Nästa artikel
Bilfrågan: Förda bakom ljuset om ljuset?
Bilfrågan

Bilfrågan: Förda bakom ljuset om ljuset?

Publicerad 10 april 2014 (uppdaterad 10 april 2014)
"H7-lampor som enligt reklamen ger upp till 100 procent mer ljus – vad är sanningen bakom dessa siffror egentligen?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

FRÅGA:
Alla har vi insett behovet av ett bra ljus på våra bilar och här utgår vi från att tillverkarna använder den senaste tekniken som ger oss bilägare mest ljus för pengarna. När det gäller H7-lampor så översvämmas marknaden av lampor som enligt reklamen ger upp till 30, 65 … 100 procent mer ljus. Vad är sanningen bakom dessa siffror och vad jämför man med? Blir vi förda bakom ljuset eller finns det H7-lampor som ger så mycket mer ljus?

Jens Elmegren,  Helsingborg

SVAR:
Håller man sig till någon av de ledande tillverkarna, Philips eller Osram, så kan man lita på siffrorna som anges, men 100 procent mer ljus betyder inte att lampan ger dubbelt så mycket ljus överallt. Alla billampor ska vara godkända och E-märkta. Enligt de reglementen som finns för hur mycket ljus som billampor får avge, så finns det också vissa toleranser som gäller. En skicklig tillverkare kan med avancerad teknik och mycket hög precision i sin tillverkning utnyttja dessa toleranser maximalt utan att överskrida den övre gränsen för godkännande. Procentsatserna som anges för Philips lampor gäller vid mätning i höger körfält på ett avstånd av 50–75 meter och jämförs med minimikravet för att få en lampa godkänd.

Göran Alexi, KG Knutsson AB

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2014-04-10 17:46
ENTJ1

Finns godkänd "lågeffektxenon" på en smart konstruerad bil,behöver ej dessa dyra nivåregleringar som kostar framtida ägare tusentals kronor.

#c • Uppdaterat: 2014-04-10 18:53
snabb95

På bilar med ny typ av batterier fr.o.m. c:a 1997 tror jag, är generatorspänningen drygt 14 volt. Tidigare var den c:a 0.5 volt lägre. Kan det vara därför som H7 lamporna håller sämre än H4.

Någon har sagt att det skall finnas spänningsreducering till huvudstrålkastarna på dessa bilar. Men det kanske saknas på några. Är det någon som har full koll?

#d • Uppdaterat: 2015-05-25 19:39
Focus

Halvljus får inte lysa längre än de begränsningar som ger sig själv vid inställningen. Möjligen kan man få vitare/skarpare ljus inom detta område som ändå får betraktas som förhållandevis kort. I helljuset som inte begränsas av några sådana bestämmelser kan det ha stor betydelse. Hastigheten är dock det som har störst betydelse för att kunna stanna vid ett hastigt uppdykande föremål t.ex. älg.

#e • Uppdaterat: 2014-04-10 20:34
milkylainen

En normal 35w xenon-lampa producerar runt 2800 lumens och 90 mCd/m2.
En normal h7 lampa producerar runt 1500 lumens och 30 mCd/m2.

Att man får 100% mer än en vettig lampa eller nått är bara bogus. Det handlar isåfall mer om riktverkan och lite materialskillnader. Totala lumens kommer vara ungefär det samma.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.