Nästa artikel
Bilfrågan: Minskar förbrukningen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Minskar förbrukningen?

Publicerad 1 mars 2017
Frågeställaren undrar om det finns bevis för att moderna bilar drar mer bränsle den första tiden.
”ViB hävdar ofta att nya bilar drar lite mer bränsle initialt. Har ni mätdata som styrker att bilar är törstigare under den första tiden?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
ViB hävdar ofta att nya bilar drar lite mer bränsle initialt. Bland annat skrev ni i nummer 01/2017 att förbrukningen för Volvo V90 D3 AWD ”borde minska” från uppmätta 7,5 l/100 km vilket är en överförbrukning på 53 procent. 
Jag tvivlar inte på att motorer drog mer initialt förr i tiden, men jag undrar om ni från alla era tester har mätdata som styrker att dagens nya bilar är törstigare under den första tiden. Själv har jag inte noterat någon mätbar skillnad, men jag har å andra sidan bara mätt på de fåtal nya bilar jag haft.
Om ni uppmätt någon minskning vore det intressant att veta hur stor den i så fall är.
Staffan Gildebrand
 
Svar:
Vi mäter visserligen förbrukningen noggrant på våra långtestbilar (och övriga testbilar) men några jämförelser mellan vad bilarna förbrukar som helt nya och efter några tusen mils körning har vi inte gjort. Bilarna körs under så olika förhållanden, beroende på de olika testförarnas vanor och behov att det inte går att utläsa några säkra skillnader i bränsleförbrukningen.
Uppfattningen att motorer blir snålare när de har ”slitits in” är nog till viss del en kvarleva från förr. Dagens motorer har precisare toleranser och har låg inre friktion redan från början. Att de flesta bilar ändå drar betydligt mer bränsle än vad deklarationen anger är resultatet av den orealistiska körcykel som ligger till grund för förbrukningssiffrorna.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-03-01 19:28
Andreas Plars

Nu är det ju inte bara motorn som slits in. Även om toleranser på mått och ytor är finare idag så slits foder/cylindrar och kolvar/ringar in. Likaså alla motorns axlar alla aggregat! Pumpar, generator osv. Det är många lager på en motor. Sedan har vi hela drivlinan, frästa kugghjul, lager, slipade axlar och tom däcken! Den som inte klarar av att mäta upp en skillnad i förbrukning på en ny bil och en bil som har gått 5000mil mäter fel. Men det år otroligt mycket som spelar in och det väldigt svårt att mäta sånt här exakt.

#c • Uppdaterat: 2017-03-01 20:28
Styggavargen

Har mätt min Octavia sedan den varit ny, snart 5500 mil. Samma snitt förbrukning över hela tidsspannet. Varför inte acceptera att förbrukningen är så hög för V90? Det handlar om en bil på 2 ton... Det är inte konstigt, snarare logiskt.

#d • Uppdaterat: 2017-03-01 21:20
Tvärnit

Styggavargen. Haha... det är så att Volvo fans alltid levt i en förnekelse angående vikt o förbrukning.
Då 240:n härskade så gick det mycket snack om hur lite den drog...0,8 snitt GLE automat och boggievagn upp till Umeå.
Jadå jag har ägt Volvo också (väldigt nöjd) men se mer nyktert på saken och det gäller för bilar i överlag.

#e • Uppdaterat: 2017-03-01 23:37
John2008

"Uppfattningen att motorer blir snålare när de har ”slitits in” är nog till viss del en kvarleva från förr. Dagens motorer har precisare toleranser och har låg inre friktion redan från början."

Det är tack vare en vid tolkning av den uppfattningen och slarvet med att läsa bilens instruktionsbok, som ViB:s testförare trampar plattan i mattan, direkt redan när de hämtat ut nya bilar från fabrik eller handlare. Jag vill påstå att detta är fel sätt att köra en ny bil.

#f • Uppdaterat: 2017-03-01 23:44
Audi A5 SB

Min A6 drog mer de första 100 milen. Inte mycket, men noterbart. Detta berodde nog mest på att automaten då växlade upp mycket sent för att undvika låga varv. Vidare var högsta varvtalet begränsat till 4.600 rpm (tror jag mig minnas) mot 4.800 rpm nu. Men även nu är varvtalet begränsat om det är riktigt kallt ute (4.400 rpm).

Styggavargen och Tvärnit borde läsa om junkers bil (samma konfiguration som ViB:s bil) på forumet. Styggavargen har en törstig bil. Kanske dags att byta?

#g • Uppdaterat: 2017-03-01 23:54
Styggavargen

Min bil är törstig, 0.65 liter/mil och det är mycket mer än deklarerat. Men jag kör på bensin, dagens Volvo bilar går inte ens att köras på bensin med rimlig förbrukning. Den där 240 ni nämner kräver mindre energi än en ny V90 ... Det säger väl något om dagens läge? Om vikten inte spelar roll? Vad är det få som får denna nya bil att dra så mycket? Förklara gärna detta för mig...

Jag ser bara sambanden, och dagens bilar blir allt tyngre och alla verkar förvånade över att de drar mycket bränsle!?

#h • Uppdaterat: 2017-03-02 13:26
Tvärnit

Styggavargen. Den där 240:n som "ni" nämner var också ett satans vindfång.
Ja min bil drar 0.60 men den ger också, det är faktiskt kul med dessa Volvon att de vill men få hänger på när det bär i väg och det är vikten som hindrar, man ser hur de faller dän i uppför och ligger man i 170kmh så är gänget Audi o BMW.

#i • Uppdaterat: 2017-03-02 18:33
V8-Power

Min ligger just nu på senaste tanken med ett snitt på 0,66 på 63 mil varav 20 mil landsväg och resten mestadels resor på 3km med kallstar.
Lägsta hitills på 34km är 0,40 och flera ggr har den tagit under 0,50 på 10 mil långa resor med 2-3mil stadskörning.
Vad är det då för bil?
Exakt samma konfiguration som Vi Bilägares V90.

#j • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Visst går förbrukningen ner specielllt dieslar
Först efter ca 100 mil nästa ca 1000 och sista efter ca 3000 mil
I alla min erfarenhet. Skiljer ca 1 dl/mil mellan första hundra milen och efter 3000 mil
Oavsett precision mm i tillverkning så slits motor och växellåda så att det går från nyproducerat till välinslitet. Tror att det framförallt är dreven i växellådan (automatlådor) som blir innslitna så att friktionen minskar.

#k • Uppdaterat: 2017-03-02 21:05
GF

Min bil Opel Astra Sports Tourer 1.0 Turbo 5 vxl man bränsledekl 4.5 L/100 km. Första tankning överförbrukning 18%. Andra tankning sjönk minus 6% = 12% överförbrukning i 2 dagar sen. Nu idag är det lite varmt ute och står 4.7 L/100 km på färddator och körd 26 mil på 2 dagar ännu sjönk förbrukning :-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.