Nästa artikel
Fler viltolyckor än vanligt 2016
Nyheter

Fler viltolyckor än vanligt 2016

Publicerad 11 januari 2017 (uppdaterad 12 januari 2017)
En sådan här vill man inte möta på vägen. Förra året ökade olyckorna mellan älgar och fordon med 19 procent.
Förra året rapporterades det in över 58.000 olyckor med vilt. Det är en ökning med över 20 procent jämfört med åren innan.
De senaste fem åren har antalet viltolyckor legat relativt stadigt på mellan 46.000 och 48.000 stycken incidenter per år. Men 2016 hände något. Då rapporterades det nämligen in över 58.064 olyckor med vilt, enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Olyckor med alla djurtyper ökar och rådjur är vanligast. Förra året mottogs 44.456 anmälningar av kollisioner med rådjur. Det är en ökning med 22 procent jämfört med 2015. Antalet älgolyckor ökade med 19 procent, från 4.904 till 5.846. Dessutom fördubblades antalet olyckor med rovdjur.

– Ökningen beror med stor sannolikhet på att vi just nu har stora viltstammar på grund av att vi i flera års följd haft milda vintrar. Detta har gjort att fler djur har överlevt vintrarna, säger Niclas Dahl på Älgskadefondsföreningen.

Älg är den farligaste djurtypen att krocka med för de som färdas i bilen. Detta på grund av de långa benen som gör att djuret vid en kollision faller mot vindrutan och kan tränga in kupén eller trycka ner taket. Krockar med vildsvin är dyrast att reparera, eftersom de är så kompakta och orsakar stora skador på bilens front och motor. I genomsnitt kostar det 40.000 kronor att reparera en skada orsakad av vildsvin, enligt siffror från försäkringsbolaget If.
 
Diskutera: Vad tror du att ökningen av viltolyckor kan bero på?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-01-12 01:04
pinjong

Det behövs knappast stora rovdjur för att upprätthålla den "naturliga" balansen eller snarare en viss kvantitet större bytesdjur. Rovdjuret människan klarar det och måste ta den uppgiften. Sedan finns det andra skäl att bevara rovdjur.

Det har aldrig funnits någon egentlig balans utan snarare en evolutionär kamp där olika djurarter (och växter, mikrober osv) haft perioder av framgång medan andra utrotats naturligt. Att människan just nu har framgång har också en evolutionär bakgrund, men även den är högst sannolikt begränsad i tid.

#c • Uppdaterat: 2017-01-12 08:21
John2008

Pinjong, jag tycker vi ser tydliga tecken på att "rovdjuret människan" inte klarar att upprätthålla den naturliga balansen. Läs exempelvis det som står i artikeln ovan. I t. ex. Sverige har man ju helt enkelt gjort sig av med det mesta av de större rovdjuren! För visst behövs större rovdjur, för när såg man senast en räv som jagade efter ett rådjur eller vildsvin?

#d • Uppdaterat: 2017-01-12 09:51
pinjong

John, eftersom mer än 99% av alla djur- och växtarter som utvecklats på jorden redan är utrotade så tycks det inte finnas något naturligt status quo. Olika arter tränger snarare ut varandra, ofta så aggressivt att många inte klarar sig. Om evolutionen hade varit perfekt och snabb så kanske någon slags balans skulle uppstå men så är det alltså inte. Vi själva är för övrigt ett bra exempel på vad som händer när en viss art får ett övertag och tränger ut varg, lejon, tigrar osv. Evolutionen skyddar inte rovdjuren så det får bli vår uppgift att åtminstone hjälpligt bevara en genpool. Det går så där.

#e • Uppdaterat: 2017-01-12 10:51
glimma-48

Pinjong är den som har fattat galoppen bäst. Väntar bara på när de bakåtsträvande religionsförespråkarna ska lägga sej i debatten. Människan är en del av evolutionen och är bara en parantes i historien. Arterna kommer och går. Sen är det nog nödvändigt att Homo Sapiens använder sin speciella hjärna och sina händer och försöker begränsa viltbeståndet eftersom hen inte kan tänka sej gå tillbaka till häst och vagn.

händer och försöker begränsa viltbeståndet eftersom vi inte kan tänka oss att skruva tillbaka tiden och börja använda häst och vagn igen.

#f • Uppdaterat: 2017-01-13 00:13
John2008

Att den sabeltandade tigern dog ut kan vi inte göra något åt nu, men i det nutida Sverige finns varg, brunbjörn, lo och järv som skulle kunna hålla efter viltstammarna i betydligt större utsträckning än nu. Låt oss använda vår förmåga att tänka till innan, så vi inte blir en parantes i historien fortare än nödvändigt.

#g • Uppdaterat: 2017-01-13 11:14
pinjong

John, menar du att landets jägare inte klarar att skjuta av de klövdjurskvoter de blir tilldelade eller tycker du bara att de större rovdjuren är för få? Hur tänker du skydda mindre rovdjur som håller efter gnagare om varg och lo blir fler? Vill du verkligen göra naturen en tjänst ska du börja odla bin.

#h • Uppdaterat: 2017-01-13 19:36
saabnisse

pinjong, givetvis klarar landets jägare att hålla skogsråttorna på rimlig nivå, men är det vad som gäller?
När frysboxen är fylld är många nöjda, det återstår grisar som inte är lika attraktiva, de är lite för svåra och smarta.
Men svinen förstör för 150 miljoner årligen, förutom alla problem som uppstår i trafiken, den som kört in i en gris vet att det är jämförbart med en 200 kg trästock, bilen blir oftast skrot och det är tur om man klarar sig och sina passagerare oskadda.
Det behövs fler naturliga fiender till den onaturligt ökande vildsvinsstammen.

#i • Uppdaterat: 2017-01-13 23:11
pinjong

Rätt saabnisse, vildsvinen ställer till problem men som sagt, en varg är ganska smart och ger sig inte gärna på ett så svårt byte. Grisarna försvarar genomgående sina små med stor aggressivitet. Man får helt enkelt lura dem med god mat och ta dem i gryningen. Själv har jag nog skjutit flera hundra. I form av pappfigurer, inga levande.

#j • Uppdaterat: 2017-01-14 21:08
saabnisse

Jovisst, grisarna är svårjagade, men vargarna tar helst de enkla smågrisar de kan komma åt men det minskar ju ändå tillväxten.
Jägarna gör helst detsamma, gamla sega grisar är ointressanta, de går bara till pizzerior och kinakrogar.

#k • Uppdaterat: 2017-01-15 07:01
Leif Kavander

Vi bor på södertörn. Får åka vägar som har mycket vilt i skogen. Nu byggs det mer där vi bor. Kan vara som så att då åker fler på vägar genom vilt-rika områden. Inget viltstängsel finns. Klart att viltolyckorna ökar ju fler som åker på vägar där vilt är vanligt förekommande. Om det är hela sanningen för ökade viltolyckor, tror jag inte, finns säkert fler skäl till att viltolyckorna ökar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.