Nästa artikel
Direktrapport: Opel Astra (2015)
Provkörning

Direktrapport: Opel Astra (2015)

Publicerad 23 oktober 2015
Kan Opels stjärna bli en försäljningssuccé tack vare lysande nyheter? Vi Bilägares Tommy Wahlström begav sig över sundet för en provkörning.
Hej där Tommy, vad gör du i Danmark?
– Jag är här och kör nya Opel Astra. Bilen som förhoppningsvis ska bli nästa storsäljare för Opel/Vauxhall.  
 
Vad är nytt?
– I princip allt. Konstruktörerna började med blankt papper och har gjort en mellanklassbil som är upp till 200 kg lättare än sin föregångare. Nåt för Biggest Looser! 
 
Hur går den då?
– Bra! Chassit är riktigt fint avstämt men jag är inte dunderförtjust i 150 hästars motorn. Vart tog hästarna vägen? Då tycker jag den lilla 3-cylindriga maskinen känns som ett bättre val. Men det som imponerar mest är ljuset. Opel stoppar i Matrix-LED som standard från utrustningsnivån Dynamic och jädrans vad det lyser! Den ska bli spännande att se vad vårt ljuslabb säger om den här bilen!
 
Läs hela provkörningen av nya Opel Astra i Vi Bilägare nummer 15/2015 som utkommer i butik den 3 november. Prenumeranter får tidningen en vecka tidigare. Klicka här för att läsa mer om prenumeration.

Diskutera: Vad tycker du om Opel Astra?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#12t • Uppdaterat: 2015-10-27 16:30
N-iklas

LED Matrix, IntelliLux, (intelligent ljus) på Opel, är 8 LED i varje strålkastare, 5 fyrkantiga vid grillen, 1 mycket stor och rund i den märkestypiska vinkelhaken och två mindre mer rektangulära i det mörka yttre hörnet under de övriga, dessa är för sidobelysning och den stora runda är, förutom att lysa extra starkt, en imitation av den tidigare Xenonlampan i avsikt att behålla ett välkänt Opelutseende.

LED systemet kan fungera antingen som ett vanligt med hel och halvljus man reglerar själv eller helautomatiskt då helljuset är på hela tiden och ställer in sig i förhållande till andra bilar.
Systemet styrs enbart av en kamera och en dator som skall se skillnad på reflexer, vägskyltar, gatubelysning, strålkaster och bakljus och med hjälp av detta och bilens hastighet kopplar i och ur automatiken, stadstrafik, landsväg, motorväg osv. respektive anpassar den till vägen.
Systemet kräver inte GPS eller navigationssystem som de hittillsvarande på lyxbilar varför tekniken blir enklare och priset lägre.

Även när automatiken är inkopplad kan man när som helst gripa in och ändra till halvljus med spaken som vanligt.
Kopplas i och ur med en knapp och inte på menyer.
Ändring för höger vänstertrafik görs på skärmen.

I det vassa hörnet i bakkanten på strålkastaren står det "iLux" med silverbokstäver.

#12u • Uppdaterat: 2015-10-27 17:26
Pi

Bra ljus är ett klart plus. Hoppas bara att det inte kostar alltför mycket och att det i alla fall kan fås som tillval även till lägre utrustningsnivåer.

#12v • Uppdaterat: 2015-10-27 20:17
N-iklas

Det finns en del negativt med denna nya, en sådan företeelse är ologiska begränsningar av utrustningen.
(Sådant tycks vara rätt vanligt på de flesta bilmärken av någon outgrundlig orsak?)

Dessa går normalt bara att få som standard i Sverige eller beställa i övriga länder med de två dyraste modellerna, märkligt eftersom det inte finns någon teknisk orsak att begränsa utrustningen.
I Sverige är det standard på Dynamic (då ingår också LED bakljus) som är dyraste i Sverige med 195 000, det finns en ännu dyrare men den tas inte till Sverige.
Så Svenskt pris saknas men i Tyskland kostar det motsvarande 10 650 kr.

