Nästa artikel
Provkörning: Renault Captur (2013)
Provkörning

Provkörning: Renault Captur (2013)

Publicerad 8 juni 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
En behändigt kompakt kaross, hög frigångshöjd, snåla motorer och en praktisk inredning med klädsel som kan tvättas i maskin. Renault Captur har förutsättningar att fånga många köpare.

Namnet syftar på det franska och engelska ordet för ”fånga” och Renaults slogan för sin nya bil är "fånga livet". Det är väl en uppmaning att man ska ge sig ut på äventyr med sin bil. Den robust designade Renault Captur ser ut att vara lämplig för det, men bara till en viss gräns, visar det sig.

Med en frigångshöjd på 17 centimeter kan den nog klara en del strapatser, men lösa och hala underlag är inget för Captur. Den är bara framhjulsdriven och ska så förbli.

– Fyrhjulsdrift skulle ta för mycket plats från lastutrymmet, säger projektledaren Anne-Cécile Mathon-Montes.

Baktill kan man stuva in 377 liter prylar på ett golv som är ställbart i tre nivåer. Baksätet är dessutom skjutbart och om det flyttas fram ökar lastförmågan med nära 80 liter. Om dessutom ryggstödet fälls rymmer bilen över 1,2 kubikmeter gods, vilket får anses väl godkänt för en bil som bara är 412 centimeter lång.

Renault Captur baseras på Clio men är tolv centimeter högre och sex centimeter längre och bredare. Man har bra koll från den upphöjda förarplatsen och att trivas i kupén är inte svårt. Den är mysigare och roligare än i de flesta andra bilar.

Clio kan beställas i många färger och inredningskombinationer, men det är inget emot vad  köparna kan hitta på med Captur. Det finns nio lackfärger. Taken kan målas i avvikande kulör och förses med skojiga mönster. Inredningen går att få i ljus eller mörk färg som kan livas upp med lister och andra detaljer i olika glada färger.

Det finns tre nivåer på grundutrustning: Authentique är den enklaste, Expression lite mer påkostad. I den dyraste varianten, Dynamique, sitter klädseln på sittdynor och ryggstöd fästad med blixtlås och går att ta bort. Tyget går att tvätta i maskin om man nu inte väljer att byta ut det helt och hållet.

Renault planerar att lansera nya klädslar då och då, i stil med vår- och höstmodet. Nya överdrag kommer att kosta 200 euro i Frankrike, svenska priser finns ännu inte.

Man åker bekvämt i Renault Captur. Fjädringen är ovanligt mjuk och på gropiga, guppiga vägar rör sig karossen lugnt. På provkörningens kurvigare avsnitt önskar jag däremot att chassit var styvare. Där känns Captur på gränsen till svajig.

Vägarna i baskien vindlar vackert, turbomotorn på 120 hästkrafter är varvvillig, men Captur inspirerar ändå inte till  fortkörning. Det är en bil man hellre kör i turistfart med.

120-hästarsmotorn finns bara ihopkopplad med en automatväxlad låda. Den växlar ganska långsamt. När jag trampar ned gasen för att köra om känns det  ofta som om bilen tvekar lite.

Växellådan kommer bäst till sin rätt i stadstrafiken där bilen rullar mjukt och ryckfritt och är smidig att hantera.

Det finns tre motorer till Renault Captur, men bara de två bensindrivna kommer att tas in till Sverige. Vid provkörningen i Baskien finns bara den starkaste motorn och de 120 hästarna får jobba i backarna. Att inte 90-hästarsmotorn tillhandahålls för provkörning har nog sina skäl.

Priserna börjar på 149 900 kronor för den enklaste och svagaste modellen. Men den som vill ha den utbytbara klädseln får betala 20 000 kronor till. Då ingår mer, exempelvis navigering. Men den är inte pålitlig. I båda de bilar som jag provkör går systemet i baklås. Det verkar Renault ha förutsatt, för i handskfacken ligger en mycket detaljerad karta som hjälper mig komma rätt.

