Nästa artikel
Bilfrågan: Fängslande fortkörning
Bilfrågan

Bilfrågan: Fängslande fortkörning

Publicerad 14 oktober 2014
Har kriminalvården rätt att köra fortare än hastighetsbegränsningen utan att använda blåljus? Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
En dag körde vi från Nora fram till R50 vid Fanthyttan. Söderifrån på R50 kom en mindre buss som tillhörde kriminalvården. Fordonet hade kraftigt tonade rutor som omöjliggjorde insyn. Bussens hastighet var långt över skyltade 70 km/tim och vi tyckte oss se att en fartkamera tog en bild.

Har kriminalvården rätt att köra fortare än hastighetsbegränsningen utan att använda blåljus? Om inte, vem betalar fortkörningsböterna?

BGL

Svar:
Vad gäller fortkörning i tjänsten, så får föraren ta ett personligt ansvar och betala själv.
Det finns tillfällen där överskridande av gällande hastighetsbegränsning är nödvändig, exempelvis om det uppstår bråk i bilen eller om en klient blir hastigt sjuk. Detta kan dock endast ske efter kontakt med polismyndighet, som då gör en tjänsteanteckning om detta.

Torkel Omnell, Kriminalvården

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-10-14 09:07
1storstark

Föraren har säkert utbildning i att köra fort. :-)

#2 • Uppdaterat: 2014-10-14 12:41
Axelman

Det händer med jämna mellanrum att polisen kör betydligt fortare än hastighetsbegränsningen utan att ha varken ljud eller ljus på. Man får intrycket att det är bråttom till fika....

#3 • Uppdaterat: 2014-10-14 15:02
nisseste

Kriminalvården har inte blåljus på sina transportbilar och det är mycket tveksamt om förarna har utbildning i utryckningskörning eftersom det inte ska vara något man ägnar sig åt, utom i de undantagsfall som nämns i svaret, vilka torde vara mycket sällsynta.

#4 • Uppdaterat: 2014-10-14 16:49
Gäst (ej verifierad)

En annan variant som jag ser ibland är bilar tillhörande t ex trafikverket eller Peab med saftblandare på taket som är igång när de kör långtifrån de vägbyggen eller andra projekt de är baserade i.

Fort kör dom och de verkar tro att övriga ska ge dem företräde...

Förmodligen män med mindervärdeskomplex som vill känna sig mer betydelsefulla än de är!

#5 • Uppdaterat: 2014-10-14 18:29
Focus

Axelman: bland inte äpple och morötter. Det är inte poliser som kör eller ens färdas i kriminalvårdens bilar.
Vad säger det att när man ser en sån här bil köra för fort att det inte är ett nödläge där den vakt som ser till "patienten" slåss för sitt liv? Man bör kanske ha lite mer kött å benen innan man gnäller.

#6 • Uppdaterat: 2014-10-15 02:09
Bostongurkan

Polisens utbildning i att köra fort består i en kurs som tar en vecka, och ges bl.a. till poliser med purfärska körkort. Kunde inte vi alla få genomgå denna utbildning för att slippa hålla fartgränserna?

#7 • Uppdaterat: 2014-10-15 12:31
erikivan72

Utryckningsfordon måste inte ha igång saftblandare eller sirener under utryckningskörning. Åtminstone gällde det 2005, när jag pratade med en granne som är (var, han har nog gått i pension) trafikbefäl om det. Sedan har jag flyttat, och det är ju några år sedan. Så lagen kan självklart ha ändrats.

#8 • Uppdaterat: 2014-10-15 15:06
Focus

Jag kan inte förstå varför ni blandar in poliser i detta resonemang, DET ÄR INTE POLISER I DESSA BILAR.
De kan ändå i vissa fall utnyttja nödparagrafen som vilken medborgare som helst,

#9 • Uppdaterat: 2015-03-10 09:13
Tvärnit

Kriminalvårdens bussar tillhör gruppen förfördelade, de körs alltid plattan i botten av en och annan orsak och vilket gäller i stort för all yrkestrafik.

#a • Uppdaterat: 2015-10-20 20:36
RobertSt2

Kanske gör de som Saab i Trollhättan gjorde under flera år: SAAB stod för alla fortkörningsböter som deras tjänstebilar orsakade. Det hade de inte behövt göra. Detta berättade jag för henne som betalat böterna under åren, och visade även upp detta svart på vitt från en utskrift från internet. Sedan den dagen talade hon inte mer med mig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.