Nästa artikel
Däcktest 2012: Dubbdäck
Däcktest

Däcktest 2012: Dubbdäck

Publicerad 9 november 2012 (uppdaterad 14 november 2012)
Den som ska klara en riktig vargavinter på hjul behöver ett rejält bett mot underlaget. Vi har testat åtta dubbdäck i fjorton ronder.

Vilka är egentligen skillnaderna mellan dubb- och friktionsdäck – förutom att dubb orsakar ökat vägslitage och hälsovådliga partiklar i luften? På isig väg ger dubbdäck absolut ett bättre grepp. Främst märker man förstås att man får en kortare bromssträcka och att det är lättare att komma upp i fart, särskilt från stillastående.

Men lika viktigt är det förbättrade kurvgreppet. Det känns betydligt bättre med dubbdäck på bilen, om man kommer in i en kurva för snabbt och vägen är isig. Dubbdäcket ger ett mer progressivt beteende, det vill säga att däcken tappar greppet långsammare och att man har större möjlighet att någorlunda snabbt få tillbaka kontrollen över bilen.

Det här är väldigt tydligt när vi kör på isväg så snabbt vi förmår och kollar hur däcken beter sig. Testet körs oftast på sjöis där man plogar upp en slinga på tre kilometer med olika skarpa kurvor och en lång raksträcka. För att greppet ska vara så konstant som möjligt och ge korrekta jämförelser ruggas ytan regelbundet med dubb och borstas. Underlaget är därför kanske lite mer förlåtande för de dubbfria alternativen. Men det är samtidigt mer likt en riktig vinterväg. Den får också snabbt ojämnheter och ruggas också av bilar med dubbdäck.

Kör man på den här testbanan med lite för hög fart och har dubbdäck, så blir det oftast bara en lång mjuk sladd vid sidan av den behandlade testvägen. Åker man på de dubbfria alternativen och hamnar brevid den preparerade vägen, blir det gärna påhälsning i snökanterna – som plogas upp längs testbanan för att hejda framfarten vid sidan om. Friktionsdäcken klarar nämligen den ruggade isen nästan lika bra som dubb, men är märkbart sämre på blank is.

Det finns ett undantag och det är torr is. Då kan friktionsdäck ge ett otroligt bra grepp, bättre än vad dubbdäck klarar. Men när isen polerats efter några körningar blir det glashalt där också.

Skulle man översätta de här erfarenheterna till däckval så blir det lite grovt uttryckt: blank is – välj dubb. Vältrafikerade vägar med ruggad is eller snö – friktionsdäck.

Och så gäller det att komma ihåg att vid sidan av hjulspåren kan isen vara blank och därmed ge begränsat grepp, särskilt för däck utan dubb.

Och frågan man sedan måste ställa till sig själv blir – hur ofta kör jag på isiga vägar? Och hur ofta är den oplogad och varken sandad eller saltad?

Budskapet från vår trafiksäkerhetsvårdande myndighet har visserligen svängt en aning – från att entydigt hävda att om bilen var utrustad med antisladdsystem eller inte var viktigare än däcktyp, till att nu ge rådet att den äldre vagnparken utan antisladdsystem som kör på vinterväg bör ha dubbdäck. Bilar med elektroniska säkerhetssystem anses klara vintern med friktionsdäck.

Men det är självklart att bättre grepp också ger bättre effekt av säkerhetssystemen, eftersom de också jobbar med den friktion som vägen och däcken ger. Det däcktest som inledningsvis beskrivs körs med ESP.

Att dra gränser för säkerheten när det gäller däck eller bilens krocksäkerhet är inte helt enkelt. De måste dessutom revideras då och då. Men det är helt klart att vi framöver kommer att få se fler nya regler, som påverkar både säkerhet och valfrihet, och som egentligen införs av miljöskäl.

Testresultat och en nogrann genomgång av samtliga testmoment hittar du i den kompletta testrapporten som du kan köpa nedan.

Klicka här för att köpa testet av dubbdäck i smidigt PDF-format (30 kronor).