En annan störande detalj är att standardstolen för passageraren inte är justerbar i höjd, det i kombination med ej justerbar höjd på bältet är tveksamt.
För att få det är steget sportstolar som kostar 6400, visserligen får man då alla justeringsmöjligheter inklusive sätesvinkling och elektriska svankstöd i form av luftkuddar, 3200 per stol, det är inte dyrt, men ändå.
Priset ökar lätt, mellanmodellen för 170 000 med aluminiumfälgar, dessa stolar och ännu något tillval för ca 3000 så är man uppe på 185 000 med den 3-cylindriga, en realistisk prislapp.
Man får något bra för pengarna, men omvänt med lågt pris följer vissa brister.

#12w • Uppdaterat: 2015-10-27 21:44
N-iklas

Jag skulle ju skriva något om Astra i största allmänhet också.

Det är så att det är i detaljerna som det mesta ligger som man teoretiskt kan beskriva på denna, så därför blir det rätt mycket detaljer.
För att göra det mer lättöverskådligt delas det upp i kortare delar.

Det ska inte tolkas som att detta antyds vara världsunikt eller extremt märkvärdigt om detta inte uttryckligen påstås – utan bara en mer utförlig redovisning av detaljer som Astra erbjuder med ibland en jämförelse med någon annan modell för att sätta in något i ett större sammanhang.

Tyngdpunkten är detaljer som normalt inte brukar beskrivas eller tas upp.

Karossen använder liknande material och stålkvaliteter som de bästa konkurrenterna.
Flera olika lager av varierande typ av stål bygger upp flertalet balkar, t.ex. B-stolpen har tre lager stål av olika typ och hållfasthet.
Främre och bakre tvärgående krockbalkar med tillhörande längsgående är i aluminium.

Balkarna i karossen är inte tydligt mindre i dimensioner än förut. Vindruteramens tvärbalk i taket är uppbyggd i en mer avancerad dubbel ”bikakeliknande” struktur, ser stark ut.
Viktminskningen tycks bestå i minskat antal takstolpar, från tio till sex.

Bakskärmarnas bakre akterpaneler (bredvid bakluckan) är förbundna via förstyvningsprofiler med bakre hjulhusen och balksystemen kring C-stolpen.
Detta är inte helt vanligt på alla bilar.

(En upptäckt vid granskandet av ett tiotal andra i storleksklassen var att Golfens utformning i aktern är lite märklig, det finns en stark balk runt överdelen av bakluckans öppning men denna går inte hela vägen ner till golvet, är inte förbunden med hjulhusen eller någon annan balkstruktur utan avslutas mitt på en tom tunn plåt.
Vidare fanns det på förra Golfen 6 en vertikal balk bakom bakdörren i C-stolpen liknande den på Astra, den nya 7 har helt förlorat den, bara tunn plåt.)

C-stolpens utformning är baserad på krocksäkerhetskrav angående kritik mot skymd sikt.

En stor del av den yttre plåten, även undersidan är vanligt stål medan höghållfast stål är placerat i lager innanför den yttre plåten, förmodligen positivt för rostskyddet.

Nytt är ett förstyvningsstag mellan fjäderbenen sammanbyggt med torpedväggen.

Hela fronten är utformad på ett nytt sätt, liknande BMW 1-serie med en inåtflyttad balkstruktur närmare motorn och en yttre krockzon för mindre smällar där inget ”dyrt” blir skadat utan bara plast, strålkastare och utbytbara delar.

Opels indragna motorhuvar som man införde med Insignia är för att sänka kostnaderna i småkrockar, en ny huv är en dyr komponent.

Inga plastpaneler täcker undersidan utan hela bottenplattan är utformad för att vara slät, jämn och aerodynamisk.

#12x • Uppdaterat: 2015-10-27 21:58
N-iklas

Motorerna är förhoppningsvis lika bra som de gamla, dock Direktinsprutning väcker vissa funderingar… den gamla 1.4 T var en av de renaste på marknaden, inte bara i partiklar utan i övriga utsläpp också.

Tekniskt på papperet finns ingen synbar brist, den nya typen av kamaxelkedja som uppfanns på den 3-cylindriga och nu sitter på 1.4 är intressant.

Nya 1.4 Turbo är förövrigt den 3-cylindriga motorn med en cylinder till och lite ökad volym.

Turbo? en tysk ställde frågan varför Turbo på luckan när alla har det?
Opel har valt att låta turbo visa att det är en bensinmotor, också ovanligt, skäl nog.

