Nästa artikel
Bilfrågan: Rost i oljetråget vanligt?
Bilfrågan

Bilfrågan: Rost i oljetråget vanligt?

Publicerad 21 december 2010 (uppdaterad 21 december 2010)
"Jag blev överraskad av beskedet att det var rosthål i oljetråget. Har någon hört detta tidigare?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Fick ett problem med min Renault Clio -04 dagen efter 6 000-milaservice. Oljeläckage från motorn. Åter till verkstaden. Blev överraskad av beskedet att det var rosthål i oljetråget strax intill avtappningspluggen. Har någon hört detta tidigare?

Det måste vara möjligt att få någon ersättning för detta från Renault eller försäkringsbolaget Volvia. Bilen är underredsbehandlad och servad. Pris för byte av oljetråg är 8 000 kronor.

Undrande Renaultägare

SVAR:
Felet är mycket ovanligt och måste ha uppkommit genom att kondensvatten legat i botten av oljetråget under en längre tid som därför rostat inifrån. Det känns som att det kan ha gått lång tid mellan oljebytena och att du förmodligen kör korta sträckor.

Nybilsgarantin är för länge sedan slut men Volvias maskinskadeförsäkring gäller fortfarande. Vårt råd är att göra en anmälan dit och hävda att här föreligger ett konstruktionsfel.

Självrisken är visserligen 2 000 kronor men det blir ju i alla fall billigare för dig om de tar skadan. Vid en förfrågan vill Renault inte utesluta att skadan kan behandlas som rostskada och efter undersökning reglera den via rostskyddsgarantin.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2010-12-23 16:40
Erik Persson (ej verifierad)

Fick samma problem med en WV Golf. Rosthål i oljetråget. Det var tydligt att det var ett angrepp utifrån. Rosthål inifrån på en bil som brukas regelbundet tror jag inte på.

#m • Uppdaterat: 2010-12-27 22:53
Jonas welinder (ej verifierad)

Mazda 3.
Min verkstad sa att min Mazda 3 hade rost på tråget som dom ville fixa vid min service. Bilen är från -07 och har gått 6000 mil.
Jag sa -Nej tack. Jag tänker inte batala något sådant. Skall kontrollera själv och eventuellt försöka slipa och rostskydda om jag ser något

#n • Uppdaterat: 2014-08-13 00:10
RobertSt2

Jag hade också rosthål i tråget på min Ford KA. Verkstaden sade att det var ett relativt vanligt problem och att set berodde på att Ford använde återanvänt stål vid tillverkningen. Tråget byttes på garantin den gången.

#o • Uppdaterat: 2015-09-10 11:02
Henrik_gbg

Fiat Punto , rostade oljetrågen på. Hade en 02a och det såg inte roligt ut. Samtidigt har jag en Alfa på 30 år...ingen rost ;-). Aluminium är god shit :-P

#p • Uppdaterat: 2016-05-27 19:47
Pingsson

Kan det bero på att man kanske suger upp oljan genom oljestickan i stället för att tappa ur genom oljepluggen i botten så att vatten kan bli kvar där och plåten rostar inifrån.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.