Nästa artikel
Ny klimatlag ska minska bilutsläpp
Nyheter

Ny klimatlag ska minska bilutsläpp

Publicerad 2 februari 2017 (uppdaterad 2 februari 2017)
C02 från trafiken ska sänkas med 70 procent fram till 2030.
Regeringen förslår att det ska införas en ny klimatlag 2018. Detta för att styra Sverige mot ett nollutsläppsmål. Tanken är att nuvarande och framtida regeringars klimatpolitik ska styras av klimatlagen.

Koldioxidutsläppen från inrikestrafiken ska ha minskats med 70 procent år 2030 jämfört med utsläppsnivåerna 2010.

– För bilflottan krävs en omställning till elektrifiering och miljövänliga bränslen. Vi måste gynna klimatsmarta bilar, sa klimatminister Isabella Lövin (MP) på en presskonferens där hon tillsammans med stadsminister Stefan Löfven (S) presenterade lagförslaget.
 
Diskutera: Vad tycker du om förslaget på en klimatlag?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#12t • Uppdaterat: 2017-02-05 19:28
Optimus

@Audi, så klart man har körjournal, det tillhör faktiskt förmånen. Varför jag ställer frågan är att om jag som anställd har en förmånsbil, så tillkommer inget utöver skatten. Däremot om du har en s.k firmabil, där företaget har ställt en bil till ditt förfogande för att du skall kunna utöva din tjänst, så får du inte köra mer än 100 mil privat. Mil utöver detta får du då beskattning för. Därav min fråga, inget annat. Sedan tror jag faktiskt inte på konsekvenser enligt A.L.

#12u • Uppdaterat: 2017-02-05 19:35
Audi A5 SB

Optimus skrev: "Varför jag ställer frågan är att om jag som anställd har en förmånsbil, så tillkommer inget utöver skatten."

Du har fel - läs vad jag skrivit och kolla länken till Skatteverket. Du ljuger om att du haft förmånsbil i 25 år - alternativt redovisar du vad det står i fält 018. Ganska enkelt, eller hur?

"Optimus hittar denna kostnad/uppgift i sin "Kontrolluppgift från arbetsgivare m.fl." under "Förmåner m.m" och fält 018."

#12v • Uppdaterat: 2017-02-05 19:59
Optimus

@Audi, nu handlande mitt förslag om att höja skatten när det gäller förmånsbilar, inte att käbbla med dig om jag har förmånsbil eller om jag har haft så de senaste 25 åren. Det får du tro vad du vill om. Jag kan bara konstatera att du inte har fri bil, då du bara betalar skatt och inget annat. Vad din arbetsgivare(som han är fri att göra) har lagt till för extra kostnad för dig är en annan fråga.
Sorry men jag drar inte diskussionen med dig vidare. Mitt förslag om höjd skatt kvarstår däremot.

#12w • Uppdaterat: 2017-02-05 20:05
A.L

Optimus; du förstår väl att Audi börjar undra med tanke på att du inte verkar kunna hålla ordning på siffror och kostnader?
Angående säkerheten så finns det en ganska enkel tumregel; stor bil skyddar bättre än en liten bil. Kort deformationszon ger högre påkänningar på de åkande än en längre. Återkom om du vill att vi beräknar de exakta skillnaderna, men utslaget på en stor population och på andel trafikarbete blir skillnaderna ungefär så som jag skrev, även om det beror på mängder av andra saker likaså. MVH AL

#12x • Uppdaterat: 2017-02-05 20:09
Audi A5 SB

I stället för att ta lärdom av andra - som sitter på fakta så väljer en del att köra huvudet i sanden.

Att du inte har tjänstebil eller förmånsbil är nu klarlagt. Att du inte har ordning på skatter och annat är också klarlagt. Därmed får vi ta ditt förslag om utökad skatt på förmånsbilar för vad det är - något som hamnar i soptunnan.

Trist, jag tog dig först som seriös. Tyvärr hade jag fel.

#12y • Uppdaterat: 2017-02-05 21:10
Optimus

@Audi, jag hade inte tänkt dra detta vidare, du verkade ha en schysst uppfattning av mitt förslag men jag blir lite irriterade när du slänger oseriös i ansiktet. Jag tror inte du vet vad fri bil är. Jag betalar alltså bara skatten för vald bil per månad. På min förra arbetsgivare hade vi det systemet som du verkar ha, fick redovisa privat och tjänstemil varje månad till leasingföretaget. Belopp för privat mil kostade en slant, kommer inte ihåg exakt belopp per mil, detta clearades sedan varje månad på lönen gentemot förmånsskatten(totalbeloppet för året står sedan i 018). Nu som sagt har jag helt fri bil, behöver inte betala något utöver skatten. Det skiljer sig alltså mellan olika arbetsgivare. Min fru som har haft förmånsbil i tio år, inte nu längre för hon har bytt arbetsgivare. Där tillämpande hennes arbetsgivare nettolöneavdrag för bilkostnaden, som sedan clearades gentemot skatten.
Du måste inse att det finns olika sätt för arbetsgivaren att hantera bilkostnaden.

#12z • Uppdaterat: 2017-02-05 21:16
John2008

En arbetsgivare som tar ansvar för miljön, godkänner enbart att tjänstebilar eller förmånsbilar får användas, vilka t.ex. klassas som miljöbilar. Passar det inte den anställde, är det bara att byta arbetsplats.

#130 • Uppdaterat: 2017-02-05 21:36
Audi A5 SB

Optimus: jag är arbetsgivare och har rätt så bra koll på det vi diskuterar. Det har inte du. Kan du inte VÄNLIGEN läsa vad jag skrivit och LÄNKAT till? Skatteverket har nog en och annan synpunkt på det du beskriver - minst sagt.

Det finns inga "varianter" på tjänstebil/förmånsbil. Dina fabler blir mer och mer.... fantastiska.

Citat: "På min förra arbetsgivare hade vi det systemet som du verkar ha, fick redovisa privat och tjänstemil varje månad till leasingföretaget." Det är ju ren gallimatias - du redovisar körjournalen till din arbetsgivare och ingen annan. Leasingföretaget skiter i dina körvanor. Du är en ren fejk, punkt slut.

#131 • Uppdaterat: 2017-02-05 21:48
Optimus

@Audi, det är inte fejk. Vi redovisade körjournalen i leasingföretagets system, deras system skickade sedan över detta till vårt lönesystem varje månad för clearing. Är det så svårt att förstå. Arbetsgivaren hade ca 6000 anställda, med ganska förmånsbilar. Allt administrerades av leasingföretaget, finns flera sådana företag som håller i administrationen för arbetsgivare. Det borde väl du känna till som är en arbetsgivare. Så lägg av med dina grova provokationer, du har inte riktigt koll så är det bara.

#132 • Uppdaterat: 2017-02-05 22:01
Audi A5 SB

Jag länkar lite mer lättläst för dig Optimus (om nu Skatteverket var svårläst):

" Företaget betalar drivmedel

Om företaget betalar drivmedel för din privata körning ska denna förmån värderas till 120% av marknadsvärdet för drivmedlet för den privata körningen. Vid ett bensin­pris på 15 kr per liter blir förmånsvärdet 120% x 15 = 18 kr per liter bensin.

Om du inte kan visa hur mycket av drivmedlet som hör till privatkörning respektive tjänstekörning beskattas du för 120% av marknadsvärdet för hela drivmedelsutgiften för bilen. Här har alltså de som har förmån av fri bil och fritt drivmedel ännu en anledning att föra körjournal."

http://www.blinfo.se/2016/12/bast-att-ha-bilen-privat-eller-i-firman__8155

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.