Nästa artikel
Peugeot 2008 ­– rapport från provkörningen
Direktrapport

Peugeot 2008 ­– rapport från provkörningen

Publicerad 16 maj 2013 (uppdaterad 17 maj 2013)
Nya Peugeot 2008 är en praktisk liten vardagsbil, konstaterar VI Bilägares testförare efter första provkörningen.

Vi Bilägares testförare Calle Carlquist befinner sig utanför Strasbourg, på gränsen mellan Tyskland och Frankrike, för att köra Peugeots nya kompaktsuv.

– 2008 är helt enkelt en förhöjd och förlängd 208, den har inte större axelavstånd, men den är rymligare och mer högbyggd, säger Calle Carlquist.

Första intrycket?
– Det är väldigt bra. Jag tycker att 2008 är en lite smartare småbil, den är 4,15 meter lång, 20 centimeter längre än en vanlig 208, men formatet är ändå kompakt och den är lätt och smidig att köra på alla sätt och vis.

– Det är en praktisk liten vardagsbil som också har ett större bagageutrymme. Det kanske inte är en bil för storfamiljen, men den är hyfsat rymlig.

Vad blir priset?
– Den kommer att kosta från 149 900 kronor för enklaste versionen. Till att börja med finns två dieselmotorer och två bensinmotorer, varav en bensin är trecylindrig utan turbo, men senare kommer också den med turbo.

– Jag har kört både bensin och diesel och dieselmotorn är snabbare och rappare att köra, men bensinmotorn med turbo kommer säkert spotta upp sig.

När kommer den hit?
– I juni.

Läs hela provkörningen av Peugeot 2008 i Vi Bilägare nummer 8/2013. Tidningen utkommer den 28 maj och kommer till prenumeranter en vecka tidigare. Klicka här för att läsa mer om prenumeration på Vi Bilägare.

Diskutera: Vad tycker du om Peugeot 2008?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#133 • Uppdaterat: 2013-05-21 15:26
Raphael

Så för att då återgå till Peugeot 2008, så tycker jag att det är en intressant bil i en ny och växande bilklass. Det finns företrädare för branschen som menar att 20 procent av de som tittar på en halvkombi i B-segmentet kommer att lockas av dessa små crossovers. Detta innebär då även en krympande marknad för små kombibilar. Crossover-segmentet tar över där. Vi får väl se om de får rätt, vi får se om det finns marknadstäckning för alla dessa nya modeller som nu kommer ut på marknaden. Ford har ju visat sin modell, Honda har en på gång. Volkswagen har en designstudie som kan komma att bli verklighet. Vi är än så länge bara i början.

#134 • Uppdaterat: 2013-05-21 15:41
Raphael

Som vi tidigare har kunnat konstaterat och är överens om så har inte statistik från Bilprovningen någon relevans i en diskussion om bilars kvalitet, möjligen om trafiksäkerhet men inte om kvalitet. Som vi även tidigare konstaterat och är överens om så finns det andra och bättre undersökningar, bl a från Tyskland, Storbritannien med flera, och vi har länkat dem tidigare och vi har diskuterat dem tidigare och där är evidensen att det inte bara är tomma ord gällande Peugeot x08 och x008-serie eller för den delen Renaults senaste modeller där Mégane III lanserad 2008 hyllas för sin excellenta kvalitet. Att bortse från detta underlag som vi kan se att vissa gör här på forumet som istället för fram äldre statistisk över äldre modeller, ja då öppnar man sig inte för en seriös och adekvat diskussion enligt min mening.

Allt detta har vi ju dessutom redan diskuterat flera gånger utan att har kunnat ta steg framåt, det finns några åldermän på forumet som väl visar det gamla talesättet "svårt lära gamla hundar att sitta" även hur mycket ny information som kommer fram som visar något annat än deras personliga trosuppfattning i ärendet. Det finns följaktligen empiriskt material som visar att de franska tillverkarnas aktuella modeller idag håller en hög kvalitet, för dessa undersökningar som det har länkats till så många gånger redan i flera flera månader oavbrutet och oavtrutet är inte fria fantasier utan bygger på just empiriskt material. Vi har även kvalitativa undersökningar gjorda av journalister som har utgått från empiriskt material för sina bedömningar där de rekommenderar begagnade franska bilar.

Detta är återigen inte fria fantasier utan bygger på empiriskt material som leder till de ställningstaganden som dessa journalister gör - exempelvis Teknikens Världs rekommendation av Renault Mégane III, eller deras sågning av kvaliteten på Volkswagen Polo på grund av motorskador och motorproblem som inte syns i Bilprovningens statistik.

