Carplay & Android Auto

45 inlägg 0 nya
Carplay & Android Auto

Någon som äger en bil med stöd för Apple Carplay eller Android Auto än?
If so, vad tycker ni ?

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

En tillverkare som nobbar Android Auto för att Google samlar in för mkt användardata, vilken skräll.

http://www.idg.se/2.1085/1.638836/google-nobbas-av-porsche

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

Jaha, jag som skulle köpa ny porsche.....
Det sprack fett, nån iphone köper jag icke!

Det funkar bra ändå, CarPlay är bara en "app" i infotainmentsystemet. Alla basicfunktioner såsom bluetooth osv lär funka ändå.
Det som var intressant i nyheten är denna jakt på att skörda data.

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

Såklart vill jag ha funktionerna, om jag nu skulle köpa ny bil......
Använder redan telefonen i bilen, som gps, musikspelare osv. volvo behöll ju kassettbandaren länge....och kjell och co har en ypperlig bluetooth-kassettadapter för ljudöverföringen, telefonens mic funkar skitbra vilket gör den till en bra integrerad handsfree och spotifyströmmare, men att spegla funktionerna i telefonen till en bilanpassad pekskärm är ju snyggt.....
Verkar dock som att pioneer mfl kommer med enheter med stöd för android auto, kunde vara kul i äldre bilar utan pekskärm.....
Verkar vara sista racet för tillbehörsstereo, som borde vara en marknad på utdöende, med inbyggda prylar i alla nyare bilar....
Känner mig dock inte besvärad av informationssamlandet, google finansierar sin verksamhet så, använder man deras programvaror och tjänster så har man köpt det, apple är mer inne på att sälja prylar, inte dåliga, men dyra...

Bluetooth-kasettadapter var något nytt, har bara sett dom med kablar som funkade sådär. Rätt bra tips faktiskt.
Tillbehörsstereo dör nog sakta men tror dom ändå har ok business då dom levererar till vissa biltillverkare, t.ex. Pioneer sitter ju i alla nya BRZ och GT86.

När det gäller Apple och sälja prylar så tror jag deras press på att sälja nytt är mkt. mindre än t.ex. Samsung och övriga som inte gör egna mobil OS eller tjänar pengar på appar.
Och vet inte om dom är så dyra som man kan tro, slår man ut kostnaden över hur länge en enhet används och hålls vid liv så tror jag faktiskt det blir billigare i vissa fall.

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

http://www.macrumors.com/2015/12/03/ford-siri-eyes-free-sync/

Cred till Ford som nu uppdaterar bilar från 2011 att stödja Siri Free Eyes på sina bilar som har Sync.
Att fortsätta förbättra bilar som sålts även utanför garanti är något som bör hyllas och skickar en rätt tydlig signal att tillverkaren tar ansvar.

Hoppas vi får se mer sånt framöver :-)

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

Reverend Benny wrote:
http://www.macrumors.com/2015/12/03/ford-siri-eyes-free-sync/
Cred till Ford som nu uppdaterar bilar från 2011 att stödja Siri Free Eyes på sina bilar som har Sync.
Att fortsätta förbättra bilar som sålts även utanför garanti är något som bör hyllas och skickar en rätt tydlig signal att tillverkaren tar ansvar.
Hoppas vi får se mer sånt framöver :-)
Mycket bra. Att erbjuda kostnadsfria eller rimligt prissatta förbättringar till gamla modeller är verkligen ingenting bilindustrin historiskt varit duktiga på. Vissa tillverkare vill fortfarande ha en rejäl slant för att uppdatera föråldrade kartor i bilens navigationsystem till en något mindre föråldrad variant. Stenålder. Tror och hoppas dock att det tänkandet försvinner mer och mer i och med att bilarnas teknik sällan åldras med värdighet utan behöver uppdateras för att hänga med.

Något mindre incitament för folk att byta upp sig till senaste modellen, men också större anledning att välja en tillverkare som vårdar relationerna till sina existerande kunder.

@Benols
Tanken bakom Carplay är nog att man ska koppla in nallen och lägga ifrån sig den i handsfack osv och låta alla funktioner vara nåbara från infotainment systemet. De appar som godkänns måste också vara anpassade för Carplay och det kan nog vara lite klurigt för vissa tillverkare att få igenom det (tänker på facebook eller spelappar)
Dock borde ju Google maps vara en uppenbar sådan och tror mer det är en tidsfråga innan den dyker upp.
Har själv inte testat det live men har börjat nyttja Siri så smått och måste säga att varje gång jag använder det så blir jag förvånad hur bra det fungerar. Känns som att vara vän med Siri är en förutsättning för att man ska kunna använda Carplay fullt ut.

I iOS 9.1 så stöds tydligen trådlös Carplay men detta måste stödjas av biltilverkaren. Ser inte riktigt poängen med det eftersom mobilen inte är användbar då den är i carplay mode såsom jag förstått det.

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

@Muskorv
Precis som du skriver, "rimligt prissatta förbättringar" borde vara något som fler borde anamma, på så sätt så finns det ju ett incitament för tillverkaren/utvecklingsavdelningen att fortsätta utveckligen på befintliga modeller.

Lite OT kanske men tror mkt av lösningen att få tillverkare att göra bilar som håller längre och ständigt uppdateras är att erbjuda dom som tjänst.
Det är nog bara en tidsfråga innan vi ser Car as a Service erbjudas från någon tillverkare.

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

Hoppas Windows kommer som bilsystem. Deras HERE-Drive är bästa GPS-appen jag provat, dessutom passat det enkla och tydliga gränssnittet bra i en bil.

