Nästa artikel
Volvo vill testa förarlöst i Kina
Nyheter

Volvo vill testa förarlöst i Kina

Publicerad 7 april 2016
Volvo vill testa självkörande bilar i Kina.
Projekt med upp till 100 självkörande bilar planeras för kinesisk trafik.
Nästa år inleder Volvo sitt självkörande projekt på allmän väg i Sverige, då 100 fordon av typen XC90 ska köra vissa sträckor själva i Göteborgstrafiken.

Men Volvo vill även experimentera med självkörande bilar i Kina. Idag meddelade biltillverkaren att man inlett förhandlingar med intresserade städer som har rätt tillstånd, förordningar och infrastruktur för att testkörandet ska få grönt ljus.

Likt förhållandena i Göteborg kommer det i Kina att vara uppemot 100 bilar med autonom körteknik som körs av lokala förare på allmän väg. Tanken är att revolutionera Kinas trafik på fyra områden – säkerhet, trafikköer, föroreningar och tidsbesparingar.

– Regeringar behöver få lagstiftning på plats som gör det möjligt att låta AD-bilar (självkörande bilar, reds anmärkning) trafikera våra vägar snarast möjligt. Bilindustrin kan inte göra detta helt på egen hand. Vi behöver hjälp från regeringarna, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-04-07 15:15
Reverend Benny

Visst kan Göteborgstrafiken vara stressig och en utmaning för en självkörande bil. Speciellt med tanke på att göteborgare kör mer forcerat än uppe i huvudstaden (är uppväxt i gbg och tagit körkort där).
Men samtidigt är det ju ingenting mot hur det kan se ut i andra länder såsom Kina och Indien med många olika fordon på vägarna.
Min första tanke är, kommer Volvon även anamma tut-språket som används i andra länder? Känns som en vital del att förstå hur man "pratar" i trafiken i vissa länder.

#2 • Uppdaterat: 2016-04-07 15:27
Hackenbush

Bilarna kommer naturligtvis att förses med auto-tuta.

#3 • Uppdaterat: 2016-04-13 12:11
benny karlsson

Det blir som att åka båt då. Ett tut =jag girar babord. Två tut jag osv...
Hoppas att rättsaspekterna är avklarade innan dom börjar. Jag tror dom har lite för bråttom här.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.