Nästa artikel
Filmklipp: Windows snart i bilen
Nyheter

Filmklipp: Windows snart i bilen

Publicerad 14 april 2014 (uppdaterad 14 april 2014)
IT-jättarnas kamp om infotainmentsystemen har bara börjat. Apples Carplay har precis rullats ut och Google ligger inte långt efter. Nu visar Microsoft sitt "Windows in the Car"

Google och Apple har tidigare varit i ropet när det kommer till operativsystem för de mer och mer omfattande infotainmentsystemen i dagens och framtidens personbilar. Nyligen demovisade Microsoft sitt koncept ”Windows in the Car”, kort sagt ett system som till det yttre helt liknar det du ser i en telefon eller surfplatta med Windows.

En startsida tillhandahåller musikbibliotek, podcaster och böcker och här kan du även få fram relevant trafikinformation. Med en sveprörelse över skärmen byter du mellan exempelvis startsida, navigation, media eller kontroller för klimatanläggningen. För varje sidbyte hörs ett svischande ljud. I den korta videon från presentationen för konceptet, som finns här ovan, stöter presentatören på patrull. Det kör ihop sig när navigationen ska illustreras och detta hoppas då helt sonika över. Något som är lite tråkigt då det är en av de funktioner som troligtvis kommer att betyda mest för både biltillverkare och framtida privata kunder.

Frågan är också hur väl Microsoft kommer stå sig mot exempelvis jätten Google med sitt sedan länge välutvecklade och hos allmänheten invanda Google-maps. Men fortfarande är mycket ovisst i IT-jättarnas kamp om våra instrumentbrädor. Ett som är säkert är dock att vi kommer få se en mycket snabb utveckling på området som hittills rört sig förhållandevis långsamt framåt.

Diskutera: Vad tycker du om utvecklingen av infotainmentsystemen i nya bilar idag?

Källa: Wired

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2014-04-14 21:30
1storstark

Lason1: Jag hade en gång, på 70-talet en Saab V4 med NH-kammar, 1840cc, en enkel Weber, ett 2 tums avgassystem med grenrör under bilen. Det var musik! Med hjälp av diffbroms "R-spärren" så blev det entertainment som inget har varit i närheten av efter det.

#m • Uppdaterat: 2014-04-14 21:53
Eric H

Kan bara til 100% hålla med
1storstark
2014-04-14 12:41
Allt dett tjafs som tar uppmärksamhet från körningen är väl knappst förenligt med önskemål om "trafiksäkerhet"?..

#n • Uppdaterat: 2014-04-14 23:06
Roger Skagerström

Hahaha Argotik tror du att du är så pass viktigt så att nån ens skulle orka kränka din integritet?

Tror nog det kan bli bra. Ser hellre Windows-system än Apple. Och trots att jag kör Android i telefon så vetefan om jag skulle vilja ha det i bilen. I ett så pass dyrt tillval som ett sånt här system ändå brukar vara så vill man nog ha en viss enhetlighet och soliditet i utförandet. Androidsystem brukar vara lite "ihopmeckade" där man mest lagt skins på ett befintligt OS. Tror Microsofts avskyvärda Modern UI skulle funka alldeles utmärkt i en bil. Det är nog det system som i grunden passar bäst. De stora lätt-träffade tilesen känns mer lämpliga än nån efterkonstruerat ikon-GUI där allt blir väldigt utspritt. I enklare system måste man ofta scrolla runt för att se alla val. Med Modern UI kan man packa allt mer effektivt på skärmen. Systemet påminner ju lite om en vanlig knapppanel. Skulle man lägga ikoner på samma sätt skulle det se knäppt ut med en massa tomrum imellan. Det här kan man ha i ett identiskt utförande i många olika bilar utan att att det ser fel ut.

Enda som skulle vara jobbigt är väl integrationen av MS övriga tjänster som ingen använder. Bing tex.

Till er som gnäller : Allt som finns i det här systemet finns i princip redan. Enda skillnaden att här får man allt centralstyrt. Och man slipper köpa nya kart-dvd'er för 2500 kr styck som man fick förr. Men det var väl bättre då... Kanske ännu mer förr var bättre. Solur på huven och en sextant för navigering....