Annars tycker jag i allmänhet att dator i bilen är att gå för långt. Just en av de sakerna som gör det roligt att köra bil är ju att man är befriad från teknik och skit och gör något annat än pillar med en datorn.

Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Det tragiska med MS och Windows är att dom helt missade att se detta komma verkar det som. MS har ju sålt Windows CE som varit operativsystem till många infotainment system i bilar. Just nu är många på G att byta ut det till Linux, QNX eller andra system.
Men samtidigt så kanske det är lika bra och det går ju alltid att göra som Apple och bygga något till ovan nämnda system som fungerar med mobilen.

Datorer i bilarna får vi nog lära oss leva med men det är just utvecklandet av gränssnittet som där jag tror mobiltillverkarna kan hjälpa biltillverkarna rätt mkt. Där är Carplay en bra exempel. Mkt handlar nog om att vi ska anamma systemen och det "Bara ska funka".
Lite som min mor och hennes iPad, hon har ingen susning om hur en dator funkar och ogillar tanken på att sitta framför någon, men iPaden är ju något annat ;-)

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

@Benols
Om jag förstod Apple rätt så är det ett krav från dom att tillverkaren har röststyrning i bilen för att få köra CarPlay, så jag gissar att det ska finnas.
Testa att slå på Siri och att träna henne att känna igen din röst när du säger "hej siri".
Sen förstår jag inte för mittt liv varför apptillverkare såsom Storytel inte får tummen ur och gör en Carplay app, det är ju i bilen många lyssnar på ljudbok.

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

Brukar köra Carplay och jag tycker det fungerar ok. Apples kart funktion är inte så bra.
Navigeringen funkar men den har inga varningar för fart kameror så det blir vanlig gps.

Kör mycket spotify och ljudet blir mycket bättre när jag kör det igenom carplay.

Men finns inte here till ios?
Den finns till android och är gratis även där.
Använde den på senaste utlandsresan och den är kanon.
Hemma använder jag fortfarande gm, deras navigation har utvecklats fort och är väl så bra idag.
Sökbarheten är oslagbar, hela internet.....
Satellitbilder likaså, när jag vill se möjligheterna att dra med släpvagnen till en bondgård jag aldrig varit på......
I android auto kommer såklart maps att vara nr 1, då är det bara en fråga om kartorna, huruvida dom kan sparas ner som på tredjepartsappar så den blir ett alternativ utomlands, eller om tredjepartsappar kommer med auto-stöd, högst troligt, google är öppnare med samarbeten än apple har jag förstått.
Tomtom ,garmin och navigon finns till ios, inget där?

Har läst något om en windows till infotainment, men som vanligt är microsoft hopplöst efter google och apple inom allt annat än pc....
Synd, när dom kommer till skott är det oftast användarvänligt och användbart.. .
En windows 10 i bilen, med samtalsfunktioner och innehållet i telefonen åtkomligt via bluetooth.
Hade varit super.....
Lite som min mediadator vid tvn, spelar upp allt, speglar telefonen, tar emot all tv via bredbandet osv, windows är det mest användbara hittills.
Ska nog bygga en minipc till gamla volvon, så blir den lite modern, finns det usb gpspuckar fortfarande.....?

Here finns till iOS. Men inte till car play.
Jag tror knappast det finns till android auto heller.

Än finns det inte så mycket, men då är det nytt.
Marknaden är enorm, så fler och fler appar kommer nog att portas för de båda.
Åtminstone android är ju ganska öppet för tredjepartsutvecklare, återstår att se om android auto följer den linjen.
Det talas ju om universalappar som kommer funka på alla system, blir kul att se vad det blir av det....

Biltillverkarna är nog rätt försiktiga med att släppa in appar. Och att Google skulle släppa in någon annan navigator app är nog osannolikt.

Varför inte, det har dom gjort i vanliga android från början, tom microsofts here drive.
Navigon, tomtom, codriver mfl.
Det är apparna i telefonen som strömmas, så det handlar mer om vilka apptillverkare som hoppar på och portar dom för användning med auto.
Google har släppt en officiell sdk (software development kit) för android auto, så det är bara att sätta igång.....
Hade man låst in prylar, så hade nog inte google fått tillgång till linux, som bygger på öppen kod och enligt linus torvalds ska det så förbli.....
Android bygger på linux, så biltillverkarna har egentligen bara möjligheter att sätta standarder för hur appar ska funka säkerhetsmässigt osv, inte stoppa dom.
Så det kommer nog. ...
Apple har gått andra hållet, har full kontroll över sina grejor, tar bra betalt för licenser att tillverka tillbehör osv, och kan bestämma precis vad som kommer och inte, men det kommer snart vara jailbreakat.......
Å andra sidan licensierar dom appar till en kostnad, så det blir nog affärer här också...

Jag tror biltillverkarna kommer vara väldigt restriktiva vad dom släpper in för appar.
Men vi får väl se vad som händer..

@HT19
När det gäller Carplay så handlar det mer om att Apple ska godkänna appar att köras i Carplay mode, tror inte biltillverkaren har mkt att säga till om mer än att dom tillåter Carplay och/eller Android Auto.
Tror även att målet för båda tillverkarna är att ge en så bra upplevelse som möjligt i bilen med ett gränssnitt som är enkelt och som användaren känner igen. Apple är ju lite anala när det gäller att godkänna appar på gott och ont och när det det gäller Carplay så hoppas jag att dom är väldigt hårda då det hade förstört hela upplevelsen om diverse appar såsom candycrush tillåtits.

När det gäller Jailbreak och/eller att roota sin Android så är det inget en vanlig användare bör ge sig på utan att läsa på lite vad det innebär och speciellt avsnittet när det gäller säkerhet.

"400 000 euro motsvarar ungefär i svenska kronor 40 000 miljarder kronor"

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.