Diskutera: Vad tycker du om Renault Captur?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Renault Captur TCe 120 EDC

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Renault Captur TCe 120 EDC

PRIS, FRÅN KR: 149 900.
MODELL: Crossover med fem dörrar.
SÄLJSTART: Juni.
MÅTT, CM: L 412/B 179/H 157.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 180.
MOTOR: Fyrcylindrig bensinmotor med direktinsprutning och turbo. Volym 1 197 cm3. Effekt 120 hk vid 4 900 v/min. Vridmoment 190 Nm vid 2 000 v/min.
KRAFTÖVERFÖRING: Sexstegad, automatväxlad dubbelkopplingslåda (EDC)
PRESTANDA: Toppfart 192 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 10,9 s.
FÖRBRUKNING: 5,4 l/100 km.
CO2-UTSLÄPP: 125 g/km.
KONKURRENTER: Nissan Juke, Opel Mokka, Peugeot 2008, Mini Countryman, Chevrolet Trax.

VAD NYTT? Helt ny kaross på Clio-bas.
FÖR VEM? Den som vill skapa en personlig bil med tuff utstrålning.  

PLUS: Inredningen, stort lastutrymme, låg förbrukning.
MINUS: Bara framhjulsdriven, ingen diesel, navigeringen.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2013-06-10 21:42
Peter E

För övrigt kör jag på 6.an från 60 km/h.... 1,4 liters motor med 250 nm i vrid.
Bensin..ej trögdiesel.

#116 • Uppdaterat: 2013-06-10 21:47
Peter E

Du e lite kul Raphael...är det en fransk bil så funkar det utmärkt med instrument *inuti* ratten, är det en bil från ett annat land är det inte bra.

Om nu instrumenten sitter lägre än mittkonsolen gör så sitter de ju lågt..även om de sitter i en fransk bil. Det kan inga rattar i höjda lägen eller konstiga bildvinklar från baksätet ändra på.
Uppträder dessa bara om man tar bilder i en fransk bil?

#117 • Uppdaterat: 2013-06-11 07:21
Stefan H.

Raphael 2013.06.10 20:07.
Detta med ratthålling "10 i 2" lärde jag mej när jag tog körkort för 40 år sedan men så läste jag för några år sedan att p.g.a airbagen ska man hålla 20 i 4 numera. Hittade denna länk när jag Googlade: http://www.sydsvenskan.se/bil--trafik/hur-ska-man-halla-ratten/ .
Så att som Renault ' tvinga' händerna till 10 i 2 är fel.

#118 • Uppdaterat: 2013-06-11 10:41
mcregor (ej verifierad)

Raphael - med min förra bensinare så kunde jag köra på högsta växeln (5:an) från ca: 30 km/t och det är fullständigt omöjligt med min diesel. Från 60 km/t kanske (motsvarar ca: 1000 rpm) - men då är den inte mera "kraftfull" än förra bensinaren i 30 km/t. Sen varvar ju dieseln avsevärt lägre vid landsvägsfart och drar likaså mindre med soppa vilket är positiva sidor men skall den komma till sin rätt så är det nog automatlåda som gäller. Så trots vridmomentet så har jag aldrig behövt växla så mycket som sen jag skaffade en "miljö-diesel". Och om du kör på högsta växeln från 60 km/t så får du nog en bil med väldigt sävligt temperament om du behöver köra om från den farten...:)

#119 • Uppdaterat: 2013-06-11 11:40
Raphael

Peter E, jag tyckte jag var väldigt tydlig när jag skrev "Jag tycker det är en utmärkt ergonomi i Captur, även om jag personligen hade föredragit instrument högt uppe på mittkonsolen och placerad närmare vindrutan - för det har jag i min Picasso som jag kör nu. Men för att ha instrumenten mellan ratten så fungerar det bra i Captur"

Detta innebär då Peter E att jag kritiserar placeringen av instrumenten inuti ratten, men att det finns grader i helvetet. Som jag skrev "men för att ha instrumenten mellan ratten så fungerar det bra i Captur", dvs även fast instrumenten mellan ratten är sämre än att ha dem ovanför ratten eller centralt placerade så fungerar det ändå bra i Captur - sett till denna begränsning att det är just mellan ratten. Det finns alltså grader i helvetet. Självfallet hade en placering ovanför ratten eller ovanpå konsolen närmare framrutan varit bättre, men Renaults lösning mellan ratten är inte sämre än andra tillverkares.