#o • Uppdaterat: 2014-04-15 08:39
Pensionären

Till Nisse Hult,
Det har framgått med all önskvärd tydlighet att du är en hängiven Windows fanatiker men jag måste rätta dig på ett par punkter:

"Kartor laddas ner och sparas LOKALT (=uppdateras även i långa tunnlar och annan GPS-radioskugga)"
Problemet med att inte ta emot GPS signaler är att navigationsystemet inte vet var bilen befinner sig. De flesta systemen approximerar därför bilens läge baserat på hastigheten och är inget unikt för Windows. Finns det olika vägar inne i tunnelsystemet är de rökta.

"Jämför gärna med Iphone och android som har ett gränssnitt som är stulet från Windows 95 (som släpptes just 1995 = 20 år gammal grafisk design!)"
Nu är det så att Microsoft kopierade gränsnittet till W95 från Next som Steve Jobs var VD och ägare till så förvanska inte historien nu.

Som min gamla mamma sade: Var och en är salig i sin tro:-) i ditt fall om Windows

#p • Uppdaterat: 2014-04-15 08:54
Reverend Benny

Allt prat om att kopiera GUI går tillbaka längre i historien än Windows 95, kolla in Amiga OS, OS/2, Gamla Mac OS osv...

Och det är faktiskt så att MS Windows används redan idag i många infotainment system, fast då en såkallad embedded version.

#q • Uppdaterat: 2014-04-15 09:17
Pensionären

Reverend Benny, visst är det så, jag började i IT-branschen 1969 så jag har följt utvecklingen under åren på nära håll. Nu var det W95 jag sköt in mig på.
Man kan säga att GUI för vanligt folk började med att Steve Jobs besökte Xerox Parc på 1970-talet. Se länk nedan:
http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Alto

#r • Uppdaterat: 2014-04-15 09:29
kimachren

Nu är det ju så att frekventa BSoD hör till det förgångna. Iaf. på frisk hårdvara. Till och med inbitna mac-fantaster brukar erkänna att windows numera är riktigt stabilt.

#s • Uppdaterat: 2014-04-15 13:35
Reverend Benny

Windows kommer nog aldrig uppnå samma typ av stabilitet sålänge man kan bygga sina egna PC maskiner med olika typer av hårdvara.
Dock så är det som ni säger, på "frisk" hårdvara så fungerar det riktigt bra.

Till Er som pratar om att det stjäl uppmärksamhet från körningen så är nog en smart designad infotainment en bra mkt bättre lösning än någon som fipplar med sin GPS på sin telefon under körning.
Samt kan kontrollera vilken radiokanal/sppotify sång personen vill lyssna på med hjälp av röstkommandon.

Att ha informationen samlad på ETT ställe istället för idag på 2-3 ställen känns bra mkt säkrare.

#t • Uppdaterat: 2014-04-15 19:57
olvildrajv

@Roger Skagerström:

"Hahaha Argotik tror du att du är så pass viktigt så att nån ens skulle orka kränka din integritet?"

Nu handlar det knappast om min eller Argotiks integritet i första hand utan om huruvida det kommer bli möjligt med ett demokratiskt samhälle när ett flertal aktörer samlar på sig enorma mängder data om hela befolkningen - FRÅN VAGGAN TILL GRAVEN!

Tänk dig främmande makter som har insyn i hela ens liv, vilka vänner man har haft, vilka man varit ihop med, sexuella preferenser, vilka åsikter man haft i den där uppsatsen man skrev på högstadiet/gymnasiet/högskolan, om man snattat, någon gång yttrat sig olämpligt, vistats på den och den platsen... - allt detta är sparat för alltid och redo att plockas fram och ex läckas till pressen.

Nu pratar jag inte om lilla mig utan ex Sveriges framtida ministrar, företagsledare, militärer, poliser, journalister, författare... Tänk dig vilket samhälle vi lever i då när vem som helst som ej lyder främmande makts intressen kan störtas genom arrangerade affärer.

#u • Uppdaterat: 2014-04-19 09:25
Hackenbush

Ja om det olagligt att knappa på telefonen har jag svårt att se att det plötsligt skall vara ok att knappa runt i windows i bilen. Otroligt korkat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.