Nästa artikel
Telefon bakom ratten dödade fyra
Nyheter

Telefon bakom ratten dödade fyra

Publicerad 8 november 2016 (uppdaterad 9 november 2016)
Bilder inifrån lastbilen visar hur chauffören tittar på sin telefon innan olyckan.
En engelsk lastbilschaufför har dömts till tio år fängelse efter att ha orsakat fyra människors död genom att titta på sin telefon i stället för på vägen.
När chauffören valde att leta efter musik i sin telefon i stället för att titta på vägen framför sig slutade det med at han körde in i fyra andra bilar varav en pressades in under en annan lastbil. Kollisionen dödade en mamma och hennes tre barn och lämnade flera andra svårt skadade och chockade. Det rapporterar BBC.

Chauffören hävdade först att bromsarna på lastbilen slutat att fungera, men två kameror i bilen visar att han i över en kilometer tittade på sin telefon i stället för att ha ögonen på vägen. Sekunden innan olyckan tittar han upp, men då är det för sent. Mindre än en timnme innan olyckan hade han dessutom skrivit på ett avtal med sin arbetsgivare där han lovade att inte använda telefonen bakom ratten.

Domstolen beslutade att chauffören var skyldig till vållande till annans död genom vårdslöshet i trafik och dömde honom till tio års fängelse.

Diskutera: Hur ska problemet med telefoner i trafiken bekämpas?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-11-10 08:24
LC4ever

Ser dagligen detta problem, många gånger indirekt orsakande till olyckor då deras beteende skapar hastiga inbromsningar, filbyten utan att ge signal eller körandes mot trafiksignaler.
Om trafikverket verkligen vill ha ner antalet olyckor så måste detta otyg förbjudas.
Men som det är nu så det enda TV bryr sig om är att få in enkla böter via hastighetskamror.
Inför en ny lag, ut med en massa poliser (civila bilar/mc) och filma/bötfäll alla som bryter. Skulle löna sig direkt.

#c • Uppdaterat: 2016-11-10 09:11
1storstark

Jag såg, på TV en Amerikansk polis som mötte en "telefonpratare". Han vände och stoppade bilisten. Nu hade bilisten en handsfree i örat som han satt och tryckte in lite med höger pekfinger, för att höra bättre. Det såg ut precis som en handhållen telefon utifrån. Polisen släppte honom eftersom han inte gjort något olagligt.
Då frågar jag mig. Vad är skillnaden? Han kör med en hand på ratten, den andra vid örat och pratar i telefon. Den Svenska lagen är i det fallet lika bra / dålig. Ska man införa "Samtal med föraren förbjudet under körning"?

#d • Uppdaterat: 2016-11-10 09:52
Leif Kavander

Tycker att man kan jämföra , att köra alkoholpåverkad och att prata i handhållen telefon. Lika illa.

#e • Uppdaterat: 2016-11-10 09:52
Hackenbush

Det är en missuppfattning att pratet skulle förbjudas, det är själva knappandet och att ta ögonen från trafiken och titta på skärmen som är det kritiska och som orsakar olyckor.
Med handsfree tittar man inte på någon skärm.
Har man telefonen i handen så måste man titta på telefonens skärm för att veta vad man gör.

#f • Uppdaterat: 2016-11-10 12:40
systembolaget

förbjud att använda telefonen när du kör bil,blir du påkommen döm ut mkt kraftiga böter, så vi blir av med detta ofoget.

#g • Uppdaterat: 2016-11-10 13:02
pinjong

Jag tror att människor är olika när det gäller förmågan att koncentrera sig på trafiken runt fordonet. När man ligger bakom en del som irrar omkring på vägen så ser man ibland att föraren och passageraren är upptagna med någon viktig diskussion. De tittar frekvent på varandra och gestikulerar. Den typen av människor är inte hjälpta av handsfree.

#h • Uppdaterat: 2016-11-11 13:07
Hackenbush

Men det säger ju sig självt att man inte kan förbjuda folk att prata i bilen men däremot förbjuda folk att sitta och ha telefonen i handen och titta på skärmen medan de kör bil och inte ha ögonen på vägen, det kan man förbjuda och sätta kraftiga böter på.
Sedan är det ju faktiskt fullt möjligt att prata med passagerarna i bilen utan att behöva titta på dem. Kör man bil så skall man ha ögonen på vägen och trafiken, det borde vara självklart.
En förare bli inte en bättre förare om han/hon tittar på telefonen och uppdaterar Facebook.

#i • Uppdaterat: 2016-11-14 09:40
Hackenbush

Bara att läsa artikeln ovan så vet man att det behövs ett förbud. De anhöriga till de som dog i olyckan tycker nog samma sak. Häng inte upp dig på pratandet Audi det är knappandet och tittandet på skärmen som är det som orsakar olyckor. Innan man för telefonen till örat så måst man slå in ett nummer och då titta på skärmen och då tittat man inte på vägen såvida man inte är ordentligt skelögd.

#j • Uppdaterat: 2016-11-14 10:54
Roy J

Har läst igenom kommentarerna och sett de mest konstiga jämförelser. Det gäller att skilja på äpplen och päron - och mobiltelefoner.
Att ta en tugga då och då från ett äpple som man snabbt kan kasta ifrån sig om det skulle behövas , är inte riktigt samma sak som att konstant hålla en telefon tryckt till örat.
Sen är inte ens handsfree helt lyckat, eftersom den man talar med inte kan uppfatta trafiksituationen, utan glatt pladdrar på eller, värre, engagerat rabblar fakta som bilföraren väntas ta in och omedelbart ta ställning till.

Tyvärr har inte alla förmågan att göra vettiga prioriteringar och helt kort säga "Vänta!" när trafiksituationen kräver det.
För att inte tala om alla som tror sig ha en enorm simultankapacitet - vilket aldrig stämmer!
Såg ett program där man lät just sådana självöverskattande individer köra en bana under distraherande telefonsamtal. Jämfört med kontrollgruppen var det just ingen skillnad alls. Var det någon, så var de sämre, inte bättre.

Det finns många saker man definitivt inte ska göra bakom ratten - slafsa i sig hamburgare, pilla med infoskärmar, fippla med telefonen, läsa instruktionsboken med mera.
Vårdslöshet i trafik borde gälla redan när något sånt förekommer, inte endast om det lett till en olycka.

Men visst är det så att småvinglande fordon blivit vanligare i och med att telefon- och surfplatteanvändningen ökat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.