Nästa artikel
Toyota återkallar miljontals bilar
Nyheter

Toyota återkallar miljontals bilar

Publicerad 30 juni 2016 (uppdaterad 30 juni 2016)
Många Toyota Prius kan ha problem med både bränsletank och krockkuddar och måste återkallas.
Fel på krockkuddar från Autoliv och läckande bränsletankar berör sammanlagt drygt 3,4 miljoner fordon globalt.
Toyota går ut med två separata återkallelser. Den ena rör sidokrockkuddar i sammanlagt 1,43 miljoner Toyota Prius och Lexus CT200h tillverkade mellan 2010-2012, enligt TT. Krockkuddarna, som tillverkats av svenska företaget Autoliv, kan ha en spricka som gör att de riskerar att inte blåsas upp ordentligt.

20163006093438.jpg?itok=CwWnNKpl

Dessutom finns det risk att uppblåsningsmekanismen skulle spridas i kupén och orsaka skador. Autoliv skriver i ett pressmeddelande att inga personskador kopplats till felet hittills och att vid samtliga sju inrapporterade händelser med sidokrockkuddarna har bilarna stått parkerade utan passagerare i.

Den andra återkallelsen har att göra med bränsletankarna i Prius, Auris och Corolla, produktionsår 2006-2015. Det kan uppstå sprickor i bränsletankarna vilket kan orsaka läckage. 2,87 miljoner fordon påverkas, de flesta finns i Japan och Kina. Eftersom runt 900 000 Priusmodeller omfattas av båda felen, uppgår det totala antalet fordon som måste återkallas till drygt 3,4 miljoner.
 
Diskutera: Vad tycker du om återkallelsen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-07-01 09:28
Pi

brut 33 - kanske för att det japanska skräpet var ännu sämre (Takata)...

#m • Uppdaterat: 2016-07-01 09:31
Pi

Minimats - så när det gäller Toyota är det underleverantörernas fel allenast men för vissa andra märken så är det märket i sig som bär ansvaret...hmmm...

#n • Uppdaterat: 2016-07-01 09:42
Vidstige

skarj, jag håller delvis med dig men samtidigt är det bra just att upplysa om bristande kvalitet och där är just problematiken du är inne på vad gäller "VW kontra Toyota" att VW har betydligt sämre kvalitet men folk verkar inte förstå det allmänt. Hur ska man få folk att fatta? Problemet på Vi bilägare har ju istället varit att år efter år har man hyllat VAGs produkter, Skoda, Seat, Volkwagen alltså. Trots att det visat sig att dom haft många brister kvalitetsmässigt, vilket gör det dyrare och mer problematiskt att äga dom i långa loppet. Nybilsgarantierna är inte heller bra, så det är ingen hjälp. Dom som får ta smällen är främst då folk med sämre ekonomi som äger lite äldre bilar.

#o • Uppdaterat: 2016-07-01 13:01
Vidstige

SiggeNn!
Vilket jag aldrig sagt eller menat, sluta förenkla och förvränga inlägg du inte har förmåga att förstå.

#p • Uppdaterat: 2016-07-01 13:58
HT19

Brutt 33 var det svenska läckande bränsle tankar?

#q • Uppdaterat: 2016-07-01 14:13
Minimats1

Vill bara klarlägga att när jag påpekar under leverantörens brister så blir det mer deras fel när det gäller produkter som inte bilfabrikanten kan rå för. Växellådor och dylikt har bilfabrikanten ett större ansvar att utprova innan det släpps ut på marknaden. Jag förmodar att krockkuddarna från svenska autoliv uppfyller kraven men att det kan finnas brister. Fallerar det en enda gång så får det betydande konsekvenser som nu Toyota tar fullt ansvar för.

Toyota är något som jag förknippar med driftsäkerhet i första hand. Fast material val och design är nog något som måste förbättras. Skulle nog kunna säga att dom billigaste VAG-kusinerna Škoda och SEAT är före Toyota på detta område.

#r • Uppdaterat: 2016-07-01 15:00
skarj

Peter E 2016-07-01 14:23
Toyota/Lexus har väl köpt in 2.a sorteringen från Autoliv, allt för att hålla uppe vinstmarginalen in absurdum.
Som med sprickande bensintankar, förmodligen de billigaste de kunde få fram.

Har du bevis för detta är det verkligen intressant, köper de 2:a sorteringen för att göra större vinster så är det en skandal.
Är det däremot rent svammel förstår jag net hur kommentaren godkänns av tidningen.
Källa?
Detta är bara ett exempel av skräpkommentarer, här emot Toyota, givetvis inte ett dugg bättre åt andra hållet om det är rent förtal eller svammel. Ska ett forum bli bra och meningsfullt krävs det viss att viss form av standard hålls, så att folk med intresse och godvilja skriver intressanta saker.

#s • Uppdaterat: 2016-07-01 15:12
Lyteskomik

@skarj:
Du verkar ha missförstått kommentarsfälten och forumet hos ViB. Det handlar inte om några diskussioner eller något kunskapsutbyte om bilar. Istället handlar det om vem som kan skriva de längsta mest svamlande inläggen med de mest fantasirika teorierna om än ditten och än datten. Helst medans man idiotförklarar och nedvärderar alla som inte förstår storheten i ens egna uppenbarelse. Att sen OK förlaget lånar ut sitt varumärke till stolligheterna det kan vi bara tacka och bocka för.

#t • Uppdaterat: 2016-07-01 16:00
skarj

Lyteskomik
:) Indeed, hoppas de andra är lika ironiska som du, men tror inte de förstår sin egen ironi isof.
Jag hoppas att tidningen styr det hela i rätt riktning, hoppas de stänger av användare som inte kan hålla fingrarna i styr. En vecka är lämplig tid, en månad vid upprepning, 3 strikes and you're out. Kommentarer är en verkligt bra sak om det tillför och rättar inlägg/artiklar. Men oseriösa kommentarer avspeglar sig även på papperstidningen, iaf för mig.

#u • Uppdaterat: 2016-07-01 16:16
Peter E

skarj: Du borde veta/förstå att Autoliv inte har någon 2.a sortering. Det jag glömde i inlägget var den lilla ----> ;-)
Så ja, inlägget var ej seriöst menat men kunde uppfattas som det.
I alla fall det om Autolivs kuddar, bensintanken är nog inte helt omöjligt att det förhåller sig så.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.