Nästa artikel
Säker start på MC-säsongen
Nyheter

Säker start på MC-säsongen

Publicerad 13 mars 2017 (uppdaterad 14 mars 2017)
Nu närmar sig MC-säsongen och för att hjälpa både nya och rutinerade motorcyklister har Sveriges MotorCyklister (SMCK) nu publicerat en del hjälpmedel.
De flesta MC-förare kan behöva en uppfräschning av kunskaperna innan säsongen sätter igång på allvar. Många olyckor inträffar tidigt på året då bilisterna inte hunnit vänja sig vid tvåhjulingarnas närvaro och motorcyklisterna själva inte hunnit bli varma i skinnställen. Då är det kanske en bra idé att läsa på lite MC-teori innan man tar fram hojen ur garaget.

På SMCKs hemsida finns nu läroboken Full Kontroll att ladda ner gratis, dessutom översatt till flera språk. Det är SMCKs norska motsvarighet Norsk Motorsykkel Union som ligger bakom boken och de har nu också producerat en filmserie baserad på den, även den finns tillgänglig på SMCKs hemsida. Det är 27 korta informationsfilmer som både kan lära nya förare att framföra sina fordon på ett säkert sätt och påminna de som är gamla i sadeln om små knep som kanske fallit i glömska under vintern. 

Diskutera: Vad är ditt bästa tips inför MC-säsongen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-03-13 14:45
Hackenbush

Om man inte går någon kurs så är det i alla fall bra att småträna lite på lågfartskörning, hård inbromsning, köra slalom mellan "tänkta" koner.
Man bör vara uppmärksam på eventuella grusrester i svängar och korsningar och förstås att tänka åt alla bilister som blir förvånade över att motorcyklisterna dyker upp detta året också.
Jag skriver inte att man skall köra försiktigt för vad menas med det? Max 40km/h och stanna i alla svängar och korsningar?
Bättre att då tänka att man skall köra uppmärksamt. Dra gärna på lite men var uppmärksam och förutseende på vad som eventuellt kan hända i skymda kurvor eller på andra ställen där det kan finnas uppenbara risker. Att hela tiden tänka på situationer där man kan råka illa ut och agera därefter är det bästa vi kan göra för att känna oss lite säkrare på vägarna.

Jag själv körde ca 16 mil i Lördags med min hoj och det var uppfriskande att se att många utnyttjade tillfället som Lördagens väder gav oss och alla körde ganska lugnt vad jag kunde se.

#2 • Uppdaterat: 2017-03-13 14:53
duccedriver

Boken är skitbra, den handlar ju mest om körteknik och är en aha-upplevelse för många som kört länge, den går långt utanför trafikskoleteorin, den lär ut avancerade grejor för den som redan kör.
Lite avrostning är inte fel hacken, i grupp eller själv, bara man mjukar upp lite.
Bromsteknik speciellt, när jag anordnade klubbens avrostningar var det det moment där man såg flest brister, många vågade inte nyttja grejorna, många med abs som fegbromsade.....

#3 • Uppdaterat: 2017-03-13 16:09
Groppo

.. och sätt tillbaka originalljudämparna samt håll fartgränserna! Utopi?

#4 • Uppdaterat: 2017-03-13 16:33
Mattse

Ett bra sätt att hålla sina MC-kunskaper fräscha över hela året är att köra enduro eller cross på vintern. Rekommenderas starkt. Då är du väl förberedd körtekniskt inför asfaltssäsongen.

Andra råd är som vanligt att köra som om du vore osynlig och att ingen ser dig i trafiken. Vilket även är en sanning nu på vårkanten då övrig trafik är ovana vid motorcyklar. Var alltid beredd att bromsa när du närmar dig en korsning. Det spelar ingen roll om du har bra belysning och färgglada highviz-kläder. Bilister håller bara utkik efter annan trafik i sin egen storlek och reflekterar inte över mindre föremål i trafiken.

Det bästa rådet av alla att leva efter är dock "ju lugnare JAG tar det i trafiken, desto färre idioter möter jag". Tänker du efter lite så stämmer det varje gång, alltid överallt.

#5 • Uppdaterat: 2017-03-13 18:39
Axa

Håller med övriga. Ett annat tips är att inte vara stressad eller otålig när man ger sig ut. Även om abstinensen befinner sig som starkast på våren. Uppmärksamheten blir sämre med stressen.
Själv har jag lite mer tålamod och väntar nog en månad innan premiär.

#6 • Uppdaterat: 2017-03-13 19:18
Reverend Benny

Själv få försöker jag hålla mig tills den första sopbilen varit framme och tagit det värsta.
Sen skadar det ju inte att köra en liten genomgång om hojjen stått uppställd utomhus på en plats där många människor rör sig (typ större städer). Det finns gott om folk som jäklas och människor som kan ha försökt sig på att sno hojjen.
Skadar inte att ta en lugn tur till närmaste tvätthall och lugnt gå igenom sommarpartnern så att man ser att allt är ok.

#7 • Uppdaterat: 2017-03-13 19:37
Styggavargen

Om du kör med tanken att ingen kan se dig, så håller du dig vid liv längre. Tumma inte på säkerheten.

#8 • Uppdaterat: 2017-03-13 21:30
hultarn

Jo, nu rycker det i MC-tarmen. Jag hade ute mina igår (OK, de stod i vägen för lite andra grejor som skulle fram..), och visst blev det en liten tur hemmavid. Det var kallt, hade ju inte rätt klädsel, men kul att få känna lite.

Men, som alla säger. Man tar det lugnt, aktar sig för gruset, och betraktar medtrafikanterna som idioter som är kapabla till vad som helst.
Och ännu en grundregel: KÖR ALDRIG OM I NÄRHETEN AV EN KORSNING!! Allt för många krockar inträffar med svängande bil, särskilt vänstersväng.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.