Nästa artikel
Bilfrågan: Aygo eller C1?
Bilfrågan

Bilfrågan: Aygo eller C1?

Publicerad 21 mars 2016
Frågeställaren väljer mellan en Toyota Aygo och en Citroën C1.
”Vad skiljer mer mellan C1 och Aygo mer än plastdetaljer och emblem? Skiljer det något i kvalitet och hållbarhet till Toyotas fördel?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har tänkt köpa en småbil, kanske en Citroën C1. När jag läser på nätet är det i grunden samma bil som Toyota Aygo. Jag vet att Toyota har ett väldigt bra rykte och att deras bilar håller medan Citroën kanske har lite sämre rykte. Men jag tycker Citroën C1 är snyggare. Vad skiljer mer mellan C1 och Aygo mer än plastdetaljer och emblem? Skiljer det något i kvalitet och hållbarhet till Toyotas fördel? Är det kanske bättre mekanik och elektronik i Toyotan?
GM
 
Svar:
Du kan lugnt välja en Citroën C1 om du känner för den, för det är till alla väsentliga delar samma bil som Toyota Aygo (och Peugeot 108). Det enda som skiljer är designen på front och akter och det kan också variera lite på den extrautrustning som erbjuds. Alla tre bilmodellerna tillverkas i samma fabrik i tjeckiska Kolin.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vilken av bilarna skulle du råda frågeställaren att köpa?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-03-22 19:51
Audi A5 SB

SiggeNn: läs vad PREVIA skriver. "....,föregångarens motor fick pris för bästa en liters motor fyra år i rad...."

#m • Uppdaterat: 2016-03-23 00:06
Tvärnit

Jag väljer Aygon då jag vet att var helst i världen som Japanerna tillverkar något så ställer de samma höga krav och håller koll.

Det har tillverkats i Kina i många herrans år o alla är där och delar på fabrikerna för få ned kostnaderna ytterligare.
Samma basprodukt och de "japanska" linerna levererar den bästa kvaliten, vad det nu kan bero på...och nej delarna är inte helt de samma, de avgörande bitarna "finliret" det har japanerna för vana i att hålla på sin egen planhalva.

#n • Uppdaterat: 2016-03-23 07:57
Swemba

@Tvärnit. Läste du inte texten? De tillverkas i samma fabrik! Det är samma bil. De gör så klart inget speciellt med de exemplar som ska få en Toyota-front påklistrad i slutet av monteringsbandet.

#o • Uppdaterat: 2016-03-23 10:50
Tobo

SiggeNn: Om du läser på så ser du att det hänt en del på 6 år bl.a. så har nya Aygo en ny motor, den har inte ärvt den prisbelönade motorn från föregångaren, utan har en ny motor med ännu bättre egenskaper.
Sedan, om du ska länka till Engine of the year, länka gärna till rätt kategori: Aygos motor räknas till "sub 1-litre", du länkade till "1.0-1.4 litre".

#p • Uppdaterat: 2016-03-23 14:51
Tobo

SiggeNn: Ja, Ford är verkligen en förebild, en kvalitetsikon.

#q • Uppdaterat: 2016-03-24 12:48
Freddedw

Ok så "Pedal" har lyckats byta kamrem på sin Aygo. Det är ju bra gjort då den verkar ha kamkedja.

#r • Uppdaterat: 2016-03-24 15:18
Tobo

Freddedw, visst är det fantastiskt ;)
Kan ju också vara så att "Pedal"har den i Sverige ovanliga dieselvarianten av Aygo med PSA-diesel, den har rem.

#s • Uppdaterat: 2016-03-28 22:38
Mistro

Visst tillverkas bilarna i samma fabrik men det kan ändå finnas en hel del skillnader vilket det också var på den tidigare modellen.
Om dessa skillnader sedan leder till att den ena eller den andra faktiskt håller ihop bättre är det nog ingen som vet.
Skulle vi utgå ifrån att bilarna faktiskt VAR helt lika så är det ändå så att Toyotas goda namn och bättre service/garantier gör att dessa bilar behåller sitt värde något bättre.
Vad detta är värt får sedan köparen avgöra själv men det är ju bara till att åka och titta på bilarna om man är intresserad och jämföra själv. Kanske får man lite mer utrustning och kommer undan någon tusenlapp billigare om man väljer en bil med Citroen/Peugeot logga istället för Toyotas?

#t • Uppdaterat: 2018-02-10 18:00
Bosse1

Bilarna är 100 % identiska vad gäller det viktiga. Detta är inget som behöver diskuteras överhuvudtaget. Den enda skillnaden är att en del går att få med diesel (Peugeot och Citroen) medans Toyota enbart med bensin. Och det viktiga enligt mig är att 95% är Toyota. Jag kör en Peugeot 107 auto och kan inte vara annat än nöjd. Senare årsmodeller går att få med en 1,2 liters bensin men inte i en Toyota vilket bara visar att 998cc bensin är fullt tillräcklig (motorn har fått lovord flera år i rad just för sin effektivitet). Toyota väljer aldrig en sämre motor eftersom de har ett rykte att behålla och en fransk motor i en Toyota? Nä jag tror inte det.

#u • Uppdaterat: 2016-03-21 07:21
milkylainen

Japanskt eller Franskt emblem, tillverkat i Tjeckien... Varför fundera? Låter det inte högkvalitet så det osar om det...?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.