Som jag även tidigare framfört flera gånger i tidigare diskussionen de senaste månaderna, så är det fel att enbart gå på siffror - man behöver även se till typerna av fel. Det är skillnad på ett glödlampsbyte och att en hel motor behöver bytas, exempelvis.

#135 • Uppdaterat: 2013-05-21 16:16
hultarn

AL: finns det en möjlighet att man ska kunna diskutera en fransk bil utan att du börjar sprida diverse floskler och högst personliga åsikter?

Det är nog fler här som behöver skämmas, som använder statistik för bilar som är mellan 7 och 17 år gamla, när vi diskuterar bilar som görs nu och i framtiden.
Man ska se till att ha rent framför egen dörr, sägs det.

Att häva ur sig diverse floskler som "Renault bygger bilar som har så dålig kvalitet på sina trafiksäkerhetskomponenter att de alltså borde förbjudas att saluföras " är heller inget som höjer trovärdigheten, utan istället belyser hur hårt ansatt somliga är av sina personliga åsikter.

Raphael har en bra poäng i att allt inte mäts i trasiga glödlampor hos SBP, utan det är ju så mycket annat som kan ställa till det för ägaren. T.ex. trasig styrservo och tändningslås hos V70, vilket är relativt vanligt, men som inte syns hos SBP.
Till detta kommer de personliga värderingarna, vad man uppskattar hos sin bil. Vi har alla olika syn på vad som gör en bil bra, och det är inte för mycket begärt att andra kan respektera det.
Jag gillar personligen inte Saab 9-5, men inte känner jag att jag måste köra något slags privat korståg mot dem som uppskattar bilen. Tvärtom kan jag rekommendera den som ett alternativ.

#136 • Uppdaterat: 2013-05-21 18:24
Audi A5 SB

Vissa inlägg i tråden som sådan får mig att osökt associera till Dianetik och möjligen även Homeopati.

Lägger till en :-) för säkerhets skull.

#137 • Uppdaterat: 2013-05-21 18:55
trasten

Spik i ratten är nog ingen dum idè! En påminnelse om vår egen dödlighet! =)

#138 • Uppdaterat: 2013-05-21 20:41
Raphael

Jag nöjer mig med att konstatera att representanter för det kvantitativa forskningsperspektivet är ibland mer subjektiva än representanter för kvalitativ forskning, och dessutom tycks helt omedvetna om det subjektiva draget i hur de använder positivistisk empiri. Inom kvalitativ forskning så finns begreppet reflexivitet som ett krav inom den vetenskapliga forskningen, och det kan nog vara på sin plats att även införa det inom positivistiska forskningsfält.

Jag fick anmärkning på att jag hade glömt att kolla lampan i dimljuset på min Renault. Det finns de som tydligen skulle skylla på bilen. Själv erkänner jag mitt misstag, jag tänkte inte på det helt enkelt. Jag brukar inte använda dimljuset och därför gjorde ingen reflektion över huruvida det var dags att byta lampan eller inte.

#139 • Uppdaterat: 2013-05-21 20:47
Raphael

Men som vi tidigare har konstaterat så visar undersökningar i bl a Tyskland att Renault tillhör de främsta i kvalitetseliten idag, Mégane III är en väldigt bra bil. Nya Clio IV uppskattas djupt av sina ägare, den leder småbilsklassen försäljningsmässigt. Även Peugeot 208 går väldigt bra på Europamarknaden. Jag anser att man definitivt kan säga att ryktet om franska märkens snara död är betydligt överdrivet och inte har någon som helst koppling till en faktisk verklighet.

Det ska bli intressant att se hur marknaden reagerar på 2008 och Captur som nu introduceras.

Vad som inte har nämnts i denna tråd tidigare, men som kanske borde nämnas - tycker iaf jag - det är att 2008:an är den första Peugeot som har designats som en världsbil. Detta innebär att modellen från början har designats för att fungera på flera marknader än den europeiska. Designstudios i Kina och Brasilien har varit med om att skapa modellen förutom designcentret i Frankrike.

Tidigare så tog Peugeot en bil för Europa och förändrade den lite här och lite där och hoppas den skulle sälja bra utanför Europa, eller så tog man fram speciella modeller för olika marknader - som inte säljs i Europa.

Med 2008:an har man en modell för en global marknad redan från start. Det kan vi absolut skåla i Pommac för!

#13a • Uppdaterat: 2013-05-21 20:56
Audi A5 SB

Det finns folk som skriver utan att tänka. Reflektionen i mitt förra inlägg får därför viss relevans.

Men om man nu vill hävda att ett bortglömt dimljus gör en viss bil överrepresenterad när det gäller nedslag hos SBP, så får man ju faktiskt dra slutsatsen att bilen i fråga har ett uselt elsystem, alternativt att dess ägare är debilare är gemene man/kvinna. Hur ska man annars tolka resultatet?

