Nästa artikel
Ditt långteststall 2017?
Långtest

Ditt långteststall 2017?

Publicerad 2 januari 2017 (uppdaterad 2 januari 2017)
Vi har visat upp våra val inför året. Nu vill vi veta hur ditt långteststall skulle ha sett ut.
Då var Vi Bilägares långteststall för 2017 presenterat. Vi har köpt följande fem nya bilar som under året kommer att köras minst 4 000 mil:
   
Men hur hade långteststallet sett ut om DU fått välja?

Grundkriterierna är att modellen ska ha lanserats under 2016 samt att bilen fysiskt funnits tillgänglig och prissatt hos svenska återförsäljare senast den 20 december 2016.
Använd kommentarsfunktionen nedan och skriv gärna en kort motivering till dina val! 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2017-01-02 23:07
HT19

Toyota var ju med i förra testet.
Den hade en milkostnad i paritet med den dyrare Audi A4..

#w • Uppdaterat: 2017-01-02 23:15
Pi

Min åsikt är nog ändå att ViBs långteststall skall representera bilar som dels företrädesvis säljs till privatpersoner men också till stor del bestå av bilmodeller som faktiskt säljs i relativt stora antal för att på det viset tillfredsställa en stor del av privatköparna. ViBs långtidstest är ju trots allt ingen reklamplats för uddamärken och uddamodeller.
Som både jag och andra påpekat så är det tveksamt om utpräglade företagsbilar/tjänstebilar skall vara med eftersom de som har dessa fordon inte är speciellt intresserade av driftkostnader - möjligen bränsleförbrukningen undantagen. Men det är min åsikt...

#x • Uppdaterat: 2017-01-02 23:17
Vidstige

Pi, gissningsvis måste VIB förhålla sig till vad dom som köper tidningen vill läsa. Och om nu VAG har säg 25% av svenska marknaden så kanske läsarna äger VAG till ännu mer procent, typ 40%. Ja då kanske man måste vara VAG-vänlig så att säga för att inte tappa läsare. Och med tanke på hur ägarna reagerar på kritik mot märket (om man får tro kommentarer här) tycks det inte vara nån hit heller att upplysa om brister och fallgropar, dom som motormännen skrev om t.ex.

#y • Uppdaterat: 2017-01-02 23:29
EnannanRobban

Vad skall långteststallet innehålla som är intressant för oss konsumenter?
Nya tekniker för att se hur de fungerar på riktigt, typ Ampera för några år sedan, i3 nyligen, Auris HSD. Jag ser nog att det huvudsakliga bör vara ur ett privatägandeperspektiv och att det finns en mångfald men det bör innehålla nya bilar som är lite intressanta och som många är nyfikna på.
Jag tycker att V90 är rätt, en viktig bil för Sverige. Tiguan ser jag inget nytt eller direkt nytta med. 3008, vet inte, i min bok är en 7-sitsig MPV vettigare för väldigt många familjer. Ignis, en väldigt försiktigt säljande bil som inte kommer att peaka tack vare detta, hade hellre sett C3 som jag ser som en vettig stadsbil/andrabil. Niro känns ok, men laddhybriden tycker jag hade varit mer intressant, men den finns ju inte ännu så...

#z • Uppdaterat: 2017-01-03 00:42
John2008

Jag hade valt nästan enbart s.k. Miljöklassade modeller och först och främst helst sådana som går på förnyelsebart bränsle som biogas, HVO (biodiesel) och E85. Och så givetvis helt eller delvis eldrivna bilar. Suvar hade i stort sett gått bort helt, för de är från början till slut, "feldesignade" med tanke på bränsleförbrukning och dessutom överviktiga i förhållande till nyttan.

Vidare hade jag valt att redovisa vilken mängd förnyelsebart bränsle som använts, för idag finns t. ex. fossil diesel med ett förnyelsebart innehåll på upp till 50 %. Väljer man HVO (biodiesel) kan man få 100 % förnyelsebart i tanken. Vilket ursprung som elen man använt har, skulle också redovisas. Att ständigt försöka använda så miljöanpassade bränslen/ el som möjligt, under alla mil, tycker jag borde vara en självklarhet.

#110 • Uppdaterat: 2017-01-03 08:33
Hackenbush

Tror inte för fem öre att Vib är Vag-vänliga (försöker framhålla dessa bilar) utan det handlar säkert mest om att Vag bilar säljs så mycket att det är läge för att ha med dessa i testerna p.g.a. det stora intresset.

Och när det gäller testerna så görs dessa likadant varje gång oavsett bilmärke. Testerna görs med mätinstrument, experter och hur bilarna upplevs och eftersom biltestarna byter bil med jämna mellanrum så får man bilupplevelsen utslagen på ett antal testare och läser man testerna så är man inte alltid 100% överens om utslaget om vilken bil som vann.

Tror man något annat om Vib:s tester så än man nära nog paranoid.

#111 • Uppdaterat: 2017-01-03 08:41
V8-Power

Håller med H.

#112 • Uppdaterat: 2017-01-03 09:01
Vidstige

Hacken, javisst handlar det i "moderna tider" om att angripa person istället för sak. Men grejen är att t.ex. Teknikens Värld och Auto Motor o Sport varit betydligt mer kritiska till VAG. Alltså en mer balanserad och objektiv rapportering. Jag nämnde också motormännen och deras tidning. Om Vi bilägare skiljer sig mot dessa tidningar är det då dom andra tidningarna som är paranoida? Nej, snarare kan VIB då fundera på hur man testar och hur man rapporterar.

#113 • Uppdaterat: 2017-01-03 09:15
Pi

Slutsatsen blir alltså att om man är extra kritisk mot VAG-produkter - då är man "mera balanserad och objektiv".... "Surt sa räven"...

#114 • Uppdaterat: 2017-01-03 09:26
Vidstige

Pi, nej slutsatsen är att om man är extra positiv till VAG så är man inte balanserad. Det handlar också om exponering och testresultat. VAG dominerar helt enkelt för mycket i Vi bilägare och det är ett stort problem. Det är också tydligt nu att det är nästan omöjligt att kritisera, alla andra bilmärken är inget problem där, inte ens Volvo. Men VAG är av nån mystisk anledning oerhört känsligt och all kritik är "ont förtal". Oerhört svagt skulle jag säga.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.