Automatlådan, lite ovanlig eftersom den dels är en egen konstruerad och tillverkad växellåda som tillverkas i Rüsselsheim och Österrike, (flertalet köper ju in automatlådan utifrån)
Och dels för att den som nästan ensam har ett vinterläge som gör att den kan starta på treans växel, (som Omega 1988) (gamla Vectra kunde starta på 4:ans växel) Mazda kan kanske starta på 2:an, oklart, Peugeot mumlar något, information otydlig.

Alla modeller utom dyraste, manuell handbroms standard.
Den elektriska fungerar som tidigare som en manuell, kan bromsa bilen medan den rullar.

#12y • Uppdaterat: 2015-10-27 22:06
N-iklas

De nya LED DRL ljusen är typen som byter färg till gult och blir blinkers som ex. Mercedes.

En detalj att uppskatta obeskrivligt är att bakljusen även på denna nya Astra kan brinna dagtid när enbart varselljuset brinner fram, inte kunnat finna någon annan ny bil som har det – än.

Bilar med släckta bakljus i trafiken är störande, ökar risken för påkörning bakifrån och det är inte snyggt.
Astra levereras med släckta bakljus men i den omfattande avdelningen för personliga inställningar på skärmen kan man ändra till lysande.

Funktionen hos upp till 39 olika stora och små funktioner kan ändras via inställning på skärmen.

LED bakljusen har vanliga glödlampor för blinkers, personligen ogillar jag LED blinkers bak, avsaknaden av toning upp och toning ner minskar uppmärksamhetseffekten, LED blinkers är bara av, på, av, på, med kolsvart emellan, vanlig glödlampa erbjuder en ständigt pulserande levande vågrörelse som drar till sig mer uppmärksamhet.

Dolt nyckelhål i förardörren av samma typ som Golf, bara den som känner hemligheten kan hitta det.

#12z • Uppdaterat: 2015-10-27 22:33
N-iklas

En funktion även dyra Mercedes A-klass saknar är att ett flertal inställningar i bilen, belysning, backspeglar, el-manövrerade stolar, värme, ventilation, om sport knapp och automatlåda finns också inställning av styrningen, gasrespons och växellådan, personliga inställningar på skärmen, det man senast gjorde där, ljud, bild eller annat.
Allt lagras i nyckeln och ställs in automatiskt vid upplåsning – om man vill.

Klimatsystemet och värmestolarna kan också förprogrammeras att automatiskt inta en specifik inställning varje gång bilen startas, exempelvis på vintern ställs värme, fläkt, defroster el-bakruta, elstolar i vald nivå och inställning av zon höger-vänster in utan att man behöver tänka på det.

Eluppvärmt baksäte finns.

Knapparna för klimatsystemet har olika färger på indikeringslamporna beroende på funktion, rött, blått, grönt, gult och lamporna sitter också på olika plats på knappen och i olika horisontella och vertikala linjer beroende på funktion.
Detta underlättar att se vad som är på och av med en snabb blick, speciellt i mörker.
Uppdelningen i två paneler istället för en enda underlättar också.
Sannolikt unikt.

På den automatiska anläggningen är den röda och blå indikeringen för värmejusteringen på vridrattarna inte målad på panelen utan en belysning som kommer inifrån själva ratten vars sidor består av genomskenlig ”plastkristall”.

En annan mycket nyttig finess Opel haft sedan 2002 och som endast hittats också på A-klass är att varje gång man ändrar något på ventilationsreglagen visas alla ventilationsinställningar automatiskt i halva nedre delen av skärmen några sekunder, detta är till stor hjälp och underlättar så man slipper lägga så mycket fokus på knapparna.

Man kan också ställa in att den el-manövrerade förarstolen skall backa några cm bakåt varje gången man öppnar dörren för att underlätta i och urstigning.

El- fönsterhissarnas och takluckans säkerhetsfunktion stoppar och öppnar hela vägen till ändläget igen, Skoda öppnar bara några cm, Mazda stannar halvöppen.

Fönsterhissarna kan öppnas och stängas med fjärrkontrollen, på A-klass går det faktiskt endast med det dyrare nyckellösa systemet.

