Nästa artikel
Rosttest: Lexus NX 300h 2015
Rost

Rosttest: Lexus NX 300h 2015

Publicerad 13 juli 2015 (uppdaterad 28 november 2016)
Plastinklädda dörrar kan bli rostfälla på Lexus NX.
Plastinklädda dörrar och ingen inre behandling av balkar och hålrum är några anledningar till Lexus NX:s låga betyg i rosttestet, läs mer här.
Lexus NX 300h har aluminiumhuv och framskärmar med bra utformning. Baklucka och bakdörrar är behandlade i nederkant men bristfälligt då det gäller dörrarna och med sparsam tätning. Bakdörrarna utgör främre del av bakskärmen vilket inte är så lyckat i vårt klimat.

20151307085606.jpg?itok=lle8ct-X

Dörrarna har plastinklädd nederdel vilket på testbilen samlat smuts och fukt (se bild). Lexus har plastinnerkärmar fram och filtinnerskärm bak med bra bakskärmskonstruktion. Bränsletank är av plåt. Inre behandling i balkar och hålrum saknas. Karosskarvarna är relativt väl tätade. Visst slitskydd finns. Den nedåtvända tröskelbalken av tre plåtar är oskyddad.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Betyg rost: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2015-07-14 10:39
Roger Skagerström

2fast4you: Det är sant. Tänker dock främst på V70, som borde vara den mest sålda enskilda modellen i Sverige. Det är dock överlag dyrare bilar än Toyota.

AL: Jag vet inte om jag tänkte på nån specifik. Min poäng var mest att Toyota troligen inte skulle vara sämre än någon annan.

Det jag funderar lite över är dock - vem bryr sig om bilen håller 19 år eller 21 år när man köper den? Inte ens om jag planerade att behålla bilen hela livslängden ut skulle jag bry mig om det. Andelen som köper bil i avsikt att behålla den i 20 år är troligen (förhoppningsvis) försvinnande liten. Bilarna saknar dessutom något riktigt värde när de blivit runt 10-15 år.

En annan detalj är ju att statistik om en 20 år gammal bil säger föga om hur dagens kvalitet är. Har absolut ingen relevans. Det berättar hur bra bilar de byggde då. För 20 år sen byggde japanerna rostburkar och Volvo byggde traktorer. Mycket har hänt under åren. Hur många Volvo 850 finns det kvar idag? Och hur många av dom som finns ser respektabla ut? Utan hål rakt genom dörrarna? Om 10 år kommer samma statistik troligen se bedrövlig ut för Volvo jämfört med hur den ser ut nu.

#m • Uppdaterat: 2015-07-14 10:48
Hundter

För en massa bling-bling saknas inga resurser med att tillverka en bil med ett anständigt rostskygg verkar vara omöjligt!!
Hade generalagenten lite extra förstånd, skulle man rostskyddsbehandla varje importerad bil!

#n • Uppdaterat: 2015-07-14 12:23
Roger Skagerström

Men snälla AL - du ignorerar fortfarande det faktum att dyra bilar ofta sköts bättre än billiga. Samt, framförallt, att billiga bilar snabbare når den nivå där reparationer blir orimliga sett till bilens värde. En skillnad på två år statistiskt sett säger INGET om hur bra bilarna är.

#o • Uppdaterat: 2015-07-14 13:21
Deeds

Japsen..
Jag kan skicka bilder till dig på min styvfars VITA Avensis -13 med rostbubblor på bakluckan som "blöder" så att lacken blivit brun under. Svårt att tvätta bort har det märkts. Toyota tog inget ansvar alls utan skyllde på stenskott.

#p • Uppdaterat: 2015-07-14 21:44
hultarn

AL tar som vanligt ingen hänsyn till hur mycket bilarna används, en snabbkoll i svenska bilprovningens statistik visar att Mazda körs mindre mil per år än Citroen eller Peugeot. Något som "råkar" glömmas att skrivas.
Det är knappast någon nyhet att bilar som körs slits mer.

#q • Uppdaterat: 2015-07-15 08:32
hultarn

AL blandar fakta kryss och tvärs i sina desperata försök att bevisa att han alltid har rätt.
Här pratar han först om bilar som lever längre än 20 år i Norge, sen om bilar från 2009 i Sverige.
Och åter igen drar han upp Chevrolet som exempel trots att siffrorna för dem är irrelevanta då det finns så många hobbybilar av det märket.

Åter igen blandar han bilar från olika prisklasser, hur kan man jämföra Audi, BMW och Mercedes med Mazda och Citroen? OK, Mercedes har ju A-klass och det är ju verkligen en bra bil....

Man behöver inte vara "PSA-fanatiker" (undrar vem han syftar på nu?) för att genomskåda bristen på logik...

Bara för att någon inte sväljer allt teoretiskt svammel som skrivs här betyder det inte att någon är fanatisk.

#r • Uppdaterat: 2015-07-15 10:50
hultarn

AL "råkar glömma" att kommentera bristerna jag pekade på i hans utläggningar, men det är ju knappast någon nyhet.

Förmodligen är det hans variant av komisk läsning.

#s • Uppdaterat: 2015-07-15 10:56
hultarn

Spirou: jag håller med. T.ex. får alltid Audi höga betyg trots att de uppenbarligen inte längre har riktigt bra motstånd mot rost.
Och inte ser man rostiga Lexus, de brukar klara sig bra trots Vibs dåliga betyg. Men visst borde plasttank vara standard idag.

#t • Uppdaterat: 2015-07-15 13:58
Swemba

Som vanligt när det gäller tester, betyg och omdömen så får man se dem för vad det är. Det är ingen absolut sanning. Att Lexus får dåligt betyg innebär bara att konstruktionen generellt har sämre förutsättningar att stå emot rost än t ex Audi.
Det innebär inte att alla Lexus rostar ihop. I praktiken finns det säkert t o m Lexus-bilar som klarat rost bättre än Audis, av olika anledningar.

#u • Uppdaterat: 2015-07-15 16:50
hultarn

AL fortsätter att klandra andra för att de blandar norska och svenska siffror, medan det faktiskt var han själv som kom dragandes med de norska... Logik??

Fortfarande undviker han beröra svagheterna i sitt eget material, som vanligt anser han sig ha tolkningsföreträde. Man kan som sagt inte blanda billiga och dyra bilar, något sim AL gärna gör om det gagnar hans påståenden.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.