Nästa artikel
Fiat 500L: Plus och minus
Webb-TV

Fiat 500L: Plus och minus

Publicerad 4 juni 2013 (uppdaterad 25 augusti 2014)
Fiat 500L ser rolig ut och har smart inredning, men bilen lämnar också flera frågetecken. Se filmen från Vi Bilägares test.

 

Visst finns det plats för okonventionellt tänkande när bilar designas. Opel Meriva har bakvända bakdörrar. Ford B-Max saknar helt stolpe mellan dörrarna. Och Fiat 500L ser rolig ut och har en smart inredning.

I Vi Bilägare nummer 9/2013 testas Fiat 500L mot just Opel Meriva och Ford B-Max. Tidningen utkommer den 11 juni, men prenumeranter får den en vecka tidigare.

Klicka på videofönstret ovan för att se en film från testet av Fiat 500L.

Diskutera: Vad tycker du om Fiat 500L?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#13x • Uppdaterat: 2013-06-12 19:32
Raphael

AL, jag konstaterar att det du skriver fortfarande är spekulationer och dina privata åsikter som du försöker göra om till absoluta sanningar. Du har fortfarande inte lyckats presentera industrinormen som säger att 500 L inte är en säker bil, trots att jag har efterfrågat det så många gånger och tills du talar om vilken norm som du refererar till med ditt påstående om att 500 L inte är en säker bil så kan vi inte göra annat här än att fastställa att det du skriver är dina subjektiva åsikter och personliga spekulationer och inte några fakta.

Du vet fortfarande inte hur bilen beter sig exakt i ett krocktest i en sådan hög hastighet om du inte har data från ett sådant test gällande den specifika modellen. Du vet inte exakt hur deformationszonen och säkerhetsburen i 500 L reagerar och hur krockdockorna belastas om du inte har kört en 500 L igenom ett sådant test. Du gled ifrån min fråga om V40 och pratade om att den skulle ha en speciell säkerhetsbur och så var det inget mer med det. Exakt vilka kunskaper har du om säkerhetsburen i 500 L? Exakt vilka officiella och offentliga data går du efter gällande 500 L speciifikt?

Det test vi har tillgång till som är officiellt och en standard i Europa, det är EuroNCAP och därför är det det enda vi ska ägna oss åt. Att spekulera om andra test och prover där det saknas officiella och offentliga data, det anser jag vara fullständigt meningslöst för det är inte fakta utan spekulation och teori.

500 L har dessutom varit ute på marknaden såpass kort tid så det inte finns ordentlig statistisk heller från verkliga olyckor med just den modellen, vilket även det gör att EuroNCAP är det enda vi har tillgång till gällande den specifika modellen.

Dina personliga åsikter och spekulationer är inte en industrinorm och därmed inte fakta. Jag väntar fortfarande på den industrinorm du hänvisar till när du säger kategoriskt att 500 L inte är en säker bil. Som positivist är du givetvis helt objektiv och endast hänvisar till vedertagna standarder och normer när du påstår något. Därför vill jag veta vilken industrinorm du hänvisar till och jag tycker det är märkligt att du fortfarande inte har besvarat min fråga.

Som vetenskapsman och forskare AL så känner du givetvis till att man ska ge referenser och hänvisa till tidigare forskning, så exakt vilka referenser och tidigare forskning om 500 L bygger du din forskning om denna modell på? Och din slutsats om att 500 L inte är en säker bil, har den gått igenom ett peer review test?

#13y • Uppdaterat: 2013-06-12 19:39
Raphael

AL skrev: "Raphael ägnar sig åt ordklyverier framför att värdera fakta."

Då frågar jag dig igen AL, enligt vilken industrinorm och officiella standard så är 500 L "inte en säker bil" om nu detta är ett faktapåstående?

"Sedan verkar Raphael inte riktigt förstått innebörden i de siffror som jag redovisar."

Det är intressant att du påstår det när jag inte ens har kommenterat de siffror som du redovisar. Följaktligen har du inget underlag för att känna till huruvida jag förstår dem eller inte eftersom jag inte har kommenterat de. Anledningen till att jag inte har kommenterat dem, det är för att du fortfarande inte utgår från ett specifikt test av 500 L. Jag förstår att det är din retorik att droppa siffror och prata om helt andra saker, men jag går inte på sådant.