Säkringarna sitter bakom panelen framför växelspaken, öppnas på olika sätt beroende på typ av utrustning.
Dummaste stället för säkringar är A-klassen där de sitter i golvet under två golvmattor på passagerarsidan, fuktigt ställe för en elcentral.

Belysning solskydden, sitter två lampor på var sida om spegeln under vanligt lock, många numera har en enda i taket istället som Golf och A-klass, Mazda har en lampa bredvid spegeln, samtliga med skjutlock, personligen upplever jag att dessa ger ett billigt intryck.

Byta glödlampor strålkastare halogen är enkelt genom vridlock placerade ovanpå.
Höger vänstertrafik ändras på skärmen för LED ljusen, Halogen behöver inte ändras.

El-Fönster och taklucka kan användas i 10 minuter efter att tändningen stängts av, Mercedes 5 minuter, Mazda 40 sekunder.

Sedan många år blinkande bromsljus vid maximal bromsning, BMW 1-serie har en extra bromslampa som tänds istället, inte lika bra.

Skyltigenkänningen kan läsa nästan alla typer av normalt förekommande vägskyltar inklusive digitala och visar dessa konstant, systemet är också så intelligent att det kan upptäcka nya okända skyltar det inte kan känna igen och meddela att en sådan skyllt upptäckts.
Om navigation ingår i utrustningen hämtas information om skyltar även därifrån.
I - denna storleksklass - har det inte gått att finna alla dess funktioner för skyltläsaren på någon annan bil.

#130 • Uppdaterat: 2015-10-28 11:19
saabnisse

Det här med motstånd och ifrågasättande av autobroms påminner mig om en jobbarkompis som dömde ut ABS fullständigt för att "det durrar så obehagligt under foten när man bromsar på vintern"!

#131 • Uppdaterat: 2015-10-28 12:23
Reverend Benny

Något jag är väldigt förvånad över är att Opel inte valt att erbjuda några alternativa bränslen till Astra. CNG/Biogas/Fordonsgas är ju poppis i många delar av Europa och något som Opel verkar ha mkt kunskap inom, speciellt då dom säljer CNG bilar.
Samma gäller el-hybrider, där har man gått ut och sagt att det inte kommer erbjudas överhuvudtaget (om man ska tro utländska biltidningar) på Astra plattformen.
Tycker det är trist att miljövänligare alternativ saknas då Opel bör ha mkt erfarenheter och kunskap från Amperan.
Samtidigt kanske det är en medveten strategi att hålla isär modellprogramen där Astra är mer traditionell och Amperan för nytänk.

#132 • Uppdaterat: 2015-10-28 13:45
wacom59

Jag är mäkta impad att en sådan lite artikel om en provkörning kunnat få så många inlägg?
Opel rör upp känslor! Någon skrev att vi i Sverige aldrig haft känslor för Opel. Fel. Förr var det ett av de vanligaste märkena i Sverige, som när jag växte upp. Gevalia burkar, kallades dom. Pålitliga maskiner som rostade bort. Har ägt några själv och tyckt dom varit både bra och dåliga, som de flesta andra märken. Aldrig nyskapande direkt men pålitliga. Konstigt nog har jag aldrig fått höra så mycket nedlåtande om mitt bilval som de gånger jag ägt Opel, oftast då från Volvo ägare Frun har en Opel nu som bara tickar och går till skillnad mod sen tidigare VW som allt rasade på. Opeln är nog byggd en onsdag medan Folkvagnen säkert var ett måndags exemplar
Denna nya Astran blir nog bra hoppas jag, men jag saknar också fler aktiva säkerhetstekniker och även alternativ som el eller hybrid. Ja även gas mm som nämnts. LED tekniken ser väldigt intressant ut. Skall kolla in kombin när det är dags för ny tjänstebil till våren.
Tack till N-icklas som verkar ha skruvat isär Astran redan! Maken till detaljkunskap. Jag återkommer innan ev. köp!!
Sen en bedjan till AL och leifer. Ingen bryr som er diskussion. Kan inte ni bara ta den i ett annat forum? Snälla! Ett forum för fårskallar. Här var frågan: Vad tycker du om Opel Astra?
Jag hoppas i alla fall att Opel lyckas överleva i framtiden. Men det hoppades jag med SAAB också. Det hjälpte ju inte.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.