Nästa artikel
Volvo betalar fortfarande inte bolagsskatt i Sverige
Nyheter

Volvo betalar fortfarande inte bolagsskatt i Sverige

Publicerad 8 juni 2016 (uppdaterad 8 juni 2016)
Men från och med 2015 års redovisning blir det ändring på det, enligt besked från biltillverkaren.
Volvo AB och Volvo Personvagnar har inte betalat bolagsskatt i Sverige sedan 2005. Det är SVT Nyheter som har gjort en granskning om huruvida Sveriges största företag betalar bolagsskatt och förutom bland andra Electrolux, Sandvik, SCA och Securitas är Volvo nolltaxerare.

– Vi ägnar oss överhuvudtaget inte åt någon skatteplanering för att dra ned skatten på ett otillbörligt sätt, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo personvagnar, till SVT.

Volvos förklaring till varför man inte betalar är att företaget drabbades hårt av finanskrisen 2008-2009 och har sedan dess utnyttjat förlustavdrag ihopsamlade från verksamheter runtom i världen. Vi Bilägare har tidigare rapporterat om hur företaget enligt svenska skatteregler låtit Volvo Personvagnar gå minus medan vinsten redovisats i bolag registrerade i andra länder.

Volvo skriver på sin hemsida att man de senaste åren betalat så kallade indirekta skatter i Sverige, såsom sociala avgifter, löneskatter och fastighetsskatt.

Volvo uppger för SVT Nyheter att förlustavdragen förbrukade från och med 2015 och att de nu ska börja betala bolagsskatt i Sverige.

Diskutera: Vad tycker du om att Volvo inte betalar bolagsskatt i Sverige?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-06-09 14:23
pinjong

Man kan ju vända på det och notera att Skatteverket knappast hör av sig om ett företag eller någon medborgare betalat för mycket skatt genom att förbise uppenbara lagliga möjligheter. Ändå är det ovanligt med artiklar om det "snikna" Skatteverket. :-)

#c • Uppdaterat: 2016-06-09 16:44
pinjong

Hackenbush: Nu för tiden är de svenska självdeklarationerna förenklade bl a genom att grundavdrag finns inbakade. Men ändå tror jag att både du och jag genom åren gjort avdrag för att minska vår skatt. Har vi då visat oss vara sämre medborgare och undandragit oss en slags moralisk plikt gentemot staten?

Tillägg: "genom åren"

Edit: Vore väl bättre om inläggen visades i nummerordning istället för tidsordning!?

#d • Uppdaterat: 2016-06-10 18:15
Världens vackraste man

Oj vad mycket känslor det väcker när ett kinesiskt företag trollar med skatten. Jag har ägt och kört ganska många volvobilar. Nästa gång jag byter bil kommer jag naturligtvis att låta bli att köpa en bil tillverkad av ett företag registrerat i ett skatteparadis. Jag vill helt enkelt inte göra affärer med smitare och fuskare.

#e • Uppdaterat: 2016-06-13 05:29
Dick

Volvo har verksamhet i många länder och har dessutom rätt att precis som vilken Svensson som helst göra avdrag över tid. Att de sedan inte fälls för skattebrott tyder ju på att de inte gör något uppenbart olagligt. Jag inser att det är mer komplext och lagligt än någon här kan förstå. Jag inser även att de eventuellt uteblivna pengarna är småslantar jämfört med vad Volvo betalar i sociala avgifter och löneskatter.

#f • Uppdaterat: 2016-06-14 12:06
erikivan72

Jag förstår inte problemet. I egenskap av ekonom förstår jag verkligen inte vad problemet är.
För att kunna skriva 0 kronor i vinst i bolagsdeklarationen krävs något av följande:
Man har gjort en förlust under året.
Alternativt har man gjort förlust tidigare år.
Har företaget gjort en förlust betyder det att företaget tvingats ta av pengar som var sparade till exempelvis utveckling - alternativt har någon ägare gått in med pengar. Om något av ovanstående inte skett blir det i praktiken konkurs.
Grejen är att man flyttar förlusten framför sig, för att kunna utnyttja den något år det gått bra.
Tanken med det, är att ett företag bara skall skatta för den totala vinsten man gjort - sett över tid.
Detta har gjorts för att företag som haft ett eller flera dåliga år skall kunna komma på fötter lättare. De kan använda de pengar som annars gått till bolagsskatt ett bra år till att komma på banan och stärka sin position. Exempel på sätt att stärka sin position kan vara att investera vinsten i utveckling, maskiner eller kanske försöka stärka sin balansräkning genom att bli av med åtminstone en del skulder (och därmed sänka både amortering och räntekostnader framåt i tiden). Exempelvis Volvo har utnyttjat detta.
Åsikten bland styrande är att detta på sikt ger fler arbetstillfällen och högre skatteintäkter.
Och jag förstår verkligen inte vad problemet med det resonemanget är.

#g • Uppdaterat: 2016-06-08 15:52
milkylainen

Skilj på att inte betala bolagsskatt och nolltaxera. Rubriken och innehållet har inte samma innebörd.
Det är nolltaxeringen som är problemet. Bolaget deklarerar fortfarande sin närvaro i Sverige.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.