Nästa artikel
Bilfrågan: Hur laddar man en laddhybrid?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur laddar man en laddhybrid?

Publicerad 5 december 2012 (uppdaterad 5 december 2012)
"När man läser om elhybrider framgår det aldrig hur man praktiskt laddar batterierna. Hur går det till?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
När man läser reportage om elhybrider framgår det (nästan) aldrig hur man praktiskt laddar batterierna. Kan man starta på bensin och låta batterierna laddas upp under färd eller måste man ha tillgång till eluttag för att vara "fulladdad"?

Gunnar Lundberg, lägenhet i Stockholm

SVAR:
Batterierna måste laddas genom anslutning till elnätet. Det är det som är hela poängen med en laddhybrid där förbränningsmotorn inte är avsedd för att ladda batterierna. Ska man göra detta från en lägenhet i Stockholm blir det svårt om man inte har en väldigt lång sladd. Bättre i så fall med en vanlig hybridlösning.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vilken typ av hybridlösning eller eldrift är den bästa?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2012-12-07 11:54
Mistro

Tack "Rustan": Som det ser ut idag så verkar ju tillverkarna åtminstone vilja bidraga med laddhybrider på en växande front och det är nog en bra kompromiss att göra.
Enligt statistiken skulle de i verkligheten inte behövas då de flesta utav oss inte kör så mycket men biltillverkarna är mer beroende utav förbränningsmotorn än vad vi är så det är ju bara till att svälja undan det faktumet och mötas halvvägs.

Själv skulle jag klara mig väldigt bra med en elbil som klarade 10 mils körning eller en laddhybrid som kanske klarade 2-3 mil.
Kruxet är som redan nämnts ...priset
Vore priset bra d.v.s likvärdigt med en Bensin/Dieselbil så hade jag verkligen övervägt en renodlad elbil idag.
Vore det lägre som det borde och kan vara,hade jag köpt två ... ;)

#m • Uppdaterat: 2012-12-09 11:43
PREVIA

A BE-kort
Kärnkraften är är inte mycket att förlita sig på då hälften av kärnkraftsreaktorerna stått still flera vintrar vilket är desamma som att hälften av elproduktionen uteblir från dessa verk. Vilken elproduktionen får då ersätta den uteblivna elleveransen från kärnkraftverken, jo vattenkraften i första hand vilket gör att våra vattenmagasin töms i förtid innan vintersäsongen är över. Då kan det vara bra att vindkraftverken som har 13 % högre produktion på vintern jämfört med sommaren kan ge ett betydande bidrag till vår energiproduktion framöver.
http://www.svd.se/naringsliv/nu-staller-ministern-elbolagen-mot-vaggen_6819383.svd

#n • Uppdaterat: 2012-12-09 15:08
GTE

Finns många tankar, funderingar och åsikter om vår elproduktion. Kan därför rekomendera att gå in på Svenska Kraftnäts hemsida http://www.svk.se där man kan se produktionen, förbrukningen och elpriset.
På http://www.vindstat.nu/stat/index.htm finns också intressant läsning och
statistik på flertalet av de svenska vidkraftverken.

#o • Uppdaterat: 2012-12-09 15:15
A BE-kort

Previa:
Vindkraften kan dessvärre aldrig ersätta den baskraft vi behöver ha "i botten". Detta pga av att vindkraften ibland faller bort. Dels när det blåser lite vid t.ex. högtryck som täcker större delen av landet på vintern, precis som v49.
Dessutom kan vindkraften falla bort vid stormar eftersom snurrorna måste stängas av vid höga vindstyrkor.

Danmark höll på att bli helt strömlöst vid en av Gudrun/Per-stormarna (minns inte vilken) då i stort sett hela Danmarks vindkraftspark fick stängas ner med kort varsel.

Ju mer vindkraft, ju mer baskraft behövs och eftersom man inte vill bygga ut de sista norrlandsälvarna återstår i dagsläget bara kärnkraft vad jag förstår...

Fast den här diskussionen har väl inte så mycket med den ursprungliga frågeställningen att göra...

#p • Uppdaterat: 2012-12-09 16:28
saabnisse

Jag tror i dag på laddbara hybridbilar, men inte rena elbilar.
En hybrid kan ju gärna ha en förbränningsmotor för gas som är avsevärt vettigare än bensin eller diesel.
Hur det blir om tjugo år vet jag givetvis inte, men jag tror att det kommer att ta minst den tiden att få fram de fantastiska batterier som det talats om i mer än hundra år.
Det gäller också att ta fram ett system som kan generera den energi som går åt, vindkraft kommer alltid att vara en parentes.
Kanske är det realistiskt med en utbyggnad av kärnkraften, de reaktorer som byggs idag har betydligt bättre verkningsgrad och säkerhet än de som byggdes för trettio år sedan.
Kanske kommer det att byggas fler värmekraftverk som drivs med naturgas, det är en enorm energireserv.

#q • Uppdaterat: 2012-12-14 15:32
Roy J

Läste den här tråden efter att den försvunnit från förstasidan.
Vill du veta mer om elbilar och elkraft - läs alla Mistros kommentarer!

Kort:
Inget är effektivare än en elmotor. Problemet är lagringen av elen i bilen.
Elkraft kan framställas på väldigt många sätt. Förbränningsmotorer är betydligt mer begränsade när det gäller drivmedel.

#r • Uppdaterat: 2013-02-04 17:59
FZR600R

Jag köper inte det. I artikeln står inga siffror, bara att det räcker om man bygger ut. Hur mycket och under vilken tid? Bättre att räkna själv på hur många kwh du kommer att förbruka under ett år och hur stor dagens produktion av vindkraftsel som utgör den totala kakan.

#s • Uppdaterat: 2016-06-10 11:19
PREVIA

2011 stod vindkraften för 4 % av elproduktionen och 2015 stod vindkraften för 12 % av elproduktionen i Sverige 16,6 TWh . Med ca: 10 TWh skulle laddningen av alla våra bilar klaras om de vore elbilar idag.
Även bilägaren som inte har någon möjlighet att ladda bilen där man bor kan ha elbil som snabbladdas ute i samhället och för en del på jobbet. Snittbilisten kör färre än 5 mil per dag och många elbilar går idag mellan 20-30 mil per laddning och batteritypen som används mår inte dåligt av att inte vara fulladdade utan håller längre när de inte fullladdas till skillnad mot blybatterier som alltid mår bäst av att vara fulladdade hela tiden.
http://www.svenskenergi.se/Elfakta/Elproduktion/Vindkraft/

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.