Nästa artikel
Bilfrågan: Diesel + automat = högre förbrukning?
Bilfrågan

Bilfrågan: Diesel + automat = högre förbrukning?

Publicerad 18 maj 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
"Min bilhandlare säger att en dieselmotor i kombination med automat drar mycket mer bränsle än med manuell låda. Är det försäljarsnack?" Vi Bilägare svarar.

FRÅGA:

Är spekulant på en ny Subaru Outback. Har idag en -07 med automatlåda och är oerhört nöjd med den.

Ska man ha automatlåda till Outback idag, så finns den bara med bensinmotorn.

Det ryktas om att det kommer en diesel med automat. Nu säger min bilhandlare att en dieselmotor i kombination med automat drar mycket mer bränsle än med manuell låda.

Är det försäljarsnack för att få sälja en bensinautomat nu på direkten eller har det en hållbar teknisk förklaring?
Evert Carlsson, Kalmar

SVAR 1:
Det är korrekt att vi kommer att lansera en automatlåda till vår boxerdiesel, men något definitivt datum är inte spikat.

Det blir dock inte förrän tidigast sent under 2011. När det gäller specifikationerna är dessa inte tillgängliga ännu.

Om man tittar på vår nya Lineartronic automatlåda i kombination med bensinmotor är den snålare än med manuell låda - i såväl Legacy som Outback med samma motor.

Valet mellan diesel och bensin bör styras av hur mycket man kör eftersom det skiljer i såväl inköpspris som fordonsskatt.

Thomas Possling,
Subaru Nordic AB

SVAR 2:
Typen av automatlåda bestämmer i allmänhet om bilen kommer att dra mer bränsle eller ej. Detta gäller för såväl bensin- som dieselmotorer.

Konventionell automatlåda med momentomvandlare ökar förbrukningen med cirka tio procent.

Robotiserade manuella växellådor, dubbelkopplingslådor eller CVT-växellådor kan i vissa fall till och med sänka förbrukningen något.

Anledningen är att värmeförlusterna är mindre i dessa typer av växellådor.

Bengt Dieden, Vi Bilägare


Diskutera: Vad är din erfarenhet av dieselmotorer och automatlådor, tycker du att de drar mer bränsle?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2010-05-18 17:18
Previa (ej verifierad)

Här förklaras varför cvt växellådor är effektivare än manuella lådor även med automatkoppling som DSG.
http://auto.howstuffworks.com/cvt5.htm
Cvt lådan låter motorns varvtal steglöst hålls där motorn har sin bästa verkningsgrad, därav får man lägsta bränsleförbrukning med cvt lådan.Och eftersom Nissan Murano's CVT can handle its 3.5-liter, 245-horsepower V6, så klarar växellådstypen även andra bilars motorer som vanligtvis är svagare.
Och som COMA skriver om, att automatlådor är även bra för alla som inte hör att dom kör på fel växel på grund av ointresse eller okunskap.
CVT kan även ha fasta lägen så att man kan växla som med en manuell låda med motorbroms och allt.

#c • Uppdaterat: 2010-05-18 19:39
Christofer Lundin (ej verifierad)

Subaru har helt enkelt ingen modern automatlåda som fungerar i den här bilen. Dieselmotorer har lägre varvtal och därmed högre vridmoment än motsvarande bensinmotorer, så den automatlåda som passar bensinmotorn passar inte till Dieseln. Allt annat är bara snack!
M V H

#d • Uppdaterat: 2010-05-18 19:49
Christofer Lundin (ej verifierad)

Angiven förbrukning enligt norm gäller varmkörd bil med avstängd klimatanläggning och släckt belysning. Att värma upp motorn och kylvattnet tar rätt mycket bränsle och belysningen drar även den en hel del. Jjag hoppas verkligen att ingen släcker alla lampor nu när jag skrivit detta.......

#e • Uppdaterat: 2010-05-18 22:41
Jarl (ej verifierad)

Subaru är skräp.

#f • Uppdaterat: 2010-05-18 23:24
Totte (ej verifierad)

Köp en BIL SAAB

#g • Uppdaterat: 2010-05-19 00:21
JARL (ej verifierad)

Bmw är bäst

#h • Uppdaterat: 2010-05-19 11:19
pg (ej verifierad)

Min erfarenhet av detta med ökad förbrukning hos bilar med Automatlåda, är att Volvo, Saab, Opel, drar ca 10% dl mer med automat än med manuell. Detta gäller bensindrivna bilar. Men dieslarna verkar inte påverkas lika mycket. Att en diesel med automat skulle dra 20% mer än motsvarande manuell tror jag inte ett dugg på.
Jag kan då inte se någon skillnad förbrukningsmässigt. Det skulle inte förvåna mig om dieseln i kombination med automat går billigare än do med manuell låda.

#i • Uppdaterat: 2010-05-20 20:46
Sluta tjata (ej verifierad)

307 miljoner amerikaner kan inte ha fel - min DSG-låda i Octavian bekräftar det.

#j • Uppdaterat: 2013-03-06 13:50
bimmerlasse

Dags att bli av med 50 tals rädslan för automatlådor, historiskt sett förbrukade gamal jänkebilar med automat massor med bränsle, skall du köpa en sådan?

Jag kör en BMW 2009 320D Xdrive, dvs 3 seriens herrgårdsvariant med automatlåda, diesel och fyrhjulsdrift. Min förbrukning vid pumpen strax under halvlitern per mil (0,47) om jag snällkör, 0,57 om jag dönar på lite på Autobahn.
Körning med fyrhjulsdriften igång hela tiden i tex snöstorm 0,75 men värt varje droppe då man ju kommer säkrare fram med fyra tassar i marken istället för två.

Automatlådor drar fortarande klart mer än manuella när du krypkör i stadstrafik pga ingen fastlock på ettan å tvåan, om du bor utanför centrum å bara kör 60 + hastigheter så är det mer eller mindre ingen skillnad på automat eller manuell, moderna automatlådor har datorprogram som växlar smartare än genomsnittsföraren :-) inte du såklart men din granne.......

BMW 320D automat Xdrive ger dessutom mig friheten att växla själv, blir inte bättre. Som gammal Volvoit undrar jag när Volvo kommer med en bränslesnål diesel med fyrhjulsdrift??? Snart dags å byta...

Med vänlig hälsning

Lasse

#k • Uppdaterat: 2017-02-03 09:42
äggfoten

Har haft automatlåda i en V70 2.5t = 1,1 - 1,3 l/m, 2 MB diesel 7-stegad automat = 0,48 l/m på lugn landsväg, 0,58 l/m i blandad körning, 0,75 l/m med takbox, autobahn och full bil. så diesel och auto är en oöverträffad kombo, de skiljer lite mellan cvt/dsg/konventionell i merförbrukning men komfort och ökad säkerhet avgör för mig. Har också haft en pega 3008 med diesel/manuell, iofs en väldigt trevlig växellåda och bil men ett sagoligt växlande var det....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.