Nästa artikel
Toyota återkallar Mirai
Nyheter

Toyota återkallar Mirai

Publicerad 17 februari 2017
Om vätgasdrivna Toyota Mirai körs för aggressivt kan den tillåtna spänningsnivån överstigas.
Alla 2.800 vätgasdrivna bilar världen över måste åtgärdas.
Spänningsnivån som genereras av bränslecellsystemet riskerar att överstigas om gaspedalen trycks ned för hårt. Toyota säger att detta kan hända under exceptionella förhållanden om bilen har körts på farthållare ett tag och föraren sedan accelererar för snabbt. Effekten blir då att systemet stängs ner.

Inga incidenter har rapporterats och bilarna åtgärdas med en mjukvaruuppdatering.

Diskutera: Vad tycker du om återkallelsen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-02-18 18:57
saabnisse

Vidstige, det finns inget ointresse i att sälja el, jag blir ofta uppringd av säljare som vill bli av med sin el, men ännu har ingen ringt och vill sälja vätgas, så där förstår jag dig inte!

#c • Uppdaterat: 2017-02-18 19:49
Pi

Vidstige, hur skall du ha det ? Ibland säger du att staten måste gå in, men nu skall marknaden lösa det...

#d • Uppdaterat: 2017-02-18 23:00
PREVIA

Stoor: Mirai har 15 Nm högre vridmoment än din dieseltoyota och det redan vid noll v/m.

#e • Uppdaterat: 2017-02-19 23:19
Vidstige

Pi, ja det är ett dilemma, ska man få igång vätgasbilar i Sverige så behövs troligen nån form av statligt ingripande. Annars är det moment 22. Men förvisso, det verkar ju vara på gång redan, man har annonserat flera mackar. Börjar kanske med lyxbilsmärken som Lexus då tekniken är dyr ännu, är ju najs med helt vibrationsfri bottenstark motor så att säga och kan ju bli högstatus att ha en bil med noll utsläpp.

#f • Uppdaterat: 2017-02-20 09:24
Pi

Vidstige - fast inte ens lyxbils-köpare kan ju betala dessa summor för en bil som inte är användbar annat än på vissa platser i landet. Vill man t ex åka på en semestertur till Norrland så är det ju rökt - troligen under lång tid framåt. En vanlig elbil är ju oerhört mycket mera flexibel i det fallet - den går ju alltid att tanka även om det ibland kan ta tid. Men det är inte snabbare att beställa lastbilsfrakt för sin lyxbil till närmaste vätgasmack. Sen har vi diskuterat detta med att det är ett energi-ineffektivt sätt att driva en bil på och det kanske trots allt är detta som gör att vätgasen inte lyfter - och att en stor del av vätgasen trots allt produceras av fossil energi.

#g • Uppdaterat: 2017-02-20 10:09
Vidstige

Pi, även Norrland borde rimligen kunna få vätgasmackar i dom större städerna inom en inte alltför avlägsen framtid. Kan rentav vara extra smidigt att producera den där tack vare vattenkraften. Man kan tänka sig att en sån lyxbil görs som plugin redan från start (inte så stor förändring i konstruktionen då det mesta redan finns där), för ca 5 mils körning på el. Då löser du mycket av problemet med lägre energieffektivitet från dag 1. På sikt kommer dock vätgasproduktionen bli effektivare.

#h • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Energieffektiviteten för en vätgasbil är ca 30% räknat källa till hjul(well to wheel). Vätgasen framställs idag till stor del fossilt. Framställning via el är mycket energikrävande. Alltså bättre att "tanka" elen direkt i en elbil som är mer än dubbelt så energieffektiv. Vätgasen måste också kylas och komprimeras samt transporteras ut till tankställena vilket självklart bidrar till energiförlusterna. Elen transporterar sig själv till "tankstället".
"Tanka vätgasbil tar tre minuter". Ja,ja. Tanka elbil tar i princip 0 minuter av din tid. Du behöver inte ens närvara.
Kan tydligen inte påpekas tillräckligt: "biltillverkarna är inte mänsklighetens välgörare". Man jobbar mot ett mål. Vinst!
Att intresse för vätgas finns hos vissa tillverkare hänger sannolikt samman med att man kan bygga vidare på äldre fossilbilar, som t.ex Hyundai gjort, i stället för att under ett antal år tvingas utveckla en attraktiv elbil. Snabba vinster. Det gäller bara att sälja in konceptet och där tar man hjälp av medias s.k "nyttiga idioter" som t.ex den levande fossilen Jeremy Clarkson.

#i • Uppdaterat: 2017-02-20 17:40
Vidstige

Lasse J, tanka el tar grymt lång tid, dessutom är räckvidden usel. Vätgasen har större potential att bli en lösning för dom flesta. Elbilen är mer begränsad och funkar inte heller bra för tyngre fordon. Elbilen kan ha större potential på sikt men då krävs nåt revolutionerande. Tesla Model S kom 2012, kostade 800,000 kr och klarade nästan 50 mil i sommartemp. 5 år senare har noll och intet hänt där, samma pris samma räckvidd.

#j • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Vidstige
Jag vill inte vara elak, men man får intrycket rent bildligt att du har "målat in dig i ett hörn" och inte kan ta dig därifrån eftersom"färgen torkar väldigt långsamt."

#k • Uppdaterat: 2017-02-21 09:13
StefL

Vidstige - Tesla S har fått sin största batteristorlek ökad från 85 kWh till 100, så något har allt hänt. Men att man inte fokuserat på större batterier har också att göra med att man inte tycker större batterier behövs. Så länge du befinner dig i vardagen hemmavid och kan ladda bilen hemma varje natt kommer du aldrig att tömma batteriet, och de gånger du åker längre är principen att använda sig av Teslas nätverk av Superchargers som gör att man får ta en paus på 20-30 minuter ungefär var 25 mil, vilket är ganska lagom.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.