Nästa artikel
Kampanj mot dubbdäck i Stockholm
Nyheter

Kampanj mot dubbdäck i Stockholm

Publicerad 29 oktober 2012 (uppdaterad 19 november 2012)
Dra in klorna! Den uppmaningen skickar trafikkontoret i Stockholm till de bilister som kör på dubbdäck i vinter.

Stockholms stads trafikkontor rullar ut en ny kampanj mot dubbdäck. Devisen ”Dra in klorna! Välj dubbfritt för Stockholmstrafiken” och en bild på en tiger som går i snö ska få stockholmarna att välja dubbfria vinterdäck framför dubbdäck.

2010 infördes dubbdäcksförbud på hårt trafikerade Hornsgatan. Sedan dess har användningen av dubbdäck på gatan sjunkit från 60-70 procent till cirka 30 procent och halten av hälsofarliga partiklar (PM10) i luften halverats.

Anton Västberg, enhetschef vid trafikkontoret i Stockholm, menar att den effekten inte räcker. Hårt belastade gator klarar ändå inte EU:s gränsvärden för partiklar.

– Andelen dubbdäck måste sjunka ytterligare. Vi menar att den avgörande åtgärden för att klara miljökvalitetsnormen för partiklar är införandet av en dubbdäcksavgift, vilket kräver en lagändring, säger Anton Västberg.

Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) är kritisk mot kampanjen. Han lyfter fram en tidigare studie från Trafikverket som visar att risken för en dödlig olycka minskar med 42 procent med dubbdäck, jämfört med dubbfria vinterdäck.

– Jag tycker att det är upprörande, kränkande och falsk marknadsföring, jag kan inte finna ord hur dumt det är att lura bilister att köra med friktionsdäck, säger Lars Beckman och fortsätter:

– När enskilda kommuner går ut och gör på det här sättet lurar man invånarna att friktionsdäcken och dubbdäcken är lika säkra, vilket är helt fel.

Diskutera: Väljer du dubbdäck eller dubbfritt i år?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2012-10-30 15:29
dogdex

Jag bor i lysekil och här brukar vi inte ha så mycket vinter 2-3 dagar som det är snö och då klarar man sig bra med dubbfria däck men det är klart bor man längre upp i landet där dom har lite vinter så får man väl tänka över behovet.
Jag kör dubbfritt och har klarat mig bra fast jag kör över hela landet.

#116 • Uppdaterat: 2012-10-30 15:43
Rustan Werling

Jag har tidigare förklarat för AL att olyckstatistiken blir skev så länge man inte dokumenterar vilken typ av däck som används vid olyckan, detta görs icke av polisen i dagsläget. Det är möjligt att AL har någon norsk undersökning i frågan(hans källor brukar vara från Norge och behandla trafik i tätort).

När du tycker att dubbdäcken bör betala sin egen kostnad så är det underhållet av väger du menar, och detta är definitivt statens uppgift. Och eftersom staten tar in väldigt mycket pengar från bilismen i form av skatter och avgifter så är ett adekvat vägunderhåll det minsta man kan begära.

#117 • Uppdaterat: 2012-10-30 16:40
KaptenOberkommando

Har denne AL inget annat liv än detta? Jobbar han aldrig? Eller är han statsanställd? För dom brukar ju ha en massa tid ... Det finns så mycket i allt detta som kan förstås och förklaras med sunt förnuft (och egna iakttagelser), men det där med sunt förnuft gillar inte AL att man skriver. När han själv däremot skrev om sunt förnuft häromdagen var det däremot ok.

#118 • Uppdaterat: 2012-10-30 16:44
Rustan Werling

http://www.transportstyrelsen.se/sv/Vag/STRADA-informationssystem-for-olyckor-skador/Exempel-pa-uttag/

Klicka på "Polisrapport (pdf)" och förklara gärna för mig var Polisen fyller i vilket däck det suttit på bilen

