Nästa artikel
Stopp för falska polisbilar
Nyheter

Stopp för falska polisbilar

Publicerad 3 januari 2017
Numera får ingen annan än riktiga poliser köra runt i fordon med ordet "polis" på.
Enligt en ny lag som trädde i kraft 1 januari i år är fejkpolisbilar i trafiken förbjudna. Men lagen har redan fått kritik för att vara otillräcklig.
Från och med nu är det inte tillåtet för privatpersoner att köra runt i något som ser ut som en polisbil utan att söka tillstånd. Polismyndighetens och Säkerhetspolisens heraldiska vapen samt ordet ”polis” får inte brukas och straffet kan bli böter.

Ska man till exempel spela in en film eller utföra annan konstnärlig verksamhet med en polisbil inblandad som rekvisita måste man söka ett speciellt tillstånd hos polismyndigheten.

Men lagen har redan kritiserats för att inte ha någon faktisk verkan. Till Sveriges Radio säger moderaten Krister Hammarbergh från riksdagens justitieutskott att polisen inte kan hindra en falskskyltad polisbil från att köra vidare:
– Vi tycker att det vore mer effektivt och mer rätt att stoppa färden på en gång, se till att ta bort märkningen, så är problemet ur världen.
 
Diskutera: Vad tycker du om förbudet mot falska polisbilar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-01-03 09:45
Leif Kavander

Tycker det är bra med ett förbud.

#2 • Uppdaterat: 2017-01-03 13:49
Farbror Blå

Personligen tycker jag att det är likvärdigt att köra i en bil som ser ut som en polisbil som att klä på sig en polisuniform och utge sig vara polis. Brottet rubriceras då föregivande av allmän ställning, vilket ger dagsböter eller fängelse. Självklart ska det vara otillåtet att köra i polisliknande bilar.

#3 • Uppdaterat: 2017-01-03 13:53
Hackenbush

De som har den gamla svart-vita polisfärgen på sina bilar borde få tillåtas att köra i alla fall.

#4 • Uppdaterat: 2017-01-03 15:18
Hundter

Så typiskt "lagomsverige"! Falska polisskyltade eller polismålade bilar ska få körförbud direkt på plats! Så enkelt var det!!

#5 • Uppdaterat: 2017-01-03 15:27
Anders_124

Jag tror att alla vill finna en polis i en polisbil och ingenting annat. Det största problemet föreligger när offret inte förstår vart de är, var de är, och hur man närmar sig dem. Det kan tyckas underligt, men inte alla poliser bär uniform. Förstås förstår jag varför, men svårt att tyda språket.

#6 • Uppdaterat: 2017-01-03 16:52
Focus

Typiskt svenska lagstiftare att alltid ta i i underkant. När man sen ser verkan av detta tar det om det ens sker, en ryslig tid bland annat på grund av prestige att ändra lagen. Ett typexempel är mobilanvändandet i bil.

#7 • Uppdaterat: 2017-01-03 19:10
Lyteskomik

Sist jag var i en vallokal så fanns det bara politiker att rösta på. Hade hellre röstat på Darin men han fanns inte med på listorna.

#8 • Uppdaterat: 2017-01-03 20:58
Hundter

Så typiskt för "lagomsverige"! En total tandlös lag!
Sätt körförbud på dessa olagliga fordon! Så enkelt och effektivt!
Därefter återbesiktning på Bilprovningen!
Jag lovar att dessa olagligt målade bilare försvinner i ett nafs!

#9 • Uppdaterat: 2017-01-04 10:11
hultarn

"att klä på sig en polisuniform och utge sig vara polis. Brottet rubriceras då föregivande av allmän ställning, vilket ger dagsböter eller fängelse."

Det tycks inte heller vara sant. Pajasen Eliasson har ingen polisutbildning, men syns ändå ofta i polisuniform. Vad jag vet har han inte fått varken böter eller fängelse....

#a • Uppdaterat: 2017-01-04 15:47
Lars-Olov Johansson

Kan bara hålla med politikern, det enklaste vore körförbud på plats och böter så vill nog ingen åka omkring i "egen" polisbil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.