Nästa artikel
Test: Audi A4, BMW 320d, Jaguar XE (2015)
Nybilstest

Test: Audi A4, BMW 320d, Jaguar XE (2015)

Publicerad 3 februari 2016 (uppdaterad 3 februari 2016)
Plötsligt blev det ännu tuffare i klassen för lite finare sedanmodeller. BMW:s 3-serie får konkurrens inte bara av nya Audi A4, även Jaguar blandar sig i leken med pinfärska, målinriktade XE. Vilken är bäst?
Efter några veckor tillsammans med nya Audi A4 2,0 TDI med 190-hästars diesel och framhjulsdrift, med BMW 320d xDrive med 190-hästars diesel och fyrhjulsdrift och med Jaguar XE 2,0D med både 163-hästars och 180-hästars diesel och bakhjulsdrift kan vi sammanfatta: Du ska skatta dig lycklig om du har råd att köra någon av dem, privat eller i tjänsten. Det handlar om hög klass i de allra flesta egenskaper, givetvis också i pris.

Trion kostar i grundutförande runt 350 000 kronor men med hjälp av aldrig så lite fantasi och ett flinkt pekfinger kan utrustningslistorna på datorskärmen kryssas i för ett par hundra tusen till. Testbilarna har automatlådor, Audi en sjuväxlad dubbelkopplingslåda, BMW och Jaguar åttaväxlade ”vanliga” automatlådor.

Plats för höga krav alltså, det här är bilar som (tillsammans med Mercedes-Benz C-klass) utger sig för att vara det så kallade D-segmentets bästa.

I fullständiga versionen av Vi Bilägares test kan du läsa om vilken bil som vann testet.

Prenumerera på Vi Bilägare och få senaste biltesterna och mycket mer rakt ned i brevlådan. Prenumeranter får även tidningen en vecka tidigare och dessutom till lägst pris. Klicka här för att läsa mer om prenumeration.

 
Diskutera: Vilken är din favorit av de tre bilarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-02-03 20:41
Styggavargen

Kapten, det är riktigt underhållande att läsa dina inlägg här. Vi delar nog ganska mycket syn på vissa saker här. Kört bil i över 25 år och inte behövt fyrhjulsdrift ännu, men vet vart det slutar. Vädret blir allt mer extremt tack vare miljöförstöringen som sker med de ökade utsläppen. Snacka om ironi, folket köper fyrhjulsdrift och SUV's mm och detta påskyndar förloppet ännu mer. För att hålla sig till ämnet, jag hade valt Audi'n.

#m • Uppdaterat: 2016-02-03 20:43
Swemba

Jag tror det är fler som har behov av fyrhjulsdrift än som har behov av en Mercedes ...

#n • Uppdaterat: 2016-02-03 20:51
Swemba

@Styggavargen, kan du inte sprida dina fantasier på något annat forum? Känns inte som att tomtar, troll och annat hitte-på har på ViB att göra.

#o • Uppdaterat: 2016-02-03 21:16
Deeds

Man behöver inte AC heller men det är skönt att ha när det är riktigt varmt. Precis som 4 wd är skönt att ha när det är mycket snö. Inget måste, men skönt att ha.

#p • Uppdaterat: 2016-02-04 02:30
N-iklas

Enligt EuroNCAP:s filmer är monteringskvaliten, hur bilens olika delar sitter ihop och inte ramlar lös och trillar av, synnerligen värdelös hos Jaguar och Audi i såväl inredning som kaross, BMW imponerar inte heller på motsvarande punkt.

#q • Uppdaterat: 2016-02-04 06:45
Lyteskomik

Jag antar att N-iklas har något exempel på en bil som klarar sig igenom NCAP testet oskadd?

#r • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Jaguaren är den av dessa tre som väcker lite habegär, inte så mycket mellanmjölk som de två andra som man ser i var och vartannat gathörn.

Fyrhjulsdrift är av någon outgrundlig anledning omdiskuterat, långt ifrån alla behöver AWD men vill man ha det så köper man det.
Precis som man inte behöver en Mercedes istället för en Dacia fast Dacian säkerligen fyller samma transportbehov som Mercan, men vill man ha en Merca så köper man sig en utan att hacka på de som gör annorlunda.

Samma sak med motorer på över 100 hk, varför köpa en sådan när 99% av alla skulle bilister klara sig med mindre?
Svaret stavas habegär och är inte att förakta, det är det som driver bilutvecklingen framåt...

#s • Uppdaterat: 2016-02-04 09:25
Skodaägare

Håller med Kapten, de flesta skulle ha råd med en av dessa bilar. Visst kanske man får snåla på extrautrustningen men man köper inte dessa bilar för lull-lullet skulle jag säga. Man köper dem för komforten och körkänslan. Det som utmärker Audi, BMW, Mercedes och Jaguar är hur mycket krut de lägger på vridstyva chassin och avancerade hjulupphängingar.

#t • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

@MVH AL

Så är det, folk hackar ständigt på behovet av AWD för att sedan kryssa i alla rutor som finns för övrig "onödig" extrautrustning utan att knorra nämnvärt...

Antisladd, antispinn, ABS, servostyrning o.s.v. listan kan göras lång på uppfinningar som gör färden säkrare och saker som bilköpare tar för givet idag.
Men när det kommer till AWD finns det ett tydligen ett outtalat argument att det endast är till för de som inte kan hantera 2WD.

Jag tror inte folk i allmänhet och de som sågar AWD i synnerhet har upplevt dess fördelar i olika väglag, det behöver inte vara oländig terräng för motivera systemet, det räcker med att ha upplevt dess riktningsstabilitet för att kryssa i AWD vid nästa nybilsköp, skippa läderklädseln eller dylikt om priset avskräcker, du har mer nytta av fyrhjulsdriften...

#u • Uppdaterat: 2016-02-04 09:57
Deeds

Instämmer 100% i vad AL och Prestigelös skriver. Har man själv inte haft en AWD, (att låna en bil en sommardag räknas inte) så har man heller inte upplevat fördelarna. Som jag skrev innan så har mina tre senaste bilar varit AWD, RWD och nu FWD. Precis som jag skulle sakna AC en varm sommardag så saknar jag AWD på vintern. Nästa bil blir definitivt en AWD, och automat som jag också saknar enormt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.