Nästa artikel
Rosttest: Opel Insignia Country Tourer 2015
Rost

Rosttest: Opel Insignia Country Tourer 2015

Publicerad 11 maj 2015 (uppdaterad 28 november 2016)
Opel Insignia Country Tourer 2015.
Gediget rostskydd, men minus för att bakluckans insida är oskyddad.

Insignia har generellt sett ett mycket bra rostskydd, med få skarvar och bra tätning i de som finns. Dörrarnas insidor är behandlade med vax, utsatta ställen på undersidan har ordentligt slitskydd. Inga fukt- eller smutssamlande täckskivor undertill (bild 1) – bra! Skärmkanterna bak är invikta och limmade så att smuts inte får fäste.

Alla innerskärmar är av plast. Motorhuv av aluminium är ett extra plus (också på Subaru). Ovanligt vältäckande vaxbehandling inne i balkarna. Isolermaterialet mellan vindrutestolpe och skärm suger ej fukt. Minus för att stänklappar saknas och för att bakluckans insida saknar invändig behandling.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2015-05-17 14:23
N-iklas

Men nu är det ju ett faktum att om man påstår något generellt om något så bör man ha ingående kunskaper som är så omfattande att man kan påstå det man gör på goda grunder.

Vad AL gör är att bara plocka ut i princip två punkter, rost och kvalitet därför att det är de enda han kan presentera något om överhuvudtaget därför att han är en siffernisse, en byråkrat som lever uteslutande i tabeller och det som inte står i tabellerna vet han absolut ingenting om.

Kunskap noll.

Han vet absolut ingenting om Opel som inte står i de kära tabellerna, trotts detta är han en av de flitigaste som finns när det gäller att göra generella, tvärsäkra och dömande uttalanden om Opel.

Härav kan man dra sina slutsatser.

#m • Uppdaterat: 2015-05-17 14:39
GDS

Nu är det är merca som tagit den föga hedersamma platsen som rostbil ...
Premiumrost... ;o)

#n • Uppdaterat: 2015-05-18 12:44
Swemba

Opels yttre design är det väl inga större fel på. Interiör, materialval, drivlinor och köregenskaper är väl de som bedöms höra till det tråkigare slaget.

#o • Uppdaterat: 2015-05-18 13:07
hultarn

Ingen har väl här påstått att Opel inte tidigare haft rostproblem?
Bara att de inte varit ensamma om saken.

Sintran var inte ens byggd i Europa, men oavsett så har Opel lyft sig rejält om man jämför 1998 och 2002, nyare har jag inte hittat.

#p • Uppdaterat: 2015-05-21 21:13
hullsjön

Konstigt att inte DEKRA:s kommer fram till samma resultat som SBP:s? Där har Opel Insignia och Astra varit i topp i flera år, båda har tom varit bäst av alla i Europa, bättre än Audi, BMW, Mercedes, Volvo alla andra superbilar. Materialval är nog inte sämre än andra och tråkigt är väl ändå en smaksak. Drivlinor har nog Opel alltid tillhört de bästa och hållbaraste på markanden likaså köregenskaper.

#q • Uppdaterat: 2015-05-29 10:08
Bilnerd

Ja där kom du inte långt RCS-51. MVH AL gör slarvsylta av alla som försöker sej på att hänvisa till siffror. För egen del går jag på mina erfarenheter eftersom jag besiktigat bilar på bilprovningen. Renault är då betydlig sämre än Opel anser jag. Opel har både bra o dåliga modeller och sällan dyra fel. Ja, om vi bortser från de äldre som kunde rosta rejält. Men det är en bit kvar till japsarna för Opel. Inget snack om den saken.

#r • Uppdaterat: 2015-11-29 02:53
ENTJ1

MVH-AL,texten nedan skrev du "nyss",mycket bra text som fick trollet att ändra skepnad än en gång och krypa tillbaks in i sin "husvagn".
Tack AL,mycket roande läsning.
Men nu har ju RCS lämnat forumet pga dina fina inlägg,tackar och bockar!
:-)
"RCS-51 har tydligen bra koll på vad jag arbetar med, och omnämner mig dessutom vid "AL" vilket förstärker det jag skrev i denna tråd tidigare. RSC-51 är alltså en gammal bekant, som synts under många olika nick här under årens lopp. Vore det inte lättare att använda samma pseudonym?
Men men, något får ju RCS-51 ur sig trots allt."

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.