Nästa artikel
Nevs begärs i konkurs
Nyheter

Nevs begärs i konkurs

Publicerad 12 augusti 2014
Saab-tillverkaren Nevs har begärts i konkurs. Det rapporterar Sveriges Radio (SR).
Det är en underleverantör som nu begärt Nevs i konkurs. Skulden till företaget är på drygt 150 000 kronor. Totalt har Nevs skulder på mer än 50 miljoner kronor.
 
– Vi har gjort en del arbete för Nevs och inte fått betalt, skickat påminnelse på påminnelse, så vad ska vi göra? säger Håkan Bodin, vd på Labo Test AB till SR.
 
Saab-fabriken i Trollhättan har varit stängd sedan i maj och Nevs har sedan dess sagt sig ligga i förhandlingar med olika asiatiska intressenter. Men inga pengar har synts till. Förra veckan började därför flera skulder gå till indrivning hos Kronofogdemyndigheten och nu har alltså ett företag begärt Nevs i konkurs.
 
– Vi har inga hard feelings mot Nevs, ingen blir gladare än jag om de får pengar från Kina, säger Håkan Bodin till SR.
 
Vänersborgs tingsrätt har beslutat om en konkursförhandling 8 september.

Diskutera: Vad händer med Saab-fabriken om Nevs går i konkurs?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-08-12 15:10
tedsvensson

Det finns ju så många moderna bilar att välja, så varför välja en 12 år gammal Saab 9-3 från 2002 och betala nypris för den? Obegripligt att man ens funderar på att nytillverka den.

#2 • Uppdaterat: 2014-08-12 15:17
Hackenbush

Jag tror det är kört nu för Nevs och Saab-fabriken. Det kostar enormt stora pengar att starta upp biltillverkning och Nevs var knappast riktigt igång med de få bilar de tillverkade. Har svårt att se att någon skulle vilja kasta in pengar i detta nu. Att ta fram en ny mera modern modell är bara inte att tänka på nu även om man skulle förmoda att den skulle kunna sälja bra.

#3 • Uppdaterat: 2014-08-12 15:30
Sixten

Lämnar bara min favoritreplik: någon som är förvånad?

#4 • Uppdaterat: 2014-08-12 17:02
hultarn

För dom som minns Fanerdun-skandalen verkar detta bekant... Det lovas mycket, men nästan inget hålls.

#5 • Uppdaterat: 2014-08-12 17:13
Gäst (ej verifierad)

Mycket väntat men likafullt oerhört tråkigt..

Men när man har affärer ihop med kineser så är detta tyvärr inte ovanligt. Mycket snack men lite verkstad.

Vid uppstarten så bedyrade de ju att de visste att de skulle förlora stora belopp de första åren men att man såg långsiktigt på projektet och skulle ha tålamod och pengar för att på sikt kunna börja casha in. Nu vet vi hur mycket det löftet var värt..

#6 • Uppdaterat: 2014-08-12 18:55
Raphael

Den ursprungliga idén var att låta det mesta av produktionen gå till Kina, men de kineser som backade upp Nevs verkar inte längre stå där med plånboken öppen...

#7 • Uppdaterat: 2014-08-12 19:22
Audi A5 SB

Enda trösten i detta är att det finns ingen som skott sig på eländet. Bara förlorare. Det var sannolikt inte så när VM var i farten. Men vad vet jag;-)

#8 • Uppdaterat: 2014-08-12 19:36
trasten

Kan man få önska sig en lösning utan hjälp av kineser nu?

#9 • Uppdaterat: 2014-08-12 19:57
saabnisse

Ja trasten, finns det en lösning kanske den ligger hos Mahindra och Mahindra. Det är förmodligen konkurs de har väntat på, det är ju billigare att köpa bolaget i konkurs än att gå in med stödpengar.

#a • Uppdaterat: 2014-08-12 20:10
Audi A5 SB

Det är tyvärr slut nu. Saab AB lär inte låna ut sitt namn efter ännu en konkurs. Problemet för Nevs är att man måste ge bort mer än 50% av aktierna för att få in nya stålar som täcker skulderna och ger manöverutrymme för att fortsätta produktutvecklingen av den nya elbilen. Och just där sätter de 50%-en hinder då Saab AB knappast vill fortsätta med sin utlåning av namnet. Och (och och och - ja jag vet) indierna är bara intresserade om namnet kan behållas. Utan namnet Saab är nog värdet av Nevs just bara inventarierna och en dubiös del av Phoenix-plattformen. En spottstyver efter konkursen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.