Nästa artikel
Podcast: Rosten på nya bilar
Podcast

Podcast: Rosten på nya bilar

Publicerad 31 oktober 2014 (uppdaterad 4 oktober 2018)
Ford Focus från 2005 med rostangripen hjulupphängning.
Avsnitt 8: Varför hittar vi utbredd rost på nya bilar? Boo Wennerberg om biltillverkarnas ansvar och menlösa garantier. Calle Carlquist berättar om senaste testet och provkörningarna. Lyssna in senaste avsnittet av Vi Bilägares podcast.
Tryck på play och lyssna in Vi Bilägares podcast. I det här avsnittet hör du Andreas Jennersjö som får besök av konsumentreporter Boo Wennerberg och biltestare Calle Carlquist.
 
Ta del av Vi Bilägares rostregister. Alla bilar som förekommer i våra tester får sitt rostskydd grundligt granskat och betygsatt.
 
Du kan lyssna i spelaren högst upp på sidan men även ladda ner podden gratis (högerklicka på filen intill artikeln och välj "spara länk som"). Med podden nedladdad kan du lyssna när du vill och var du vill. Inom kort dyker Vi Bilägares podcast även upp på Itunes.
 
Trevlig helg, önskar Vi Bilägares redaktion.
 
Diskutera: Har du råkat ut för rost på en nyare bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2014-11-02 13:52
Hackenbush

Det är enkelt då simon, man köper de bilar som har det bästa grundskyddet för vårt klimat och det blir då de tyska bilarna.

#c • Uppdaterat: 2014-11-02 18:00
Peugo

Det har bevisats redan många gånger att Vi Bilägares rostanalys inte stämmer och just tyska bilar är dom som av någon konstig anledning drabbas värst på riktigt av rost (ok, vissa japaner också), tror dom har glömt att göra bilarna för täta så är det lätt hänt att rosten tar över när massan inte ändå fungerar som den är tänkt? PSA har i verkligheten haft jätte bra i verkligheten fungerande rostskydd, tror inte på Renault fastän dom får maximala poäng. Men som det är med allt här i världen, man väljer sin "tro"! :)

#d • Uppdaterat: 2014-11-03 02:29
Roger Skagerström

Det man lätt glömmer är att marknaderna med sådant extremt rostskyddsbehov som vi har är rätt få. Det är på nåt vis orimligt att kräva att varenda bil ska tillverkas med ett idiotland som saltar mer på vägarna än på maten i åtanke.

Mindre salt på vägen vore en bättre lösning. Salt behövs i princip bara när man har siutationer med blankis eller svartis. Att salta bort 6 cm snömodd på E4'an är inte OK.

#e • Uppdaterat: 2014-11-03 12:08
Mistro

Själv fortsätter jag att hävda att pengarna för en rostskyddsbehandling är bortkastade och jag bryr mig inte om hur liten den kostnaden är kontra värdeförlusten.Det är dyrt nog ändå att äga en bil och min övertygelse är också att bilarna från idag står på skroten långt innan dess rostproblem är så allvarliga att det spelar någon större roll. Rostskydda en ny bil är för mig som att lämna in en tjock-tv för rep.

#f • Uppdaterat: 2014-11-06 12:20
systembolaget

Självklart att bilar som säljs i Sverige skall vara rejält rostskyddade från fabriken. Vi bilägare måste börja
ställa krav.

#g • Uppdaterat: 2014-11-06 21:30
Oomkullrunkelig

Det här forumet är oerhört primitivt som inte ens har trådade inlägg, alltså konversationer.

#h • Uppdaterat: 2014-11-06 21:39
Oomkullrunkelig

Bilderna visar TIO ÅR gamla bilar! Det är klart att de har rost när de har kört omkring i en saltsörja i tio år.

Vad vi måste göra i det här landet är att SLUTA ösa ut tonvis med salt. Det fräter sönder vilka bilar som helst och hamnar dessutom i våra vattendrag. Det är idiotiskt.

Se till att få bort snön från vägarna istället.

#i • Uppdaterat: 2014-11-09 17:18
Mazda-King

Det är återförsäljarens förbannade plikt att rostskydda bilarna innan dom säljs!!!!

#j • Uppdaterat: 2015-02-27 19:55
Lason1

Min Mercedes såg inte ut som ovan focus trots 18 år och 44.000 mil.
En bekants Lada Niva från 2006 har ingen rost alls någonstans under, men heller inga plastbitar som stänger in skiten. Back to basics är det som gäller kanske?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.