Nästa artikel
A-traktorer måste besiktas
Nyheter

A-traktorer måste besiktas

Publicerad 12 december 2016 (uppdaterad 12 december 2016)
Dessa långsamtgående fordon måste hädanefter in på regelbunden kontroll.
Den ombyggda fordonstypen A-traktor, i folkmun kallad EPA-traktor, måste hädanefter kontrollbesiktigas efter nytt regeringsbeslut.
A-traktorer är ombyggda bilar som har fått växlarna spärrade och en maxhastighet begränsad till 30 kilometer i timmen. Tidigare behövde de inte kontrollbesiktigas, men efter regeringens beslut om ändrade besiktningsregler ska även A-traktorer genomgå regelbundna kontroller:

”Bilar ombyggda till motorredskap (s.k. Epa-traktor) och bilar ombyggda till traktorer (s.k. A-traktor) ändras så att kontrollbesiktning ska ske första gången efter fyra år och därefter vartannat år”, skriver regeringen i ett pressmeddelande på sin hemsida.
 
Diskutera: Tror du att beslutet kommer att innebära färre A-traktorer på vägarna?
Vad är en A-traktor?

A-traktor är en ombyggd bil och kallas ofta felaktigt Epa-traktor. Namnet syftade på låga priser och enklare kvalitet, efter lågprisvaruhuset EPA. Det är en bil ombyggd till motorredskap och är en äldre fordonstyp som inte längre går att registrera, men de gamla får fortsätta att rulla. Den principiella skillnaden är att A-traktorn ska vara ombyggd för en maxhastighet av 30 km/tim. Epa-traktorn ska vara konstruerad med ett visst utväxlingsförhållande (10:1). Inget av fordonsslagen behöver ha bilbälten. För att få köra A-traktor eller Epa krävs körkort med behörighet AM eller traktorkort. Minimiåldern är 15 år.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-12-12 17:01
trickar

Äntligen har man vaknat, jag ser dagligen sk epatraktorer som framförs alldeles för fort på allmän väg i min omgivning.

#c • Uppdaterat: 2016-12-12 17:45
a128

Ett bakslag för bilägarna

#d • Uppdaterat: 2016-12-12 18:42
S-E S

Det kommer nog med tiden att finnas fler lagliga på vägen.

#e • Uppdaterat: 2016-12-12 20:22
systembolaget

det var på tiden bättre sent än aldrig.

#f • Uppdaterat: 2016-12-12 21:48
saabnisse

Naturligtvis är det bra med besiktning av A-traktorer, det kommer definitivt att minska antalet, men säkert kommer många obesiktigade att fara runt på vischan i fortsättningen.
Men det är märkligt att man efter alla år med obligatorisk fordonsbesiktning ännu inte kommit på att det skulle behövas en återkommande förarbesiktning.
Inte varje år förstås, men kanske en enklare genomgång med läkarintyg vart femte eller tionde år?

#g • Uppdaterat: 2016-12-12 22:14
Eric H

Besiktning på fordonen?
..hade hellre sett besiktning av förarna...
Vi har en EPA i trakten som drar omkring i 80-90 på vägarna...

#h • Uppdaterat: 2016-12-12 23:07
klaus.lindqvist@telia.com

Det var på tiden med besiktning. De flesta tycks vara trimmade. Har sällan sätt någon som kört under 40 eller 50 km/t!

#i • Uppdaterat: 2016-12-12 23:55
Focus

Det är naivt att tro att besiktning av dessa fordon skulle ha någon avgörande betydelse. Dessa ungdomar är duktiga på att sköta sina fordon och de klarar besiktningen. När de lämnat besiktningsstationerna kan de ex.vis byta växellåda eller göra andra ingrepp. Eftersom det finns så få poliser med kompetens för fordonskontroll klarar sig ungdomarna. Utöver detta får vare sig EPA -traktor eller andra traktorer framföras med högre hastighet än 30 km/timmen oavsett om de klarar högre hastighet och återigen saknas poliser på vägarna varför besiktning blir ett slag i luften och kommer inte att göra skillnad.

#j • Uppdaterat: 2016-12-13 09:53
StBa

Ytterligare ett sätt att öka besiktningsföretagens kassa lite ..... det har ingen som helst betydelse för trafiksäkerheten. Bättre vore att besiktiga cycklar och kolla så ljus mm fungerar samt att lagstadga om sidoreflexer. Eller att öka fortkörningsböter rejält, göra om så att alkohol och drogfylla straffas MYCKET hårdare. Dessutom få bort tunga transporter från vägarna.

#k • Uppdaterat: 2016-12-13 15:57
Focus

Jodå kloten men det förändrat inte att man bara får köra högst 30 km/timmen. För att använda b-traktor fordras B-kort och det lär inte vara många av dem som är sugna på traktor som har sådant körkort om ens någon.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.