Nästa artikel
Prius snålast någonsin
Nyheter

Prius snålast någonsin

Publicerad 23 december 2015 (uppdaterad 23 december 2015)
Miljömyndigheten EPAs tester visar att fjärde generationens Toyota Prius är den bränslesnålaste bilen som sålts i USA någonsin.
Amerikanska miljömyndigheten EPAs mätningar visar att Toyota Prius -16 är den bränslesnålaste bilen utan extern laddningsmöjlighet som sålts i USA någonsin. Den tidigare titelinnehavaren var Honda Insight -00. Enligt EPAs mätningar kommer den nya Priusen 56 miles på en gallon, vilket motsvar ungefär 4,2 liter per 100 kilometer vid blandad körning. Med tanke på att Honda Insight är tvåsitsig mot Priusens fem säten så får det ses som en god prestation.

Testerna är genomförda i verkliga förhållanden, alltså inte i testbänk eller i testbana och det är samma typ av test som avslöjade Volkswagens manipulerade mjukvara.

Diskutera: Hur viktig är förbrukningen när du väljer bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2015-12-25 21:39
Vidstige

Tips, finns en bra tråd på forumet för dom som vill veta mer om hur hybridsystemet fungerar och olika körstilar. Gäller förmodligen även denna nya generation Prius/HSD.

http://www.vibilagare.se/forum/vi-bilagares-forum/modellspecifikt/korteknik-toyotalexus-hybrid

#116 • Uppdaterat: 2015-12-26 10:20
HSDpulseANDglide

Quattron

Vill bara förtydliga att det är års respektive livstids snitt för G2:an (Prius 2008) med Svensk vinter och allt vad det innebär för förbrukningen och jobbpendling 15km mestadels. Även en hel tank med snitt på 3.86L/100km.
Ville mest visa att det går att komma ner i även den europeiska körcykelns värden och även under!

Värt att notera är också att diesel innehåller ca:12% mer energi och koldioxid än bensin plus högre Nox och partikelutsläpp.

#117 • Uppdaterat: 2015-12-26 11:52
2fast4you

Japsen. Tror ikke Tyskland har så mye å lære av Japan, kjøreglede og en drivlinje som er rapp der ligger Japan en bit etter. Jeg har per i dag ikke kjørt en Japaner som er kul, hsd med 1.5 tresylindrig euro 6 diesel knuser Toyotas hybrider på utslipp og forbrukning. Det er kun de med el bil typ Tesla el lignende som ikke har lokalt utslip det er best for deg og andres helse ikke bensin eller diesel.

#118 • Uppdaterat: 2015-12-26 22:26
quattron

Japsen menar alltså att Tysken inte har alternativ till diesel! Hm.. Rekomenderar besök på tyskarna hemsidor. Möjligtvis står kanske inte Toyotas drivlina särskilt högt i kurs eftersom medeltysken spenderar en del tid på autobahn. I annat fall hade alla tyska bilar haft liknande teknik, så konstig är den inte.

#119 • Uppdaterat: 2015-12-27 11:02
Vidstige

+73 kommentarer nu till denna artikel, kul att det finns ett så stort intresse för nya Prius och hybridtekniken!

Bilars förbrukning är ju nåt som blir viktigare ju högre bränslepriser vi har. Och köper man en bil idag så kan man ju ha den länge. Har man den säg 15 år så är det ju då faktiskt år 2030. Vem vet vad bensin och diesel kostar då. Troliga är väl betydlig dyrare än idag, för om inte annat kommer bränsleskatterna på bensin och diesel öka. Ja en första höjning sker ju redan nu till årsskiftet (60 öre på bensin och 66 öre på diesel).

#11a • Uppdaterat: 2015-12-27 11:08
Hackenbush

Tycker inte att Priusen verkar överdrivet snål, jag kör på .44-.45 blandad körning med övervägande del landsväg med min Rapid. Detta är mätt vid pumpen. Enligt spec skall den klara .42.

#11b • Uppdaterat: 2015-12-27 11:22
1

Även om en diesel kan komma ner ganska lågt i förbrukning fin en rad stora nackdelar:
- Utsläpp
- Dålig lukt
- Buller och vibrationer för passagerare och förare
- Okänslig respons på grund av turbo skapar ofta stressade förare
Folk och fä i dess omgivning drabbas av alla ovanstående punkter. Samtidigt är en hybrid avsevärt bättre på samtliga punkter.

#11c • Uppdaterat: 2015-12-27 11:31
HT19

1 du borde testköra en modern diesel någongång!

#11d • Uppdaterat: 2015-12-27 12:09
PREVIA

Att inte Tyska biltillverkare inte har så många hybridbilar än beror enligt den här tidningens artikel på att biltillverkarna underskattat svårigheten att tillverka ett hybridsystem, Porsche sökte samarbete med Toyota för hybridsystem för Cayenne men Toyota ville bara sälja hela hybridsystem vilket gjorde att affären inte vart av skriver man.
http://www.spiegel.de/international/business/coming-late-to-the-game-germany-automakers-hybrid-efforts-plagued-by-technical-problems-a-472189.html
Hitills har Tyska biltillverkare kunnat fördröja de lågt ställda kraven EU ställt på utsläpp och lägre bränsleförbrukning för sina bilar, men nu kanske det inte går längre när även fusket för att klara de lågt ställda kraven avslöjades. Det senaste gnället gäller att biltillverkarna i Europa skulle behöva avsluta tillverkningen av flera dieselmodeller i förtid om kraven från EU inte ändras vilket skulle vara kostsamt för bilindustrin och hota jobben säger biltillverkarna trotts att Europa har lägre krav på biltillverkarnas bilars utsläpp än tex USA.

#11e • Uppdaterat: 2015-12-27 12:17
Vidstige

PREVIA, skulle tro att Bmw rätt snart kommer med bra hybrider! Detta då man ju inlett ett teknikutbyte med Toyota sen några år tillbaka. Toyota å andra sidan kan dra nytta av Bmws kunskaper om dieselmotorer. Det är ju också därför alla dieselmotorer i Toyota bilar nu ersätts med dieselmotorer från Bmw. För den Europeiska marknaden kan då mycket väl en riktigt bra dieselhybrid vara det som kommer sälja bäst, i alla fall i det övre prissegmentet som Bmw befinner sig i.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.