Nästa artikel
Volkswagen Touran exploderade
Nyheter

Volkswagen Touran exploderade

Publicerad 5 maj 2015 (uppdaterad 6 maj 2015)
En VW Touran exploderade i morse.
I morse exploderade en biogasdriven bil av modellen Volkswagen Touran vid tankning. Modellen återkallades för dåligt rostskyddade gastankar 2012.
Tidigt i morse exploderade en Volkswagen Touran Ecofuel i Linköping. Den biogasdrivna bilen tankades vid tillfället för explosionen och som tur var befann sig föraren en bit ifrån fordonet, han ska ha klarat sig oskadd enligt tidningen Östgöta Correspondenten.
 
Vi Bilägare rapporterade hösten 2012 om den då aktuella återkallelsen av Volkswagen Touran tillverkade mellan september 2005 och maj 2009. Återkallelsen syftade till att stänga av bilens bakre gastank då denna rostat sönder på en tysk bil och Volkswagen befarade att fler Touran-bilar löpte risk att drabbas av detta.
 
Det värsta som kunde hända de drygt 900 svenska bilarna som återkallades var att de exploderade om tankarna inte byttes eller stängdes av, enligt Volkswagen. Den Touran som smällde i morse hade inte fått sina tankar bytta eller avstängda av en auktoriserad verkstad, säger biltillverkarens svenska informationschef, Marcus Thomasfolk, till Östgöta Correspondenten:

– Det vi vet är att bilen av någon anledning inte besökt en auktoriserad Volkswagen-verkstad för byte av gastankar. Vi har haft en sådan aktion på vissa årsmodeller av gasdrivna Touran och Passat med start 2012, eftersom det fanns en risk för genomrostning med gasläckage som möjlig följd.
 
Diskutera: Tycker du att det är känns otryggt med äldre gasbilar i trafiken?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2015-05-06 20:06
Audi A5 SB

Lason har en poäng där, det måste väl vara enkelt att kolla upp vilka bilar som inte har åtgärdats i samband med ägarbyte? För om detta inte görs - hur ska man då veta om en bil har blivit åtgärdad enligt tidigare återkallelser? För begagnatköparen borde detta vara intressant information, minst sagt. Detta oavsett orsaken för återkallelse.

#116 • Uppdaterat: 2015-05-06 21:00
trasten

Man har koll på bilarna. Verkstäderna får genast fram om bilen är åtgärdad eller ej. Men man räknade kanske inte med att bilen konsekvent skulle undvika en märkesverkstad i 5 år! Brev verkar ju inte hjälpa så man får väl lägga ut återkallningarna på Facebook!

#117 • Uppdaterat: 2015-05-06 21:04
C4Cactus

I trådar om franska bilar brukar debattens vågor gå höga om vilken dålig kvalitet franska bilar har. Men den här artikeln går knappast att bortförklara. Dåligt rostskydd, undermålig produktkvalitet och usel förmåga att informera sina kunder om något livsviktigt. Dass Auto.

#118 • Uppdaterat: 2015-05-06 21:07
trasten

Om ni är bekymrade över kundernas hälsa. Jag känner mig inte direkt trygg när jag stoppar upp näsan mellan flaskorna och ska byta skiten!

#119 • Uppdaterat: 2015-05-06 21:30
PREVIA

Swemba, alla bilar är långt från återkallade säger ju VW presschef själv, som den här bilägaren som inte fått någon kallelse för att kontrollera gasbehållarna men nu fått hela gasanläggningen utbytt när han själv beställde service på sin bil helt ovetande om gasproblemet.
Skulle ägaren inte valt VW för servicen skulle han fortfarande tanka sin bil med barnen och sig själv i bilen som han brukar göra ovetande om några problem med undermåliga gasbehållare under bilen, kan inte kallas för att man tar sitt ansvar som Swemba påstår.
http://www.corren.se/nyheter/linkoping/biogasforare-kritiserar-volkswagens-rutiner-8015174.aspx?s=email
Bilprovningen kan inte sköta någon bedömning om gasbehållares skick då man inte har den kunskapen för att utföra motsvarande det som AGA gör på gastuber, vilket inte kan jämföras med besiktning av slangar påmhusvagnars gasolanläggningar.
Så Japsens, inlägg stämmer rätt bra tycker jag.

#11a • Uppdaterat: 2015-05-07 07:55
Reverend Benny

Det hade varit intressant att få en kommentar från bilverkstaden som utfört service på denna bilen varje år.

#11b • Uppdaterat: 2015-05-07 08:10
L. Mäkinen

För min VW verkade de ha koll på att den inte hade åtgärdats enligt plan. När jag inte hade bokat tid någon vecka efter brevet kom ett brev till...och ett till...och ett till. Nu har de slutat informera mig och jag antar att det beror på att bilen är åtgärdad.

#11c • Uppdaterat: 2015-05-07 08:27
Ctalker

DSG lådor som pajar, kamkedjor som havererar och nu exploderar de vad blir nästa nyhet från Dass Auto?

#11d • Uppdaterat: 2015-05-07 09:33
Reverend Benny

@L Mäkinen
Snabb fundering till din post, varför åker man inte in och får problemet åtgärdat om man nu får brev från tillverkaren om att det finns ett fel på produkten?
Och hur kan man förutsätta att felet är åtgärdat om man inte uppsökt en auktoriserad verkstad?

#11e • Uppdaterat: 2015-05-07 10:08
Mr.Wheeler

@Swemba: Kvinnor är envisa men män är fasta och beslutsamma.
Toyota tar sitt ansvar och VW har kvalitetsproblem vid återkallelser.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.