Nästa artikel
Peugeot/Citroën vill tillbaka i racet
Nyheter

Peugeot/Citroën vill tillbaka i racet

Publicerad 15 april 2014 (uppdaterad 15 april 2014)
PSA-gruppens VD Carlos Tavares presenterade idag planen för att få Citroën och Peugeot på banan igen. Lösningen? Tre olika märken.

VD Carlos Tavares fick idag stå som avsnändare för den åtgärdsplan som PSA-gruppen kallar "Back in the race". Planen syftar till att återigen få både Peugeot och Citroën på fötter efter år av nedåtgående försäljningssiffror och tuffa nedskärningar.

Strategin är snarlik den som Volkswagen valt för länge sedan, nämligen tre märken med klara profiler. För PSA kommer en tydlig avgränsning, precis som förr, finnas mellan Peugeot och Citroën men nyheten är premiummärket DS.

Tillsammans med den kinesiska ägaren Dongfeng hoppas ledningen i PSA tredubbla volymen sålda bilar i Kina fram till 2020. En omfattande analys av modellprogrammen ska slutligen leda till endast 26 modeller från samtliga märken, ett led i att anpassa modellutbudet till efterfrågan i de mest lukrativa segmenten.

Detta var några av delarna i koncernens åtgärdsplan som nu ska sättas i verket. Fransk bilindustri står alltså inför relativt omfattande förändringar.

Diskutera: Vad tycker du om introduceringen av premiummärket DS?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-04-15 12:16
trasten

Tja, DS-bilarna är ju snygga så det kanske går!

#2 • Uppdaterat: 2014-04-15 12:28
Mistro

Ja varför inte? ..Bilarna är ju tillräckligt olika och det blir ju lättare att få in ett mindre fabrikat som premium än att förvandla t.e.x hela Citroen eller Peugeot till premium.
Synd att man inte gjorde så här ifrån början bara men det blir nog bra på lite sikt.

#3 • Uppdaterat: 2014-04-15 12:49
erifog

Jag tror snarare att de skulle göra som Renault - skapa ett budgetmärke. Talbot har ju diskuterats. Ett märke som är BILLIGT, men med beprövade gamla delar som håller, precis som Dacia, som är en stor hit i Europa.

VAG-koncernan har ju Audi som premiummärke, VW som folkbilsmärket och Seat och Skoda som budgetmärken - även om de inte är så mycket budget idag... Skoda har ju blivit en storsäljare. Men PSA kommer alltså att ha DS som premiummärke och Peugeot och Citroen som folkmärken. Två konkurrenter i samma segment, och inget budgetmärke.

En tanke är att profilera Peugeot mot sporthållet mer, och Citroen mot komforthållet, som det var förr. Och fixa in ett budgetmärke med gamla delar. Ge Dacia konkurrens.

#4 • Uppdaterat: 2014-04-15 13:12
Janne G

Håller med erifog. PSA hade ju tre märken, så varför ska de uppfinna hjulet igen? Men Peugeot åt sporthållet? Förr var ju Peugeot är en bil för herrrar i hatt!

#5 • Uppdaterat: 2014-04-15 17:11
saabnisse

Ja och Talbot är för herrar med racekeps!

#6 • Uppdaterat: 2014-04-15 17:40
Paddan 21

DS borde ha gashydralisk fjädring även på dom mindre modellerna för att mer framstå som premium med oslagbar åkkomfort. Hade en liten GS med luftkyld boxermotor för länge sedan. Det var många som blev imponerade över åkkomforten som man kunde uppnå i en så liten bil tack vare den gashydraliska fjädringen.

#7 • Uppdaterat: 2014-04-15 18:30
true believer

Paddan 21@ Som rosten var oslagbar;-) och obefintlig krocksäkerhet ;-) redan 1967 hade Volvo 140 krockbalkar i världsklass ;-) men bensintanken var rätt placerad iaf på GS, nämligen välskyddad mellan bakaxeln...Alfasud hade liknande konstruktion också med 4 cylindrig luftkyld otrolig varvglad boxer motor , som Gs, härliga bilar de där ;-)

#8 • Uppdaterat: 2014-04-15 19:20
erifog

Med sportighet och Peugeot så tänker jag väl mer på de senaste 5 åren när Peugeot försökt - väldigt trevande - att komma åt en lite sportigare image med bl.a. fastare fjädring (bl.a. 508), vilket de misslyckats med. Tänkte bara att de kan ju sporta till Peugeot på allvar och återerövra Citroen som ett oslagbart komfortmärke med gashydraulisk fjädring som standard, i alla fall golfklassen och uppåt. Och sen köra budgetmärke. Kom ihåg fel förut; menade Simca och inte Talbot. Det är Simca jag läst skulle kunna bli budgetmärke. Ett fint kvalitetsmärke som redan konstapel Åke visste att nyttja väl!

http://www.youtube.com/watch?v=c6Jr1TgLMv8

#9 • Uppdaterat: 2014-04-15 20:37
saabnisse

true believer, Alfasud med luftkyld motor?
Det måste väl ändå vara ett specialbygge?

#a • Uppdaterat: 2014-04-15 20:55
Lason1

Som flera sagt, återinför Simca också! Ge Dacia konkurrens. En simca byggd på t.ex en Peugeot 206 eller 306. Och så behövs en Pick-up som är billig.
Sen måste det byggas ordentligt, en sån bil ska bygga med gamla delar, och byggas ordentligt så det blir få garantijobb som kostar pengar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.