Eller, så går man på DEKRAS slutsats och utnämner Audi A4 till den bästa bilen i världen.

Fritt tänkande människor förstår att detta är sannolikt väldigt osannolikt.

#13b • Uppdaterat: 2013-05-21 21:20
Raphael

Jag tror absolut att Europamarknaden kommer att ägna sig allt mer åt mindre och därmed resurssnålare bilar. Vi behöver tänka på miljön mer och därmed ha mindre bilar, bilar som tar mindre resurser i tillverkningen. Jag tror helt klart på att det finns en trend på marknaden idag som går mot allt mindre, men även lyxigare, bilar. Människor vill inte avstå lyx bara för att de väljer en mindre bil. Och det är i detta ljus som vi ska se 2008:an och att den finns i lyxiga versioner.

Peugeot själva räknar med att Allure och Feline ska stå för majoriteten av försäljningen.

#13c • Uppdaterat: 2013-05-21 21:36
Raphael

Det finns undersökningar som visar att de som äger en fransk bil inte tvättar sina bilar lika ofta som de som äger en tysk bil, rent generellt. :) Och de som har en Mercedes var de som tvättade sina bilar oftast (är det därför som de rostar så mycket?). Jag tror absolut att det handlar mer om inställning till livet och att detta får oss att välja vissa bilar och välja bort andra bilar.

En fransk bil köper man inte för att glänsa för grannarna. Man köper den bara för sin egen skull, inte för en idé om att grannarna lider så fort de ser den nytvättad på uppfarten till villan. Man köper den för att det är ett bekvämt, trevligt och bra transportmedel, men det är inte en produkt som upptar hela ens liv. En fransk bil är en bil, en trevlig bil men ändå en bil. Det är inte ett helt liv. Man gråter inte blod när en glödlampa har gått sönder. Man mår inte dåligt över att sätet har fått en liten fläck för att barnen har spillt chokladsås och blåbärsglass ihopgeggat med tugummi. Man söker inte psykiatrisk hjälp för att en budkille smällde upp sin bildörr rakt i sidan så att det blev en liten liten repa. Livet går vidare ändå, för det är inte hela världen. :)

Världen och livet innehåller mer än bilen. Och då kan det hända att man glömmer att kolla om en lampa i dimljuset lyser innan besiktningen. För världen går inte under för det. Man har en fransk bil, men den är inte ens identitet. Det är inte bilen som man visar upp som ett alter ego för sig själv. Det är inte som Mercedes som kör med "Du är vad du kör". De som har en fransk bil förstår och känner sig trygga med sin egen färgstarka personlighet. De behöver inte köpa en bil för att få en personlighet och en status, för de har redan detta i sig själva, även när de går ute på stadens gator och torg utan bilen. :)

Det är en skön och avslappnad inställning till livet. :) Idioti? Nej, det tycker jag inte.

Det finns empiriskt material som visar detta. Undersökningar som säger att de som köper franska bilar är mer konstnärligt lagda än andra, mer bohemiska, mer kulturellt intresserade. Mer samhällsvetenskapliga och kulturvetenskaliga om ni så viill. Humanister kör franskt. Det är ingen slump att flera svenska författare och filmare kör Citroën... Jan Guillou körde Citroën under många år. Jan Myrdal körde Citroën. Larsen, han som säljer hi-fi högtalare under eget namn, kör Citroën. Osv osv.

Kvinnliga ägare och förare är i majoritet för franska bilar, de uppskattar tydligen de mjukare och mer kulturella, humanistiska värdena som franska bilar indikerar. :)

Franska bilars låga utsläpp (PSA-gruppen tillhör eliten i Europa på lägst utsläpp bland biltillverkarna), kompakta format som gör dem mer resurssnåla i tillverkningen, högre användning av återvunna material, högre andel markerade material för återvinning - mer i en fransk bil kan återvinnas än i många andra bilar (Franska tillverkare var tidigt ute med detta).. De franska bilfabrikernas satsning på Zero-waste tillverkning med slutna system för vattenresurser med mera.

Att köpa en kompakt fransk bil som drar under 0,5 l/mil i blandad körning i verkligheten (min Picasso drar 0,5 l/mil blandad körning - snitt på stads och landsvägskörning) är ändå mer ekonomiskt och inte lika dåligt för miljön som att köpa BMW:s i halvmiljonklassen.

Detta innebär en skillnad i attityd, i personlighet, och i vilken respekt vi ger åt miljön.
I Frankrike har man ett litteraturprogram på bästa sändningstid i televisionen, det är den kulturen som skapar de franska bilarna. Och i Sverige hittar man kunderna hos de som tittar på Kobra och Kulturnyheterna. Och de som spelar tennis, de väljer en Peugeot Roland Garros. :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.