Nästa artikel
Rosttest: Audi A4 Avant (2016)
Rost

Rosttest: Audi A4 Avant (2016)

Publicerad 27 maj 2016 (uppdaterad 28 november 2016)
Audi A4 Avant.
En särskild profilering på innerskärmarna ska lufta mot plåten. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Nya A4 har kaross av stålplåt. Motorhuv, baklucka och dörrar har väl utförda limningar men behandling på insidan finns inte i motorhuv och baklucka, däremot i dörrar. Bra skärmkanter bak. Innerskärmarna fram och bak har en särskild ”profilering” som ska lufta mot plåten och dämpa ljud.

Framskärmarna har bra blästringsskydd. Underredet täcks av skivor av pressad papp. Skarvarna under dem är väl tätade och det finns ett gott slitskydd. Balkarna undertill är behandlade inuti. Hjulupphängningar fram och bak, fjäderbenstorn och bakre tvärgående krockbalk av aluminium. Rejäl bakvagnsram av stålplåt.
 
Rostskyddsgaranti: 12 år.

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-05-27 16:51
Simon no1

Pressad papp i fuktig miljö låter ju spännande, brukar ju även brinna rätt bra, hmmm...?

#2 • Uppdaterat: 2016-05-27 18:02
Axa

Om bilen börjar brinna så tror jag den pressade pappen gör varken till eller från.

#3 • Uppdaterat: 2016-05-27 18:57
Vidstige

Problemet här är ju igen då att betyg 4 kan vagga in köpare i falsk säkerhet och göra köp på felaktiga grunder. Förvisso är väl konkurrenterna i premiumklassen på ungefär samma betygsnivå, 3 eller bättre, så det kanske spelar mindre roll här.

Mitt bästa tips är i alla fall för dom som är extra noga och köper en 3 år gammal Audi A4 (efter att den troligen då gått som förmånsbil), är att man gör en kompletterande rostskyddsbehandling direkt efter köp. För man kan ju tyvärr vara säker på att förmånsbilar aldrig får nån extra behandling innan den säljs vidare till privatpersoner.

#4 • Uppdaterat: 2016-05-28 01:58
Simon no1

Axa, jag tänker mer att det går ett varmt avgassystem under bilen med en ännu varmare katalysator, men det måste ju vara ett väldigt specialpapper om det ska hålla i längden mot både fukt och värme

#5 • Uppdaterat: 2016-05-28 11:25
Axa

Simon
Jo det är klart. Dem måste väl ha tänkt ut något smart isåfall.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.