Nästa artikel
Sverige får allt färre trafikpoliser
Nyheter

Sverige får allt färre trafikpoliser

Publicerad 18 augusti 2015
Trafikpoliserna blir färre.
De senaste åren har antalet trafikpoliser minskat, bland annat för att många har gått i pension.
Antalet trafikpoliser har minskat med 16 procent, från 498 till 416, mellan 2010 och 2014. Under den perioden minskade även antalet nykterhetskontroller med 30 procent, rapporterar Ekot.
 – Dels så tror jag att det beror på att vi har en stor pensionsavsättning. Vi har en åldersstigen trafikpolis. Samtidigt har man förmodligen inte ersatt de som går i pension, säger Lena Tysk, ansvarig för utvecklingsfrågor för Trafiken inom polisen, till Ekot.

Tysk hävdar vidare att trafiksäkerheten inte försämras av det minskade antalet nykterhetskontroller. 
– Nej, det är väl inget som säger det. För tittar man så har det gjorts väldigt många fel blås i början på 2010 än vad som behövs i ett preventivt syfte. Men jag tycker ändå att trenden visar så tydligt nedåt att vi måste fundera på att titta på det här.

Diskutera: Vilken typ av satsningar skulle du vilja se från trafikpolisen?

Text: Jonathan Balsvik, Bike

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2015-08-20 19:26
trasten

Raderade min kommentar då den hängde i luften!

#c • Uppdaterat: 2015-08-20 19:28
Focus

Man har bantat ner hela organisationen. Detta måste självklart drabba vissa avdelningar mer än andra. Det är synd att det drabbar trafikpolisen mer än andra avdelningar, de behövs verkligen ute på vägarna, även om de som har fått böter har en annan åsikt. Buset på vägarna måste hållas i örat, det är där mycket brottslighet startar. Det finns inget annat sätt än ständiga korta trafikkontroller med snabba förflyttningar mellan platserna . Med så mycket personal så att man kan stoppa de flesta.

#d • Uppdaterat: 2015-08-21 14:04
ENTJ1

[Har raderat innehållet som hänvisade till nu raderad kommentar.
Roy J, i egenskap av moderator]

Polisen borde fokusera på avståndskontroller...

#e • Uppdaterat: 2015-08-21 14:08
ENTJ1

[Har i egenskap av moderator raderat en hänvisning till en raderad kommentar. Låter nedanstående stå kvar även om det är svårt att se kopplingen till ämnet.
Roy J]

Men visst är det spännande tider vi har framför oss!
Gillar att se alla världshändelser,men med viss oro vad som komma skall..Man är ju van med både rinnande vatten och el.
Börsras ala trettiotal, kan ju bli lite turbulent i världen då.

#f • Uppdaterat: 2015-08-21 13:35
Roy J

Focus skriver som vanligt en sansad kommentar.

Kapten har tydligen svårt att förstå reglerna för kommentarsfälten.
Politisk propaganda är definitivt utanför ämnet - OT.

Jag kommer strax att åter radera det senaste utspelet och svar som hänvisar till det.
Anmälan ska jag väl ändå slippa att göra.

#g • Uppdaterat: 2015-08-21 14:15
Roy J

Har funderat lite.
Med tanke på det som skrivits och raderats här i tråden så kan det ändå vara befogat med lite tankar kring opinionsföretag och tidningars aningslöshet. Helt OT alltså, men statistik åberopas ju här emellanåt.
Följande skickade jag till Metro igår:

Yougovs tvivelaktiga mätmetod
Yougov använder sig av en självrekryterande internetpanel, vilket redan i sig slår undan grunden för ett representativt urval. De har till och med ett belöningssystem. Det är lätt att inse att metoden fungerar som ett stort filter.
Deras metod är starkt kritiserad av riktiga statistiker.
Yougov brukar hänvisa till att de minsann kommit närmast det verkliga utfallet vid något tillfälle. Det visar bara ytterligare hur oseriösa de är. Slumpen råder i högsta grad även inom statistiken.
Du har säkert själv lyckats få tre sexor i rad när du kastat din tärning. Nu har du säkert kastat tärningar betydligt fler gånger än dessa tre och inser att sexor inte alls är dominerande på något sätt.

Men låt oss för ett ögonblick utgå ifrån att Yougov använder seriösa metoder.
Då kommer nästa, ännu viktigare invändning.