#119 • Uppdaterat: 2012-10-30 17:22
bilisten

Med all respekt så är det en konstig debatt som förs om dubbdäck eller inte. Dels att dubbdäcken bara behövs ibland(är det samma sak när det gäller säkerhetsbältet?, då kan vi slopa det också) Jag har en erfarenhet där jag hann att stanna för ett barn som sprang ut i vägen, farten var kring 40 km i timmen, och dubbdäcken var på. Men blev påkörd av en personbil bakifrån som hade dubbfritt. Har alltid kört dubbfritt innan, men av snålhet lät jag dubbdäcken som satt på vid bilköpet sitta kvar. Nu har jag tänkt om.
Sen det här att det bullrar? hur mycket låter dagens bilar mot de som trafikerade vägarna för 20 år sedan då jag tog körkort? I vissa tester verkar det viktigare hur lite däcken låter jämfört med stoppsträckan.
Om vi sen pratar om kostanden för slitage av vägarna så betalar vi in skatt med råge till det, det mesta rinner ut i resterande statliga finanser. Och för att jämföra med något annat: rökning och alkohol kostar oss mellan 95 och 100 miljarder kronor om året i brott och följdsjukdommar. Rökningen dödar varje år ca. 6500-7000 personer i sverige. Samma siffror för alkoholen.
30-40 dör enligt en studie av dubbdäckspartiklar i stockholm varje år enligt en studie. Hur många liv räddar dubbdäcken? ingen som vet, jag vet bara mitt "fall". Men att sätta åt något som har med säkerhet och bilism att göra känns bakvänt. Det hade varit mer relevant att diskutera om man skulle totalförbjuda tobak och alkohol(för hur många liv räddas av det varje år jämfört med hur många som dör?) Men det är en ickefråga eftersom vi så gärna vill röka/snusa och supa i sverige.(eller dricka måttligt som alla naturligtvis gör).
Just nu pågår faktiskt en annan debatt i sverige, den om bussar med skolbarn ska ha dubbdäck eller inte. ifall att. För att det skett tragiska dödsolyckor. Ska vi snacka partiklar med föräldrarna till de barnen?
Gör något åt trafiken i städerna istället, ta bort den. Sätt in spårvagnar tex. Gör ett helhetsgrepp och sluta angripa säkerhetsfrämjande åtgärder som dubbdäck.

#11a • Uppdaterat: 2012-10-30 17:27
Rustan Werling

Klockrent bilisten!

Sunt förnuft och en historia från verkligheten. Tyvärr lär den inte passa in i AL:s datasimuleringar.

#11b • Uppdaterat: 2012-10-30 19:20
Rustan Werling

Men snälla Al, jag har hela tiden påstått att Polisen inte rapporterar däckstyp vid olyckor och då har du hävdat motsatsen och hänvisar till Strada. Och när man tittar på vad Polisen rapporterar och vad som finns att hämta hos Strada så finns inte däckstyp med.

Då väljer du återigen att återgå till urvalsundersökningar.

Du svingar vilt med rapporter till höger och vänster men verkar ha lite svårt att sortera.

#11c • Uppdaterat: 2012-10-30 19:28
Rustan Werling

För övrigt tycker jag att det är bara en riktigt, riktigt cynisk människa som ställer kostnaden för extra vägunderhåll mot kostnaden vad ett liv på en 4-åring kostar.

I AL:s värld är vägunderhållet viktigare än att "bilisten" räddade livet på en 4-åring.

Det säger det mesta tycker jag

#11d • Uppdaterat: 2012-10-30 19:31
Rustan Werling

Först skriver Al att polisen visst rapporterar vilken däckstyp bilen har vid olyckor. När jag sedan påpekar att detta inte görs i Strada så faller AL till föga och erkänner att det inte är en variabel i Strada.

Men detta kom alltså AL på EFTER jag länkade till Strada.

En ren efterhandskonstruktion alltså.

#11e • Uppdaterat: 2012-10-30 19:57
Rustan Werling

8:02 skriver jag att anledningen till att man inte kan avläsa stora skillnader i olyckstatisken är för att polisen inte rapporterar däckstyp vid olyckor. Hade man gjort detta att man via Strada haft en komplett databank att analysera.

Som svar på detta skriver AL kl 11:37

"Rustan har uppenbarligen inte läst någon eller några av de studier jag hänvisar till. Tydligen har han inte ens läst sina egna i ämnet. För hade han gjort det skulle han lyckats utläsa att undersökningarna mäter just olycksfrekvens baserat på däcktyp - som därmed är kartlagd."

Det är mot bakgrund av den ordväxlingen som jag tyder det som att du påstår att det visst samlas in uppgifter om däckstyp vid olyckor. Något som alltså inte görs då det är polisen som dokumenterar olyckor i Sverige.

För inte kan du väl på fullaste allvar hävda att undersökningen från slutet av 90-talet i 4 norska storstäder ger en samlad och korrekt bild av olycksstatistiken?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.