Nästa artikel
Vänsterpartiet JO-anmäler Förbifart Stockholm
Nyheter

Vänsterpartiet JO-anmäler Förbifart Stockholm

Publicerad 19 augusti 2014 (uppdaterad 21 augusti 2014)
Vänsterpartiet i Stockholm misstänker att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd kan ha påskyndat byggstarten på otillbörligt vis.
I dag påbörjas officiellt bygget av motorvägsprojektet Förbifart Stockholm, men samtidigt så JO-anmäler Vänsterpartiet i Stockholm Trafikverket.

Vänsterpartiets JO-anmälan säger att det finns pågående rättsprocesser som måste avslutas innan byggstart, att politiska påtryckningar påskyndat starten och att Trafikverket otillbörligt gynnat Moderaterna inför valen i september genom att göra förbifarten till en valfråga.

– Den sittande regeringen har uttryckt att Förbifart Stockholm ska bli en valfråga och en officiell byggstartsceremoni försvårar för en ny regering att stoppa bygget. Vi fruktar att Trafikverket här gett efter för påtryckningar från minister Elmsäter-Svärd, statsminister Reinfeldt och finansborgarråd Nordin. Det vore i så fall felaktigt. Ministrar ska inte styra över saker som myndigheter har att besluta om, och myndigheter ska inte ge efter för politiska påtryckningar i egna beslut, säger Ann-Margarethe Livh, gruppledare Vänsterpartiet i Stockholms stad.

Diskutera: Berörs du av Förbifart Stockholm?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2014-08-19 22:45
Reverend Benny

Det verkar inte gå någon större nöd på Stockholm verkar det som, så dom kan gott bidra till bättre behövande.
Och om det nu är så att genomfarten gör hela Sverige rikare genom att Stockholm fungerar bättre så är det väl bra.

Det jag har något emot är att politiker pressar på och struntar i regler som finns. Som jag skrev tidigare så är det viktigt att processen följs, inte minst för att slippa åka dit senare på att "öhhhh tänkte inte det" och bli uthängda i Uppdrag Granskning.

När det gäller kommentaren att GBG mjölkar mest pengar till infrastruktur så är det då inget jag sett när jag hälsat på i GBG. Tror det lags max 100 meter räls de senaste 30 åren och några nya älvförbindelser eller något annat har man inte sett röken av.
Stötfångardekalen "ny älvförbindelse NU" som delades ut för 30 år sedan är lika aktuell idag som den var då.

#c • Uppdaterat: 2014-08-20 12:38
Meganmannen

Köerna i Stockholm blir värre hela tiden. Minsta störning leder till att resan som nattetid tar 10 minuter tar 1½ timma. Kör man samma sträcka en dag i juli, när folk har semester tar det 30 minuter och en söndageftermiddag nästan en timma. De som påstår att vägkapaciteten räcker till kan inte veta vad de pratar om. Att bygga en förbifart tar 10 - 15 år och om man istället skulle vilja bygga järnväg tar det ännu längre tid. Om politikerna i dag skulle besluta om snabbtåg till Sundsvall, Göteborg och Malmö, skulle de nya järnvägarna kunna var klara till år 2035. Vi behöver därför planera för framtiden. Att stoppa infrastruktursatsningar kan vara samma sak som att syssla med samhällsfarlig verksamhet.

#d • Uppdaterat: 2014-08-20 13:10
Pi

Meganmannen - nu gäller det väl inte att stoppa projekten utan att avvakta till dess alla rättsliga prövningar är klara vilket nog känns rätt tänkt. Annars kan det bli stora problem och kostnader i efterhand.

#e • Uppdaterat: 2014-08-20 13:32
Kalle2

Vad många inte förstår är att rättsprocesser mot Förbifart Stockholm kommer aldrig att ta slut eller bli klara så länge Miljöpartiet finns. Rättsprocesserna har väl redan pågått i 10 år eller mer, räcker inte det? Ska man någonsin bygga något alls så måste man börja bygga utan att Miljöpartiet är nöjd. Det finns ju en mycket stor majoritet i området för Förbifarten. Miljöpartiet ska inte kunna stoppa absolut nödvändiga vägbyggen i ett område där inflyttning är över 30-tusen per år, och där vägarna är anpassade för 70-talets befolkning. Det är en demokratifråga. Essingeleden är ju från 60-talet och Förbifarten borde ha byggt för 20 år sedan.

#f • Uppdaterat: 2014-08-20 20:32
Mr.Wheeler

@MVH AL: I miljöpartiets 12 myter påstår de att 75% av trafiken har innerstaden som mål. Man behöver inte köra bil många dagar i Stockholm innan det är uppenbart att det är helt felaktigt. På Essingeleden är det oerhört mycket trafik men i innerstaden är det ganska glest mellan bilarna.

#g • Uppdaterat: 2014-08-20 22:29
Gunnar 44

Varför ska Stockholmarna ha allt och landsbygden ingenting? All Norrlands vattenkraft beskattas i Stockholm genom att bolagen placerar sig där. Det rör sig om massor med pengar ca 6 miljarder om inte det rent av var 60. Landsbygden får tillbaka ca 6 miljoner av dessa pengar till sk. bygdestöd. Detta vill nu Stockholmarna dra in (politikerna). Nä nu är det dags att befria Norrland. Leve republiken!

#h • Uppdaterat: 2014-08-21 10:42
Skodaägare

Så länge kollektivtrafiken i Stockholm ser ut som den gör så behövs förbifarten. Kollektivtrafiken utgår fortfarande från att man bor i stan och jobbar i förorten eller tvärtom. För oss som är dumma nog (:-) ) att bo i en förort och jobba i en annan så finns det inget alternativ till bil. Jag kan åka till jobbet tur och-retur två gånger på den tid det tar mig att åka dit kommunalt!

#i • Uppdaterat: 2014-08-22 16:54
Reverend Benny

Måste nog hävda motsatsen rörande kollektivtrafiken, men det beror ju självklart var man väljer att bosätta sig och/eller jobba.
Jag har bott både i förort och bor nu utanför länet och måste säga att jag är imponerad över hur bra det fungerar här i Stockholm, samt även hur utbyggt det är om man jämför med andra städer i Sverige (som min gamla hemstad GBG)
Förbifarten, eller någon form av smart, välkalkylerad och genomtänkt förbifart tillsammans med bra kollektivtrafik är nog den ultimata lösningen.

#j • Uppdaterat: 2014-08-24 19:09
Roy J

Det är flera år sen SVT hade ett program där olika förespråkare kom till tals. Jag blev lite betänksam. Det till synes självklara med en förbifart var inte längre så självklart. Nya trafikleder medför ny bebyggelse med mera.
Hur som helst så finns det nya beräkningar som tyder på att trafikflödet (biltätheten) inte alls kommer att minska med en förbifart.
Med detta vill jag bara ha sagt att allt inte är så självklart.
Och givetvis ska det gå rätt till.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.