Obefintliga resultat
Opinionsföretagens uppgift är att påvisa förändringar – och det gör de så gärna, vare sig de finns eller inte.
När man letat runt ett tag brukar man hitta en liten ruta med följande eller liknande text: ”Alla förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen.”
Jag tar det där en gång till. Alla förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. Det innebär att alla värden inom denna marginal är precis lika rätt eller fel. Alla värden! Mittvärdet är inte sannare än något annat värde inom marginalen. (Nu ska tilläggas att Yougov egentligen inte har någon felmarginal att ange på grund av deras mätmetod, men låt oss alltså bortse från detta.)
Här är Yougov inte ensamma. Flera opinionsföretag presenterar siffror som inte existerar! När något statistiskt säkerställt resultat inte finns, så levererar man inte siffrorna överhuvudtaget! Om man vill sköta sitt jobb på rätt sätt. Man meddelar helt enkelt att det inte finns något material att leverera.
Nu är dessa affärsdrivande företag och har en tidning beställt ett resultat så ska de också få det – ovederhäftigt eller inte! Tidningen har betalat för att få siffror, så då får den det.
Det är lite roande men ännu mer beklämmande att tidningarnas politiska ”experter” lägger sina pannor i djupa veck, analyserande resultat som inte existerar!

Den nu aktuella situationen
Låt oss gå till dagens levererade mätning.
Yougov uppger att den maximala osäkerheten är plus minus 2,5 procentenheter och att alla förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen.
Här borde varje ansvarig utgivare omedelbart bromsa och stoppa materialet i närmaste papperskorg.

Den ”maximala osäkerheten” är lite diffust angivet men är beroende av det faktiska antalet personer som ”röstat” på respektive parti. Få personer, större osäkerhet.
Observera skillnaden mellan procent och procentenheter.

SD får 25,2 procent. Alla värden mellan 22,7 och 27,7 är precis lika sanna.
S får 23,4 procent. Alltså är allt mellan 20,9 och 25,9 lika sant.
M får 21,0 procent. Här blir det 18,5 och 23,5.

Om jag säger att alla tre har fått omkring 23 procent så har jag precis lika rätt!

Det är farligt med siffror! De ger ett sken av exakthet som inte alltid existerar.
Man måste inse att 23 inte är mera rätt för S bara för att det ligger mer centrerat i intervallet! Alla värden är precis lika rätt!
Det kanske inte känns så, men så är det!

Konklusion
• Gå inte på allt bara för att det är siffror!
• Var mer källkritisk även när det gäller material beställt av tidningen.

#h • Uppdaterat: 2015-08-21 17:12
Gunnar 44

Tyvärr har inte polisens ledning några kunskaper inom område trafik. Även intresse saknas. Den allmänna regelefterlevnaden minskar och man tar sig vika friheter som helst i trafiken. Det fanns ca 1500 trafikpoliser i början av 1980, nu ca 400 trots att antalet befattningshavare ökat med närmare 4000 poliser. Så om RPS vore det minsta intresserade borde de se till att avdela utbildad personal inom område trafik. Regelverket är så pass krävande att det fordras välutbildade/specialutbildade poliser. Polisens arbete inom området är inte bara hastighet o nykterhetskontroller. Risken finns att transportstyrelsen lessnar på polisledningens intresse. Detta har redan hänt då man håller på att se över lagstiftningen och införa avgifter i stället för böter. Då kan man anlita vaktboiag för trafikövervakning i stället för poliser.

#i • Uppdaterat: 2015-08-21 18:20
Roy J

Är det som du skriver, Gunnar 44, så är det skrämmande.

#j • Uppdaterat: 2015-08-21 22:04
Roy J

Kapten, du går för långt! Och det händer lite för ofta.
Jag konstaterade redan i inledningen av #29 att kommentaren är OT, men med tanke på det du skrivit tidigare ändå kändes befogad. Jag påvisar att den källan du åberopar angående en viss sekts framgångar inte är så mycket värd. Eftersom det handlar om statistik, så kan det även ha ett visst allmänt värde.
Att du anser att det jag där skrev inte säger ett förbannat skit - för att använda ditt språkbruk - säger mer om dig själv än om innehållet. Jag har medvetet lagt mig på en ganska låg nivå just för att budskapet verkligen ska nå fram.
Sånär som att jag visar ett avstånd gentemot somliga opinionsföretag så finns inga laddade formuleringar, utan rena fakta. Något politiskt budskap kan definitivt inte utläsas.
Hade du själv skrivit något lika välformulerat så hade fått stå kvar ograverat.

Jag raderar inte din omfattande kommentar som innehåller upprepningar från det som redan tidigare raderats. Alla "Vi vet..." får stå kvar, visande hur du gör dig själv till tolk för vad du antagligen inbillar dig är den tysta majoriteten. Vi är många som inte alls instämmer i dina påståenden.

Det största skälet till att jag inte raderar din kommentar är att redaktionen ska se vad det är jag anmäler. Jag anmäler alltså #32. Politisk propaganda.

#k • Uppdaterat: 2015-08-21 22:06
saabnisse

Nu får ni skärpa er!
Håll er till vad tråden handlar om. Det finns en tråd på forumet där ni kan agitera.
Jag kommer att radera all politik på den här tråden efter detta!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.