29 17:33
PREVIA

All gruvbrytning påverkar miljön negativt så om man inte vill ha någon gruvbrytning så bör man inte heller köpa någon bil alls,inte äta med bestick av metall,inte ha indraget vatten i huset,inte laga sina tänder,eller åka tåg,flyga åka till sjukhus osv.

Nu sitter de allra flesta miljömärkta och helt återvinningsbara NMH Batterierna i annat än bilar och på grund av sitt dyrbara innehåll återvinns batterierna som här.
NMH batterier är Svanenmärkta ser man här.
https://www.xlbygg.se/umeasyd/sortiment/el-belysning-hushall/el-sortiment/batteri-laddbar-r03-850mah-2st-161852
Den fjärde största fyndigheten i världen av de viktiga jordartsmetallerna finns i Gränna i Sverige där brytning kan kanske starta i år läser man här.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sallsynt-fynd-ger-granna-hoppom-gruva/
Vilka batterier bör man använda för att vara miljövänlig?
Laddningsbara batterier nickelmetallhydridbatterier (NiMh) är miljöanpassade och innehåller inga ämnen som klassas som miljöfarliga.

http://www.el-kretsen.se/atervinningssystemet/fakta-atervinningssystemet/batterier/

#p • Uppdaterat: 2016-03-29 17:51
PREVIA

Om man åker i Passat GTE till fjällen så kan sportlovet bli extra långt då bilen inte går att starta alls vid kallare temperaturer än -27 grader , å andra sidan så går bilen inte att köra på el vid -10 och lägre temperaturer vilket betyder att under vintern så fungerar plug-in bilen bara som en vanlig bensinbil lastad med ett stort batteri och en elmotor som inte används annat än för att starta bensinmotorn med.
Marcus Thomasfolk informationschef på Volkswagen säger att man bör ha bilen i ett varmgarage på vintern, så det betyder att man inte får glömma att ta med varmgaraget på vintern om man tar bilen dit där det inte finns något varmgarage dit man kommer.

#q • Uppdaterat: 2016-04-15 17:19
LennartJ

Previa: Har du kört en Passat GTE i fjällen?? Om inte, så tycker jag din analys är lika med noll. -10 är inga problem med el-bil, och andra sidan -27 får du inte ens igång en fosilbil.

#r • Uppdaterat: 2016-12-24 11:09
PREVIA

En elbil som bara går på batteri startar även när det är riktigt kallt ute om den är tillräckligt laddad men VW GTE går inte att köra på bara el när temperaturen närmar sig tvåsiffriga minus grader kallt även om batteriet är halvladdat skriver gröna bilister och det går inte att starta bilen alls när temperaturen närmar sig -30.
http://www.gronabilister.se/tester/biltester-2016/volkswagen-passat-gte-sportscombi-laddhybrid
Självklart får du igång en fossilbil i sträng kyla ser man i filmerna här, ingen tvekan alls.
https://youtu.be/m-XIxU9wrmg
https://youtu.be/fvTgKWk987g
https://youtu.be/68Joq08II6c

#s • Uppdaterat: 2017-03-23 22:52
Raywave

Och Mitsubishi Outlander PHEV fungerar alldeles utmärkt även i tvåsiffrig kyla, har själv testat i vinter, inga som helst problem.

#t • Uppdaterat: 2015-12-04 14:20
milkylainen

SUV är bara för att folk ska få känna sig lyxiga.
Nu kommer argumenten att SUV är en bra "dragbil för den är stor och tung".
Tja... Outlandern väger inte mycket mer än en BMW 5-serie t.ex.
Så vad tillför karosstypen SUV? Inte mycket, annat än att det känns fläskigt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.