"Raphael funderar också på hur en V40 klarar samma kollision som en E-klass i 100 km/h in i betongbarriären. Det är svårare att bedöma, eftersom Volvo har en säkerhetsbur som deformeras på ett kontrollerat sätt vid tillräckligt höga g-krafter."

Det är intressant att när det gäller V40 så kan du inte bedöma det enbart genom att räkna på det, men när det gäller 500 L så räcker det att du räknar på det istället för låter bilen genomgå ett verkligt test.

"Denna egenskap syns förvisso inte i krockproven men den kommer mycket väl till uttryck i höghastighetskrockar mot fasta föremål."

Så hur kommer det sig då att du uttrycker dig om hur 500 L klarar höghastighetskrockar mot fasta föremål när du inte har tillgång till ett test av 500 L i en sådan situation?

#13z • Uppdaterat: 2013-06-12 19:44
Raphael

AL skrev: "Som jag skrev tidigare Raphael så behövs det inga normer för att härleda effekterna från -35g."

Det är inte krafterna vid -35g som jag ifrågasätter AL. Det jag ifrågasätter är normen för ditt påstående om att 500 L inte är en säker bil och jag väntar fortfarande på din redogörelse av den industrinormen och standard som säger att 500 L inte är en säker bil.

"Normal acceleration i stridsflygplan: upp till 8g
Katapultstart med flygplan (hangarfartyg): 2-5g
Vid hopp från 10 meter hög trampolin: 8g (retardation vid nedslaget i vattnet)
Vid fallskärms öppnande (gäller bara de gamla fallskärmstyperna som inte hade ”slider” och andra modifieringar som kommit de senaste 40 åren för att bromsa utvecklingsförloppet ner till nära 0g): 12-15g
Katapultstolsutskjutning från flygplan: 18-20g
Benbrott vid fall: 15-40g
Vid kraschlandning med flygplan och bilkrascher: 30-60g"

Oerhört intressant, men detta säger ju ingenting om hur 500 L klarar ett krockprov i högre hastighet, inte heller hur defofrmationszonen i 500 L är konstruerad och eller inget om hur krockkrafterna i 500 L sprids runt utmed säkerhetsburen och vilka krafter som gäller för de åkande i en 500 L.

"Som en liknelse kan nämnas att en stridspilot får skjuta ur sig maximalt tre gånger ur sitt plan för att få behålla sin licens. Därefter plockas han/hon ur tjänst på grund av de medicinska riskerna."

Du menar alltså att 500 L är utrustad med en katapultstol? Nu tror jag att AL har tittat för mycket på en gammal Bond-film. Men idén är ju rolig, en 500 L som en Bond-bil. Ja varför inte?

"Hur en Fiat sedan klarar krafterna spelar heller inte någon jätteroll i det aktuella fallet."

Notera "ingen jätteroll" men du menar alltså att det spelar viss roll eller hur?
Och hur kan du veta vilken roll det spelar när du inte har testat en 500 L i en sådan hög hastighet?

#140 • Uppdaterat: 2013-06-12 19:48
trasten

Snart börjar det bli värt att köpa en 500L och sätta den i en bergvägg bara för att få slut på detta pladdrande!

#141 • Uppdaterat: 2013-06-12 19:52
Raphael

AL skriver: "Jag accepterar en undersökning där man kan upprepa resultatet Raphael. Det är det som kallas för vetenskap, att andra kan pröva resultatets giltighet. "

Vilken undersökning av 500 L refererar du till med dina påståenden om att 500 L inte är en säker bil? För att man ska kunna bedöma den vetenskapliga giltigheten i ditt påstående om att 500 L inte är en säker bil så måste du då presentera undersökningen av 500 L som visar ditt påstående och att du då lyfter fram detta på ett sådant sätt att det kan verifieras. Har du tillgång till ett krocklaboratorium där du har testat 500 L i en hög hastighet och har ett sådant höghastighetstest av 500 L övervakats av flera som har kunnat verifiera ditt påstående om att 500 L inte är en säker bil? Och enligt vilken industrinorm och standard är den inte en säker bil?

