Nästa artikel
Bilfrågan: Har Opel klen koppling?
Bilfrågan

Bilfrågan: Har Opel klen koppling?

Publicerad 13 mars 2017 (uppdaterad 13 mars 2017)
"Jag läste i somras att en annan Astraägare hade problem med kopplingen och undrar om inte lamellerna är för klent byggda på Opelbilar?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag äger en 2-3 år gammal Opel Astra som har gått cirka 2 000 mil. När jag en dag hade kört 15–20 minuter havererade kopplingssystemet helt och jag måste bogseras till verkstad. Under den korta körningen låste sig kopplingspedalen vid åtminstone tre tillfällen, varvid jag fick sätta foten under pedalen för att få upp den igen. Samtidigt var det ett enormt motorljud.

På verkstaden konstaterades att lamellerna helt hade förstörts. Jag läste i somras att en annan Astraägare hade problem med kopplingen och undrar om inte lamellerna är för klent byggda på Opelbilar. Varför går lamellerna sönder då pedalen låser sig?

Rolf Törnqvist

Svar:
Den här kunden var i Polen när hans bil gick sönder. Efter att ha blivit kontaktade av kunden har vi pratat med verkstaden där och de har informerat oss om att felet uppkommit på grund av onormalt slitage. Om kopplingen skulle haverera i en ny bil på grund av ett fabrikationsfel ersätter vi naturligtvis kunden men inte när det handlar om onormalt slitage.

Annicka Troedsson, Opel Sverige.

Diskutera: Vad tror du har orsakat problemet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-03-13 17:30
skarj

Tycker faktiskt också att det låter rätt osannolikt att tillskriva kopplingsraset på ägaren, om det inte är så att de sett denne "in action" och är det så borde man anställa denne som testförare för duktigare person att uppbringa "våldets seger över materialet" torde vara svår att hitta om man inte gör det på rent jävelskap, vilket är högst osannolikt på sin egen bil!?

#c • Uppdaterat: 2017-03-13 18:25
edmund

Löser sig i nästa generation Astra med PSA-låda :D

#d • Uppdaterat: 2017-03-13 18:25
wacom59

Även om jag gillar Opel så låter det orimligt att kunna slita ut lameller på 2000 mil!! Nej, låter som något tillverkningsfel. Sen om det är några eller alla manuella Astra, det går ju inte att uttala sig om, baserat på det som hittills kommit fram. Kanske finns fler fall?

#e • Uppdaterat: 2017-03-14 08:06
Hans Berglund

Dom som slirar ned kopplingen för bilen själv slirar inte på kopplingen det finns ju automatlådor till om flesta billarna idag

#f • Uppdaterat: 2017-03-14 09:22
jete

Jo Hans kopplingen kan börja slira av sig själv om det är något fel med den. Hände på min Megane. Aldrig körd med släp. Jag kollade lamell och tryckplatta (är bilmontör) och då hade lamellen legat an bara på en 10mm bred remsa vid sin ytterkant. Troligen fel lamell inmonterad. Har inte legat an som den skall på en bil. Först trodde jag att det var halt när varvtalet gick upp på motorn. Bilen hade då gått 43000km. Min Volvo 740 har jag kört 438000km delvis med tungt släp och bytte inte koppling en gång.
Så det behöver inte vara förarfel att kopplingen går sönder.

#g • Uppdaterat: 2017-03-14 10:50
Hans Berglund

Det kan ju även hända med en koppling i enstaka fall, men mina erfarenheter efter nästan 60 år i bilverkstad är att när kopplingarna börjar bli blåanlöpta för oftast äldre kunder som aldrig tidigare har slirat på kopplingen så kan det ibland bero på sämre hörsel, alt.att det är dags att sluta köra på grund av sämre reaktionsfårmåga,då hjälper inte aut.låda heller.

#h • Uppdaterat: 2017-03-14 10:57
Hans Berglund

Det finns ju även vissa bilmärken med klenare diemension på kopplingen där det är lättare att bränna en koppling tex Subaru

#i • Uppdaterat: 2023-06-14 22:31
Gäst (ej verifierad)

Påminner mig om farfar som klagade på sin Volvo V50 och vägrade stå för kopplingsbytet som enligt honom berodde på fabrikationsfel. Farfar har alltid kört jättebra och har aldrig haft problem tidigare i livet. Det kan jag skriva under på. Problemet som dock uppstod när han blev lite äldre var att hörseln förändrades men han körde fortfarande jättebra. Men han hade nu plötsligt fått problem att höra motorns varvtal vilket gjorde att han slirade lite på kopplingen vid varje växling. Det tog inte mer än ca 3000 mil så var den slut. En koppling som för övrigt redan gått utmärkt i 5000 mil hos en tidigare ägare.

Det här är ett känsligt ämne och jag säger inte att det är så i detta fall. Men Rolf bör bjuda en närstående på en tur för ett ärligt omdöme. Det är inte värre än att i framtiden köpa sig en automatväxlad bil om det nu är så att hörseln spelar herrn ett spratt.

#j • Uppdaterat: 2017-03-14 15:25
snabb95

Vad bra det är med varvräknare. Ännu värdefullare för äldre förare tydligen.

#k • Uppdaterat: 2017-03-14 16:34
saabnisse

snabb, bättre med automat, då behövs ingen varvtalsmätare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.