Nästa artikel
Kostnaderna ökar efter dieselgate
Nyheter

Kostnaderna ökar efter dieselgate

Publicerad 28 juni 2016 (uppdaterad 28 juni 2016)
Efter förhandlingar med amerikanska åklagare och miljöorganisationer höjs nu kostnaderna för Volkswagen efter utsläppsskandalen. Samtidigt börjar krav på ersättning komma från andra håll.
Tidigare uppskattades det att Volkswagens dieselskandal skulle komma att kosta företaget cirka tio miljarder dollar (cirka 85 miljarder kronor) för återköp och ersättning till konsumenter och miljöfonder i USA. Nu säger källor till Reuters att den siffran har höjts till över 15 miljarder dollar (cirka 128 miljarder kronor). 

Samtidigt höjs det röster för att europeiska konsumenter ska få samma ersättning som de amerikanska.

–Volkswagen borde frivilligt betala europeiska bilägare ersättning som är jämförbar med vad de betalar amerikanska konsumenter, säger Elzbieta Bienkowska, ansvarig för industri och inre marknad i Europeiska kommissionen.

Förutom de här kostnaderna har också norska oljefonden nu lämnat in sin stämningsansökan mot Volkswagen på grund av avgasfusket. Fonden, som är Volkswagens största delägare utan plats i styrelsen, har redan tidigare kritiserat Volkswagens ledning och ingår nu i den stämning mot företaget som flera av de stora investerarna driver.

Diskutera: Hur kan Volkswagen återvinna kundernas förtroende?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11z • Uppdaterat: 2016-07-02 17:36
Vidstige

AL, ja jag resonerar rätt mycket samma som du gör med franska märken. Är närmast omöjligt att nå bra lönsamhet med ett volymmärke som producerar i högkostnadsländer, premiummärken är mer logiskt. Men kom igen nu, svara på frågan i artikeln istället. Vad gäller volymfrågan får du nog kolla igen hur många Skoda och Audi som säljs. Och förklara gärna också vad som skiljer mellan Skoda, Seat och VW mer exakt. Eller varför inte VW bilar skulle kunna säljas som Skoda och produceras i lågkostnadsländer. Nej, du har inte nåt svar helt enkelt och man kunde tro att du vore mer oroad som aktieägare, men du kanske redan sålt dom.

#120 • Uppdaterat: 2016-07-02 17:40
Peter E

Frågan i artikeln är felaktig, kunderna har fötroende för VW. Det behöver ej återvinnas.

#121 • Uppdaterat: 2016-07-02 17:46
Pi

Förstår inte riktigt Vidstiges "engagemang" avseende VAG. Känns som varken han eller vi har eller skall ha nåt svar på t ex märkesdifferentieringen - för jag tvivlar starkt på att VAG-ledningen sitter och kollar dessa spalter för att veta hur dom skall agera framåt. Känns som ett mycket konstruerat "problem" - främst för att få skriva av sig sin motvilja mot VAG-märkena. Visst - VAG har f n sitt "dieselgate" som sin kvarnsten och Toyota har ett antal miljoner återkallelser att ta hand som givetvis också kostar stora summor men problem kommer alltid att finnas - för alla biltillverkare. Ser ingen som helst orsak att vi övriga skulle vara Vidstige svar skyldiga på hans påhittade frågor.

#122 • Uppdaterat: 2016-07-02 17:50
Peter E

Vidstige: Jag är kund hos VW, jag har förtroende. Vad en priusägare lever i för fönekelsevärld bryr jag mig inte ett piss om

#123 • Uppdaterat: 2016-07-02 17:52
Vidstige

AL, när jag nämnde franska bilar, vi har ju även haft samma resonemang om icke premiummärket Opel, som produceras i Tyskland.

Peter, bra där, total förnekelse alltså. Ok jag bryr mig inte ett piss då heller vad du säger efter att du säger så. Jag tror på vad media skriver, inte vad du skriver.

Pi, finns inget påhittat, har återgett vad media skriver, hur marknaden reagerat, hur lönsamheten är etc. Du och andra svarar inte på några frågor utan bollar bara.

Shogun, visst är det mycket så som du säger. VW måste alltså höja kvalitén på sikt, frågan är hur det ska gå till. Som jag sa, folk verkar mer toleranta med Skoda och Audi. Dessutom skulle ju eftermarknaden minska om VW höjde kvalitén eller börjar sälja mycket elbilar. Så det är svårt att se nån lösning annat än att lägga ner VW-märket. Möjligen undantaget kraftigt robotisering vid tillverkningen.

#124 • Uppdaterat: 2016-07-02 17:54
Peter E

Vidstige tror på media, den var bra den.
Toyotas egen tidning har väl alla rätta svaren ;-)

#125 • Uppdaterat: 2016-07-02 17:56
trasten

Man tror på media om media skriver det man tror på!

#126 • Uppdaterat: 2016-07-02 17:58
Peter E

Trasten: huvudet på spiken

#127 • Uppdaterat: 2016-07-02 18:05
Axa

Vidstige
Nedan är hämtat från den artikel DU länkat till.
"In recent months, however, the company’s car sales have shown signs of recovery, boosted primarily by the performance in China and Europe. In the first quarter of 2016, for instance, the automaker sold 2.51 million vehicles worldwide, with Western Europe and China accounting for over 1.85 million vehicles sold in the period. Its sales in the first three months of the year also topped those of its rival Toyota, which delivered 2.46 million vehicles globally."

Alltså VW säljer bättre än Toyota trots dieselskandalen. Så det hot från Kia som du och Shogun uppfunnit är skrattretande. Likaså att VW ska läggas ner.

Och ännu lustigare blir det när Vidstige efterfrågar förändringsförslag på ett av honom konstruerat problem. Dvs att problemet hos VW är större än vad det är.

#128 • Uppdaterat: 2016-07-02 18:33
Pi

Vidstige - du kan nog vara väldigt övertygad om att robotiseringen i VWs fabriker redan nu är väldigt hög. Det motsäger i o f s inte att den kan öka ytterligare men om du tror att robotiseringen inom bilindustrin är i sin linda så beror det nog snarare på din egen okunskap. Har flera vänner som jobbar med just robotisering och till stor del inom bilindustrin och som gjort så under väldigt många års tid.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.