Jag väntar fortfarande på svaret på min fråga AL. Jag konstaterar att du fortfarande undviker att besvara frågan som behandlar den vetenskapliga giltigheten i ditt uttalande om att 500 L inte är en säker bil. Och jag ser fram emot referenserna, undersökningen och det krocktest i hög hastighet av 500 L som du utgår från för den slutsats som du uttrycker enligt officiell industrinorm och standard.

#142 • Uppdaterat: 2013-06-12 20:33
Peter E

Vi kan konstatera att 500L har en kortare deformationszon än tex E-klass.

Det är inte något unikt utan har med bilarnas storlek att göra :)

Hur man än vrider o vänder på ord och siffror så ger en kortare uppbromsningssträcka vid en krock högre påkänningar på de åkande.

Det går inte snacka bort.

Även om man skriver tusen ord.

#143 • Uppdaterat: 2013-06-12 20:38
Raphael

Peter E skriver: "Vi kan konstatera att 500L har en kortare deformationszon än tex E-klass."

Ja, men vi kan också konstatera att deformationszonen i 500 L är byggd på höjden.

"Det är inte något unikt utan har med bilarnas storlek att göra :)"

Det stämmer.

"Hur man än vrider o vänder på ord och siffror så ger en kortare uppbromsningssträcka vid en krock högre påkänningar på de åkande."

Peter E, jag ser fram emot din refrens till höghastighetstestet där 500 L krockas för om du inte kan hänvisa till ett sådant test så blir det du skriver bara ord, spekulationer och gissningar.

Vi kan inte bedöma hur 500 L klarar ett krockprov i högre hastighet bara genom att titta på den. Exakt hur den klarar det, exakt hur krockkrafterna fördelas utmed bilen, exakt hur deformationszonen fungerar och hur säkerhetsburen fungerar och exakt vilka påfrestningar dockorna får - det kan endast avgöras genom att bilen genomgår ett sådant test.

Återkom när du har officiella och offentliga data från ett sådant test gjort enligt industristandard och industrinormer Peter E, då kan vi börja diskutera frågan på riktigt!

#144 • Uppdaterat: 2013-06-12 21:16
mcregor (ej verifierad)

Det mest fantastiska med 500L är hur den bilen som knappast kommer att bli nån storsäljare här i Sverige kan generera en sån ofantligt lång kommentars-tråd...

#145 • Uppdaterat: 2013-06-12 21:26
Raphael

Mcgregor, ja och jag tycker att det visar den enorma potential som Fiat har på den svenska marknaden. Fiat är ett märke som engagerar, det väcker intresse, det väcker diskussion och debatt. Fiat är inte mellanmjölk :). En bil som Marianne Sterner i videon ovan uttrycker som "Den är konstig", det är en bil med en stark potential för att den har en egen profil, en egen stil och därmed appelerar till människor som vill ha något annorlunda. Det är lite liknande kundgrupp som Mini har fångat in, men Fiat kör en mjukare och om man så vill "gulligare" stil. För dem där bilen inte bara är en bil. 500 L är utan tvivel en genomdesignad bil, en del skulle säkert säga överdesignad. Du kan hitta 500-loggan på strålkastarna - som ett exempel på finliret i design som bilen är gjord med. Jag tycker det är roligt, det är en bil att bli glad av. Den förtjänar framgång, för den som vill ha en bekväm, skön familjebil. Ok den kanske inte är det sportigaste på marknaden, men det är en trevlig mjukis som familjebil och väldigt praktisk. Jag tror barn gillar den och ungdomar, och föräldrar med barn eller ungdomar. Och unga vuxna, som planerar skaffa barn.

#146 • Uppdaterat: 2013-06-12 21:53
Peter E

Oj..om vi lämnar bilmodellerna nu...och BARA ser till fysikens lagar så ger en kortare uppbromsningssträcka högre g-påkänningar än en längre gör.
Det GÅR ej prata bort.

Prova själv att bromsa från 100 km/h till 0. Ena gången hårt, andra gången mjukt.
Vilket känns mest?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.