Det tycks mig som att du läser mina inlägg sannerligen dåligt Peter E!

#11a • Uppdaterat: 2013-06-11 11:44
Raphael

Peter E, ditt påstående "Om nu instrumenten sitter lägre än mittkonsolen gör" stämmer inte eftersom instrumenten sitter inte lägre än mittkonsolen. Mittkonsolen är inte högre. Det är inte ovanligt med instrument och mittkonsol i samma höjd, det är ju något som Volkswagen kört med länge i Golf, Jetta, Vento m fl. Jag konstaterar att när Renault har instrument och mittkonsol i samma höjd så för Renault kritik, men du klagar inte på Volkswagen som har instrument i samma höjd som mittkonsol. Det är väldigt intressant tycker jag.

Och om du hade suttit bakom ratten i Captur och provat i verkligheten så hade vi säkert inte ens haft denna diskussion. Ta och provsitt bilen istället för att kommentera något du inte ens har provat.

#11b • Uppdaterat: 2013-06-11 11:58
Stefan H.

Jag tycker inte att det blir inte mer rätt för att flera tillverkare har dessa valkar på ratten !

#11c • Uppdaterat: 2013-06-11 11:59
Raphael

Peter E, jag hade givetvis kunnat köra med 6:an från 60 km/h om min varit utrustad med det men min är 5-växlad. Utomlands såldes en 6-växlad med samma motor men den lådan togs inte in till Sverige.

Jag har 240 i vrid på 1400 varv, jag tycker inte det är "trögdiesel". Jag uppfattar min bil som grovt övermotoriserad, den har mycket mer kraft än jag behöver och använder. Jag skulle absolut klarat mig med en mindre diesel, men när jag köpte den så fanns den inte med den mindre dieseln i Sverige utan det kom ett par år senare.

Och jag kör på 0,5 l/mil utan att anstränga mig, i verklig förbrukning blandad körning vilket är bra för en minibuss - men jag kan komma ner till 0,46 om jag tänker på att köra snålt. Min bil är deklarerad till 0,50 l/mil så jag ligger alltså enligt deklarationen eller strax under.

Mitt krav på min nästa bil är en bil som har ännu läge förbrukning, därför är jag lockad av Peugeot 2008 som kommer ner i under 0,4 l/mil och 98 g Co2.

#11d • Uppdaterat: 2013-06-11 12:00
Raphael

Stefan H, många biltillverkare av idag har tumgrepp på sina rattar - exempelvis nya Volkswagen Golf har tumgrepp på precis samma plats som Renault har i Captur. Om du anser "Så att som Renault ' tvinga' händerna till 10 i 2 är fel." så borde din kritik även gälla för Volkswagen Golf årsmodell 2013 med. Även BMW 3-serie har tumgrepp kl 10 och kl 14, för att nämna en annan i högen av alla bilar som har det. Det är lättare att hitta bilar som har det än som inte har det...

#11e • Uppdaterat: 2013-06-11 12:01
Raphael

Peter E, utsidan av ratten är läder eller ruggad plast. Det är insidan mot rattens mitt som har blank plast med färginlägg för den som väljer det. Detta är inget man måste ha, det är extra tillbehör för de kunder som väljer det tillbehöret. Det är inte standardutrustning. Så vad du gör nu det är att du klagar på kunders personliga smak som väljer detta tillbehör. Det finns mängder med färgtillbehör till Captur, och de kostar extra för de kunder som vill. Bilen på bilderna är extrautrustad, inte standardutrustad. Naturligtvis måste du inte skaffa detta extra tillbehör om du inte vill, så att klaga på ett extra tillbehör som kanske inte ens kommer att bli populärt - vem vet - det känns märkligt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.