Nästa artikel
Bilfrågan: Längre räckvidd med bilnyckeln?
Bilfrågan

Bilfrågan: Längre räckvidd med bilnyckeln?

Publicerad 20 augusti 2015 (uppdaterad 10 november 2020)
Hur öppnar man bilen på så långt avstånd som möjligt?
”Om man ska öppna bilen från så långt håll som möjligt, kan man få bättre räckvidd om man fäller ut nyckel och på så sätt får en 'antenn', eller finns det andra knep?”
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Om man ska öppna bilen från så långt håll som möjligt, kan man då få bättre räckvidd om man fäller ut nyckel och på så sätt får en ”antenn”, eller finns det eventuellt andra knep? Mina två VW-bilar har dock inte problem med räckvidden, jag är bara nyfiken i största allmänhet.
Lennart
 
Svar:
Frågan har gått till VW:s tekniker som svarar att det inte gör någon skillnad om du fäller ut själva nyckeln. Men ett knep som brukar fungera är att man håller nyckeln mot huvudet. Då riskerar man visserligen att se lite dum ut men samtidigt hjälper kroppen till som antenn och man kan få en längre räckvidd.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Har du några knep för att förlänga räckvidden för bilnyckeln?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-08-20 12:52
duccedriver

Huvudknepet är bra, vissa för dock längre räckvidd än andra, baserat på tätheten i huvvet....

#2 • Uppdaterat: 2015-08-20 16:05
hultarn

Jodå, det är många som tror att jag driver med dem när jag tipsar om att använda huvudet. Men, det är bara att prova. :-)

#3 • Uppdaterat: 2015-08-20 18:59
Roy J

Gäsp, stämmer detta verkligen? Har du märkt någon skillnad?
Är det inte snarare så att man själv är ett jordplan och därför hultarns gamla knep funkar? Åtminstone har jag konstaterat detta.
Inne i en lokal kan det kanske funka även om man står med ryggen emot bilen, eftersom det blir reflexer från tak och väggar.
Det viktigaste är att hålla nyckeln nära kroppen (eller knoppen).

#4 • Uppdaterat: 2015-08-20 19:58
saabnisse

Nej Gäsp har rätt och ännu bättre blir det om man håller båda armarna rakt ut från kroppen, då fungerar de som dipolen på en antenn och så kan man be någon förbipasserande att hålla nyckeln mot huvudet!

#5 • Uppdaterat: 2015-08-20 22:17
Roger Skagerström

De två Caddyna vi haft på jobbet har båda haft mycket bra räckvidd. Skulle dock se 20 meter som helt OK. Vet att jag kunde stå i lägenheten på tredje våningen och låsa/låsa upp min Mazda. Skulle tro att VW-nycklarna räcker lika långt. Har aldrig varit med om att de inte nått iallafall.

BMW-nycklarna räcker bara 5-10 meter från bilen dock. Inte tänkt på det (Googlade nu) men tydligen ska man kunna låsa bilen på längre avstånd. Nån form av "inte en bugg - en funktion" verkar det som.

#6 • Uppdaterat: 2015-08-20 23:02
Rikard

Min firma Renault har betydligt bättre räckvidd framifrån än bakifrån, rakt bakom bilen är det högst 10 meter om inte kortare, händer ofta att jag hämtat nått i skåpet och försöker låsa när jag går iväg, och får vända tillbaka några steg.

#7 • Uppdaterat: 2015-08-21 00:18
Tvärnit

Chaufförernas och tjänstefolkets tid är förbi.....att nyttja fru o barn till att löpa före är inte rumsrent.....att stå med nyckeln tryckt mot huvudet är ju som att be till Gud...jag säger inte att under ej kan ske men misstänker starkt att öka på stegen ger ett snabbare resultat men av olika skäl så kan det vara lättare sagt än gjort, ett svårt fall sade doktorn.

#8 • Uppdaterat: 2015-08-21 06:39
VW Polo 2012

Hej milkylainen 10-20 meter tycker jag är helt okej. Mina VWs har ungefär den räckvidden, även om jag är inomhus med stängda fönster ca 25 meter om jag viftar lite med armarna. Men normalt öppnar jag bilarna från ca 5 meter ;)

#9 • Uppdaterat: 2015-08-21 08:04
Mr.Wheeler

Varför skulle man behöva längre räckvidd än 10-20m för att låsa upp bilen?

#a • Uppdaterat: 2015-08-21 13:19
Roger Skagerström

Mr Wheeler: Smidigt på många sätt. Släppa in folk i bilen utan att låna nyckeln eller lyfta på arslet ;) Bär man mycket kan det va trevligt att kunna låsa upp när man går (speciellt för de med elbaklucka kan jag tänka mig).

Personligen stör jag mig mest på att jag närmar mig bilen, men skiten inte låser upp. Trycker och trycker och trycker, sen när jag är 2 meter från dörrn så tar den. Otroligt irriterande :P

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.