Nästa artikel
Krav på skärpta mobillagar
Nyheter

Krav på skärpta mobillagar

Publicerad 13 mars 2017 (uppdaterad 13 mars 2017)
I slutet av april ska Transportstyrelsen presentera sin utvärdering av den så kallade sms-lagen. Enligt Motormännens tidning Motor är en majoritet av ledamöterna i Trafikutskottet positiva till en skärpning av lagen.
Av de ledömöter som Motor frågat svarar en klar majoritet att de vill skärpa reglerna kring att använda mobiltelefon när man kör bil. Den nuvarande lagen som förbjuder förare från att använda telefonen på ett sådant sätt att det inverkar menligt på uppmärksamheten har visat sig vara ineffektiv och väldigt få förare lagförs för att ha rattsurfat trots att allt fler medger att de använder telefonen när de kör. Sverige är i dag det enda EU-landet som inte har ett förbud mot handhållen mobiltelefon eller liknande.

– Det är dock inte så enkelt att man med krav på handsfree blir av med problemet. Däremot blir det sannolikt enklare för polisen att övervaka och ur bevisningssynpunkt, säger Transportstyrelsens utredare Therese Malmström till Motor. 

Diskutera: Vad tycker du om telefonförbud i trafiken?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2017-03-13 19:26
EnannanRobban

Fast Benny, vet inte hur många nya bilar där föraren sitter med telefonen i örat, fast bilen garanterat har Handsfree

#m • Uppdaterat: 2017-03-13 19:30
Reverend Benny

Jo jag vet Robban, har sett det själv in action. Vet inte varför det är så, gissar på teknikrädsla eller bara vana.
Kan polisen få möjlighet att bötfälla och dra in lite flis till oss andra så varför inte.

#n • Uppdaterat: 2017-03-13 20:54
skarj

@2tt2, det handlar ju mindre om andra länder än om att man tappar fokus på körningen, vilket är helt odiskutabelt. Sen om lagen följs eller inte motiverar ju inte att låta dumheterna fortsätta. Fel är fel även om få åker fast, är straffskalan tillräcklig så får nog lagen effekt, men givetvis är det inget hinder till mer information om hur farligt det är. Riskeras körkortet kanske folk (inklusive mig själv) tar sig 60 sek vid vägkanten om det är brådis att svara på ett SMS eller vad det kan vara. Frågan man ska ställa sig är vad Sverige har emot att lagstifta i detta fall? Man brukar inte vara sena annars, vad är den egentliga anledningen?

#o • Uppdaterat: 2017-03-13 21:34
saabnisse

Det skapas mängder av nya lagar, en del bra, en del kanske inte.
Men som Mattse skriver, de är ju helt verkningslösa om det inte finns resurser till övervakning.
Hur sjutton kan man tro att den som inte bryr sig ett dyft om hastighetsgränser, för att risken att fastna i en fartkontroll är obefintlig, ska bry sig om ett mobilförbud?

#p • Uppdaterat: 2017-03-14 07:15
Hackenbush

Även om en del inte skulle bry sig om ett förbud mot handhållen mobil vid körning hur kan man tycka att det är bättre utan en lag mot detta?

#q • Uppdaterat: 2017-03-14 10:25
HT19

Kommer det något förbud mot all korv smaskande som sker i bilarna? Ser dagligen folk som vinglar när dom äter korv! Det måste naturligtvis skapas en lag mot detta!

#r • Uppdaterat: 2017-03-14 10:34
Hackenbush

Visserligen finns det nog en del som äter under körning (idiotiskt) , har man verkligen inte tid att äta sin korv innan man kör vidare?Men antalet som fepplar med mobilen under körning är nog avsevärt fler än de som äter.

#s • Uppdaterat: 2017-03-14 12:46
Pi

Att jämföra korvätande bakom ratten med SMS/FB-skrivande på mobilen är verkligen att jämföra äpplen och päron. Käkar man en korv så har man i regel full uppsikt framåt vilket knappast den har som har huvudet riktat neråt golvet på bilen för att skriva SMS eller liknande.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.