Missa heller inte Vi Bilägares test av dubbfria vinterdäck.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Bridgestone Noranza 2 EVO Continental ContiIceContact Dunlop Ice Touch Gislaved Nord Frost 5 Goodyear UltraGrip Ice Arctic Michelin X-ICE North XIN2 Nokian Hakkapelitta 7 Pirelli Winter Carving Edge

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

Länkar

Ämnen i artikeln

#14h • Uppdaterat: 2012-11-11 18:29
KaptenOberkommando

Rustan, vad har mitt kvällsliv med bilen parkerad i garaget med den här diskussionen att göra? Här försöker man lätta upp stämningen lite genom att bjuda på lite vardagsspråk - men till vilken nytta?

#14i • Uppdaterat: 2012-11-11 18:31
KaptenOberkommando

Hackenbush, ska du hålla dig till vad du lovade eller hur blir det?

#14j • Uppdaterat: 2012-11-11 18:36
Hackenbush

Jag kan lova att blockera dig om det hjälper.
Såg precis att du är blockerad men jag ser dina inlägg i alla fall. Riktigt otrevligt.
Då får det bli så att jag aldrig kommenterar dig eller svarar på dina inlägg f.o.m. nu.
stick och brinn.

#14k • Uppdaterat: 2012-11-11 18:37
KaptenOberkommando

Jag tänker inte blockera dig för jag tycker det roligt att läsa dina självmål.

#14l • Uppdaterat: 2012-11-11 18:51
Rustan Werling

Men Kaptenen, lugna ner dig lite. Du skrev ju att du bemödat dig med att ge mig en skål, men mötts av kalla handen.

Jag ville bara påvisa att så inte var fallet utan att du nog missat att jag önskade dig en trevlig och blöt kväll som svar.

#14m • Uppdaterat: 2012-11-11 18:59
Rustan Werling

Och AL:s inlägg är så fullt av självmål och infantila påhopp att jag väljer att inte svara.

Jag tycker hans inlägg talar sitt tydliga språk.

MVH RUSTAN WERLING

#14n • Uppdaterat: 2012-11-11 19:17
KaptenOberkommando

crister_1: Jag - precis som leifer - kör väldigt mjukt. Om detta har jag skrivit många gånger under den här artikeln och gett uttryck för på många sätt. Jag har till exempel skrivit om 30 år med körkort och aldrig varit i diket, jag har skrivit om mjuka accelerationer, mjuka inbromsningar och mjuka rattutslag. Jag har skrivit om långa avstånd till framförvarande. Bland annat. Och ändå lyckas du med en sådan idiotisk och tillika retorisk fråga. Har du något intresse av en seriös debatt?
Och de begagnade dubbdäck som har använts i däcktester utförda av biltidningar - däcktester för övrigt som ni dubbdäcksförespråkare så ivrigt hänvisar till för att påvisa dubbdäckens oslagbara prestanda!!! - som har visat på chockartade resultat ... Bromssträckor på opreparerad is som ligger på runt 55 meter när nya dubbdäck ligger runt 35 meter och bra dubbfria på 45 meter ... Var hamnar dessa resultat i ditt russin?
Att metall nöts mot sten torde vara självklart. Du har väl själv hört när någon vrider på ratten i en korsning hur dubbarna liksom "spritter" mot stenmaterialet i asfalten av friktionen. Eller?! Detta kallas för normalt slitage och försämrar däckets ursprungliga grepp väsentligt. Jag tror att framförallt du utgör själva mallen för en bilist som tror att han har max grepp med sina dubbdäck oavsett om det andra eller tredje säsongen som de används. Jag tycker att du skall avstå bilen under vintern. Helt enkelt.

#14o • Uppdaterat: 2012-11-11 19:46
KaptenOberkommando

crister_1: Nej, det var ett märkesdäck.

#14p • Uppdaterat: 2012-11-11 20:08
Rustan Werling

Jag hade väl inte förväntat mig någon ursäkt från Kaptenen för hans utbrott. Men en liten kommentar om hans missförstånd vore på sin plats tycker jag.

#14q • Uppdaterat: 2012-11-11 20:15
Rustan Werling

Undrar om man törs påpeka det orimliga i att när det inte är någon skillnad i statistiken mellan dubbdäck och dubbfria däck så är det helt i sin ordning, men när samma fenomen uppstår mellan dubbdäck och sommardäck så är det brister i forskningen.

Nu finns det en stor risk att man blir kallad taliban med stora bokstäver, men jag ville bara påpeka detta faktum i all blygsamhet.

MVH RUSTAN WERLING

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.