Nästa artikel
Vill att VW återkallar
Nyheter

Vill att VW återkallar

Publicerad 12 maj 2015 (uppdaterad 13 maj 2015)
VW:s kamkedjeproblem åter i ropet.
Nu är Volkswagens trilskande TSI-motorer på tapeten igen. Det är Motormännen som kräver att bilarna som riskerar kamkedjehaveri återkallas.
Vi Bilägare har sedan 2009 vid flera tillfällen tagit upp problemen med kamkedjehaverier hos bilar som utrustats med vissa av Volkswagens TSI-motorer, i synnerhet den populära 1,4-litersmotorn.
 
Motormännen gick i slutet av förra veckan ut och varnade sina medlemmar för köp av  bilar från Audi, Skoda och VW med dessa motorer. Organisationen krävde även att Volkswagen återkallar de bilar varit mest drabbade av problemen.

Läs mer här: Överkuggande kamkedjor
 
– Det är mycket dåligt att en av världens största biltillverkare inte vill ta sitt ansvar för en dålig produkt. Volkswagen har känt till bristerna med konstruktionen av kamkedjan under flera år och de gör inget åt saken. Det gör oss mycket irriterade och därför ber vi våra medlemmar att noga överväga ett köp av modellen, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännen.
 
Volkswagen svarade i går att de oftast går med på att kostnadsfritt reparera bilar med de motorerna som varit mest utsatta för kamkedjehaveri. Biltillverkaren medger även att det funnits ”frågor kring kamkedjor relaterat till framför allt 1,4 TSI-motorer”.
 
Men en förutsättning för att Volkswagen ska åtgärda motorerna utan att ta betalt är att bilarna servats inom utsatt tidsintervall och på ett fackmannamässigt vis. Det innebär att Volkswagen granskar varje unikt fall innan åtgärd och att de håller mycket hårt på att rätt olja och rätt reservdelar använts. De kallar Motormännens varning för ett utspel men vill samtidigt bjuda in organisationen till ett ”konstruktivt samtal”.
 
Diskutera: Tycker du att Volkswagen borde återkalla bilarna med dessa motorer?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11z • Uppdaterat: 2015-05-16 19:55
Poperor

Rikard, kan säga att jag är mycket nöjd med min verkstad. Hade väl tur då första kedjan gav upp på Julafton för några år sedan. Via nonstop garantin fick jag den bärgad till närmaste verkstad som var Olofsson bil i Haninge. Även dom som bytte nästa kedja. Tycker det är för jäkligt att man ska bli behandlad olika beroende på vilken verkstad man hamnar på. Så länge man skött service på rätt sätt så är ju detta ett välkänt fel för VW.
Det knepiga var att jag första gången fick argumentera lite med VW, de sade att de hade ett fullständigt goodwill åtagande på fram tom 2009 års modell. Min var ju en 2010 så jag skulle få betala 30% av delarna. Jag påpekade det orimliga att jag med en nyare bil, som förmodligen gått mindre än de äldre de ersätter helt ska behöva betala för mig. Efter några dagar återkom VW till mig och sade att de ersätter helt.

#120 • Uppdaterat: 2015-05-17 00:18
Swemba

@N-iklas, är det något som är hemskt och skrämmande så är det önskan att begränsa människors åsikter och yttrandefrihet. Den dag då vi slutar att ifrågasätta är dagen då vi avsäger oss vår frihet och demokratin.

#121 • Uppdaterat: 2015-05-17 10:18
PREVIA

Varför vill inte försäkringsbolagen tala om hur mycket åtgärdandet av motorskadorna hos 14 av VW bilmodeller kostar försäkringskollektivet mellan 2006- 2014.
Är det möjligen en bra reklam med många haverier så att försäkringstagarna tecknar helförsäkring där maskinskadeförsäkringen ingår vilket är dyrare för konsumenterna men ger högre vinster hos försäkringsbolagen än om man bara tecknat halvförsäkring eller trafikförsäkring.
http://www.dn.se/arkiv/motor/kamkedjan-svag-lank-for-vwgruppens-bilar

#122 • Uppdaterat: 2015-05-17 19:38
Swemba

@PREVIA, ja om nu detta är ett sådant enormt problem så kan man verkligen undra varför ingen statistik eller siffror presenteras.

#123 • Uppdaterat: 2015-05-18 09:32
Peugo

Bra skrivet N-iklas! Håller helt och hållet med!

#124 • Uppdaterat: 2015-05-18 09:49
saabnisse

Som N-iklas själv skriver,"Detta är utanför ämnet."
Helt riktigt, inget fel på inlägget, men det hör inte hemma i den här tråden!
Bättre är att öppna en ny tråd på forumet!

#125 • Uppdaterat: 2015-05-18 13:05
Swemba

Hur kan man gilla N-iklas inlägg? Har man ens läst det?
Det är väl uppenbart att kontentan av inlägget är att alla som inte håller med om N-iklas åsikter är s.k "allt eller inget förnekare" och är därmed av ondo.

N-iklas tror bevisligen att mobiltrafik är ohälsosamt, att koldioxid är ett hot och vad dennes hjärta ligger i bilfrågor behöver vi väl inte ens nämna.
Allt ok så långt. I en demokrati har alla rätt till sin egen åsikt, men N-iklas har nu gått så långt att han anser att endast hans åsikter står för "sunt förnuft" och alla andra är "förnekare". Om alla bara delade N-iklas åsikter (avvikande åsikter kanske t o m borde förbjudas?) så skulle vi kunna undvika "mycket elände och lidande".

Skrämmande läsning!

#126 • Uppdaterat: 2015-05-18 15:50
Peugo

Inget sunt förnuft där inte...

#127 • Uppdaterat: 2015-05-18 17:39
PREVIA

N-iklas # 89 börjar skriva om något helt annat än VW kamkedjor som tydligen är avslutat för N-iklas del som han skriver, så vore det väl bäst om han startade en ny tråd om något som inte hör hit.

#128 • Uppdaterat: 2015-05-20 00:10
Hanzzon

AL, Det du efterfrågar fanns oberoende statistik på från Länsförsäkringar i deras maskinskade statistik för alla bilmärken fram till 2011, där har Toyota minst andel maskinskador följt av andra Japanska märken, Volvo och MB ligger bäst till av Europeiska märken men drabbas av dubbelt så många maskinskador som Toyota.
Från 2013 har tyvärr Länsförsäkringar av någon anledning bantat ner rapporten kraftigt och inga japanska märken redovisas längre. Volvo ligger då bäst till av de utvalda märken som undersöks och Vw har i sin tur dubbelt så många maskinskador som Volvo.
Du kan läsa den fullständiga statistiken med alla märken högst upp här:
https://www.google.se/search?q=L%C3%A4nsf%C3%B6rs%C3%A4kringars+maskinskaderapport+2011+-+Vi+Bil%C3%A4gare&oq=L%C3%A4nsf%C3%B6rs%C3%A4kringars+maskinskaderapport+2011+-+Vi+Bil%C3%A4gare&aqs=chrome..69i57.1611j0j4&client=ms-android-sonymobile&sourceid=chrome-mobile&espv=1&ie=UTF-8

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.