Nästa artikel
Skoda Octavia Combi – rapport från provkörningen
Provkörning

Skoda Octavia Combi – rapport från provkörningen

Publicerad 10 februari 2017
Vi Bilägares Calle Carlquist är just nu i ett väldigt blåsigt Porto i Portugal och provkör ansiktslyfta Skoda Octavia som kombi.
Hej Calle, vad är nytt på bilen?
– På utsidan märks förstås den nya fronten med de uppdelade strålkastarna på varje sida. Även baklamporna har nytt utseende. Skoda har vässat informationssystemet med nya multimediefunktioner och en helt ny skärm som har läcker grafik och enkel skötsel. Förarassistans- och säkerhetssystemen har också blivit fler och mer avancerade. Dessutom finns en ny modellversion som säkert blir vanlig hos oss, en TDI-kombi med fyrhjulsdrift, sjuväxlad DSG-låda av ny konstruktion med våtlamellkoppling och 150 hk maxeffekt. Pris från 260 900 kronor. Jag har kört den versionen en hel del i dag och tycker att den känns väldigt harmonisk. Ställbara chassiegenskaper som tillval är en annan viktig nyhet, med tre grundlägen och ett läge där man kan bestämma karaktären på fjädring, styrning etc. själv.
 
Vad är första intrycken?
– Att Octavia håller ställningarna som en av de vettigaste vardagsbilarna just nu. Utrymmena är oförändrade och på topp som tidigare. Nu är utrustningsnivån i paritet med de allra modernaste konkurrenterna trots att modellen ju har några år på nacken.
 
När kommer Octavia till Sverige?
– I vecka tio sker lanseringen hos handlarna, alltså i början av mars.
 
Läs hela provkörningen i Vi Bilägare nr 04/2016, i butik den 7 mars.
 
Diskutera: Vad tycker du om Skoda Octavia Combi?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#12t • Uppdaterat: 2017-02-13 20:53
saabnisse

Vidstige, jag förstår inte varför du läser ViB?

#12u • Uppdaterat: 2017-02-13 21:28
Axa

Vidstige
Ponera att det finns en konspiration. ViB finansieras av VAG och genom sublim marknadsföring så läser alla i Sverige (Norden?) tidningen och köper likt robotar VW och Skoda.
Ja, jag tror du har fullständigt rätt!

#12v • Uppdaterat: 2017-02-13 22:13
Vidstige

Niklas Hall, nej jag förstår att du gillar att läsa överdrivet positivt om VAG, oklart varför dock. Själv gillar jag kritisk granskning.
Axa, tror inte alls på en sån konspiration, är mer komplicerat än så.
saabnisse, finns en del bra saker också med tidningen men visst är det så att jag kanske hoppas förgäves på att tidningen ska utvecklas, den verkar ha kört fast rätt mycket.

#12w • Uppdaterat: 2017-02-13 22:32
Pi

Tror att Vidstige skulle behöva provköra t ex en ny Golf och jämföra ljudnivån med t ex en Mazda 3 - eller varför inte en Kia Ceed. Då lär du rätt snabbt inse att Golfen är klart "tystast" i den församlingen och även jämfört med de flesta andra Golf-klassare. Finns säkert nån som är marginellt tystare om vi jämför bilar i ungefär samma prisklass men du får det att låta som att t ex nya Golf är bullringare än det mesta när det i praktiken är i stort sett tvärtom.
Men jag lär väl tala för döva öron...

#12x • Uppdaterat: 2017-02-13 23:35
Styggavargen

Octavia är min andra kombi, och jag gillar inte riktigt "rullgardinen" i bakluckan, den blir lätt sned-dragen. Är detta vanligt på kombi bilar? Positivt är att den lätt går att plocka ut om man skulle vilja.

#12y • Uppdaterat: 2017-02-14 00:09
Axa

Vidstige
Det är du som försöker få det komplicerat...
Förresten, så verkar det som att herrn själv kört fast...

#12z • Uppdaterat: 2017-02-14 08:59
Hackenbush

Jag tror inte Vidstige har provat någon av de bilar som han jämt klagar på och då är det inte relevant vad han tycker om dessa bilar.

#130 • Uppdaterat: 2017-02-14 09:11
Vidstige

Pi, resonemanget om buller handlade om att VIB bedömmer det olika om det är VAG kontra t.ex. japanska märken. Huruvida denna Octavia kan anses vara bullrig eller inte var inte det centrala. Och skulle det visa sig att den förhållandevis tyst så blir det bara ännu ett argument för VIB att placera den i toppen. Skoda och VW har varit bullrigare tidigare och då ändå vunnit testerna. Anything goes.
Hacken, du menar alltså att VAG förtjänar att nästan alltid vinna i tidningen?

#131 • Uppdaterat: 2017-02-14 09:23
Pi

"Tidigare" och "nu" är helt olika tider så varför konstruera ett klagomål när du inte ens har nån som helst egen erfarenhet av dessa ljudnivåer, Vidstige. Du börjar mer och mer att passa in i klyschan "sur gammal gubbe".

#132 • Uppdaterat: 2017-02-14 10:04
Vidstige

Pi, det handlar inte om ljudnivåer på det sättet, kom igen nu!
Att man blir påhoppad när man framför viss kritik mot ett bilmärke eller en biltidning ska man tydligen ta, ingår.
Det märkliga här tycker jag ändå är att det inte finns nån VAG-ägare eller VAG-entusiast som kan ge mig lite rätt. Ja Vidstige, visst dominerar VAG lite väl mycket när det gäller testvinster och visst borde kvalitén kunna bli bättre, det skulle vi ägare vinna på. Nej, istället tar man det som personlig kritik, absurt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.