Nästa artikel
Bilfrågan: Varför är tempmätaren borta?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför är tempmätaren borta?

Publicerad 18 januari 2011 (uppdaterad 19 januari 2011)
"Varför har Volvo rationaliserat bort tempmätaren för motorn och ersatt den med en varningslampa?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
På Volvo XC70 D5 -10 har Volvo rationaliserat bort motortemperaturmätaren och ersatt den med en varningslampa som larmar vid för hög motortemperatur.

Temperaturmätaren har dock fler viktiga funktioner än att bara tala om att motorn är för varm. Den visar även att motorn har rätt drifttemperatur och är redo att belastas. Dieslar tar längre tid än bensinare att komma upp i rätt arbetstemperatur.

Om det är riktigt kallt och man har ett släp med två snöskotrar på, då tror jag knappast att det är lämpligt att belasta motorn innan den kommit upp i rätt temperatur med tanke på att motorn har två turboaggregat.

Går det på ett enkelt och billigt sätt att eftermontera en tempmätare eller anser Volvo att det bara är att stå på från början?

Mats

SVAR:
Volvo tog bort temperaturmätarna från modellår 2006. Vi har heller ingen lösning för eftermontering av tempmätare. Orsaken till att den tagits bort är att vi anser att den inte längre behövs eftersom de moderna motoroljorna ger tillräckligt god smörjeffekt redan från kallstart.

Dessutom sitter bränslevärmare som tilläggsvärmare som standard i Volvos dieselbilar och därmed kortas uppvärmningstiden avsevärt.

Bo Larsen, Volvo Personbilar Sverige AB

SVAR:
Under förutsättning att du använder de lättflytande motoroljor Volvo föreskriver instämmer vi i Volvos svar. Det hindrar ju inte att du är lite lättare på gasfoten precis efter start men det behöver man ingen tempmätare till.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om att Volvo tagit bort temperaturmätaren?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2011-01-19 22:50
Roy J

Har undvikit att ta upp Ampere-mätare tidigare, men nu är det alltså gjort. Den har ett visst befogande, men inte alls som på den tiden bilarna hade likströmsgeneratorer.

#116 • Uppdaterat: 2011-01-19 22:53
Uno Lööv (ej verifierad)

Kör en relativt ny bil men temperaturmätaren är intressant att följa. Så jag vet i tid om något börjar bli fel. Dessutom skulle det känns tomt utan.

#117 • Uppdaterat: 2011-01-24 10:40
Uno Lööv (ej verifierad)

Massor av saker sparar biltillverkarna in på då det ändå inte syns i krocktester. Våra liv skiter de i.

T ex bra strålkastarrengöring, lampbyte och bara en backlampa bak vilken man inte alltid ser då det bara är en, oftast med dålig placering dessutom. Hur är backlamporna på "säkerhetsbilen" Volvo?

#118 • Uppdaterat: 2011-01-24 23:05
Stig Klem (ej verifierad)

Här har vi ETT av svaren på varför jag aldrig kommer att sluta köra Volvo. Dock skall den inte vara nyare än -98 års modell, och alltid bakhjulsdriven.
Har en granne som drabbats av motorhaveri i sin nya fina bil då hon färdades i en kö. Lampor blinkade och nån signal löd. 30 sekunder senare dog motorn. Som tur var gällde nybilsgarantin!
Köp den bilen om 10 år...

#119 • Uppdaterat: 2011-01-24 23:07
Stig Klem (ej verifierad)

Glömde tillägga att även hennes bil var en Volvo.

#11a • Uppdaterat: 2014-11-21 13:03
snabb95

SiggeN skriver 2011-01-18 19:21
"Fel på termostat har moderna bilar elektroniskt varnings system för. Inget du själv behöver hålla koll på via en temp.mätare."
Att ingen kommenterat detta, som givetvis är ett helt felaktigt påstående!

#11b • Uppdaterat: 2014-11-21 13:09
Raphael

Min bil har en lampa med två färger: Blått när det är kallt och orange när det är för varmt. Så när ingen av dem lyser så har motorn rätt arbetstemperatur. Därmed behövs ingen särskild tempmätare.

#11c • Uppdaterat: 2014-11-21 13:17
Hackenbush

Har motortemperaturmätare och kan även gå in i färddatorn och kolla oljetemperaturen.

#11d • Uppdaterat: 2014-11-21 13:30
Simon no1

Om du absolut vill ha tempmätare och kanske ha koll på en massa andra parametrar så kan du köpa en OBD Bluetooth sändare som du sätter i diagnostikuttaget, sen laddar du ner ett program till din telefon så kan du följa vad du vill, kostar ca. 60:- och funkar kanon, problemet löst :)

#11e • Uppdaterat: 2016-05-27 16:18
snabb95

I samband med Dieselgate skriver GDS: "kanske läge att manipulera tempmätarna åxå med ett cheat devise så nålen står på mitten av skalan hur kallt det än blir"

Detta läge har tyvärr redan inträffat!
(Dock inte i VW som har både vatten- och oljetemperaturmätning.)
Efter klagomål på att temperaturmätaren tagits bort i Volvo V70 ll har den nu åter installerats?! Mätaren ser precis ut som en riktig temperaturmätare och uppför sig också som en sådan. Men tro det om Du kan. Det är ingen rätt visande temperaturmätare. Den går upp till normalt läge rakt upp innan motorn blivit fullt varm och står kvar där även om motortemperaturen sjunker. Tydligen vågar Volvos ingenjörer inte visa den verkliga motortemperaturen!

Vad är mest bedrägligt? Att visa en felaktig temperatur för att invagga föraren i en falsk trygghet eller att inte visa temperaturen genom att ta bort mätaren. I varje fall måste det första fallet vara ett kriminellt
beteende.

Vet ViBilägare om att det finns felvisande temperaturmätare? Har Ni i så fall tagit upp detta med de fuskande tillverkarna? Om inte, gör det snarast via domstol. Om jag ovetande hade köpt en sådan bil så skulle jag sannolikt gjort en anmälan till ARN.

Att på detta falska sätt och med berott mod montera en felaktig temperaturmätare är ännu värre än att ta bort mätaren. Det senare kan man se och därmed inte köpa bilen. Jag valde t.ex. bort V70 ll och köpte en ny V70N i stället.

Både på 245:an och på V70 har jag fått byta termostat. I båda fall var det endast temperaturmätaren som indikerade felet. Utan mätare skulle jag ha varit omedveten om felet och kört vidare i tron att allt varit OK. Hemsk tanke! Ett allvarligt sabotage av Volvos ingenjörer som bör beivras! Mycket större anledning för återkallelse än för dieselgate.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.