Nästa artikel
Volvo S90 – en första illustration
Nyheter

Volvo S90 – en första illustration

Publicerad 18 september 2012 (uppdaterad 19 september 2012)
Tyskarna lär snart få konkurrens i form av en ny lyxbil från Volvo. Modellen ska lanseras som sedan och kombi med en rad nya drivlinor.

Den ska vara klar om drygt tre år och är tänkt som en utmanare i klassen där Audi A6, BMW5-serien och Mercedes E-klass för närvarande regerar tämligen ostörda.

Volvos nya prestigebil S90 är framtagen för att bredda den svensk-kinesiska tillverkarens modellprogram uppåt och karosslinjerna är delvis hämtade från de uppmärksammade designstudierna Universe och Concept You.

Sedanmodellen S90 är först ut, men den kommer tämligen omgående att följas av en kombiversion som får beteckningen V90. Skåpvagnen blir, precis som V60, en sportkombi med mer betoning på livsstil än praktisk användbarhet.

Tekniskt bygger den nya 485 cm långa lyx-Volvon på samma arkitektur som nästa generation av den stora suv-modellen XC90, som är planerad att lanseras någon gång under 2014.

En rad nya, tekniskt mycket intressanta drivlinor finns till  den kommande S/V90-modellen. Alla med fokus på bränsleekonomi och miljöegenskaper.

Effekten i den nya serien förbränningsmotorer varierar från 100 till 300 hk. Men samtliga kan kombineras med någon form av eldrift, som ökar prestandan och samtidigt är gynnsam för förbrukningen. Även fyrhjulsdrivna plug in-hydbrider planeras och de är tänkta att kunna rulla minst fem mil på ren eldrift.

Diskutera: Vad tycker du om illustrationen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11f • Uppdaterat: 2012-09-22 22:29
Audi A5 SB

Är det svårt, Shogun? Mellanslag krävs efter komma och punkt. Funkar inte hos dig? Obildbar?

#11g • Uppdaterat: 2012-09-22 22:54
FLAC

Shogun, nämnde jag någon vid namn...? Delade bara med mig av lite kunskap i engelska språket...

#11h • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Här är artikeln leifer talade om:
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/industri-och-fordon/jacoby-jagar-pengar_7519752.svd

Intressant...

#11i • Uppdaterat: 2012-09-23 17:24
Roger Skagerström

Detaljerna avgör helt klart hur mycket pengar man kan ta för bilen. Kommer man bara över "tröskeln" från smäck till att majoriteten gillar det de ser och känner, så är det detaljerna som avgör. Grundläggande kvalitet uppfyller redan de allra flesta tillverkarna.

Om man nu ska köpa en bil i 3-400 000kr-klassen där Volvo ligger om man ska ha nåt utöver basmodellen, så vill man ju inte ha en bil med smäckiga reglage tex. I den nivå de låg "förr", dvs i samma segment som Ford, Honda, Mazda, VW osv ligger i idag, så kan man ofta stå ut med att allt inte känns "top notch". Men betalar man mer än medelbilen i samma storlek, utan att få något konkrekt extra, så är det ju finnish och detaljkvalitet som ska motivera kunden att betala "det lilla extra". Annars kan man ju lika gärna köpa en billigare bil. Eller lägga på lite extra och köpa en BMW, Merca eller Lexus. Lite av dilemmat när man varit fast i ett "mellanläge" som Volvo varit ett tag nu, tillsammans med VW. Skillnanden är väl att VW inte har någon större ambition att klättra på premiumstegen, då den innom VAG-koncernen redan är fullpetad från första pinne till taknocken. Finns inget utrymme för dom att göra annat än att hålla sin position.

#11j • Uppdaterat: 2012-09-23 17:57
Hackenbush

Så Volvo tror verkligen att man skall sälja mer bilar om man når premium kvalitet? Om man säljer för lite bilar när man säljer till "vanligt folk" som är den stora massan blir det väl knappast lättare att sälja fler om man tar ut premium priser.

#11k • Uppdaterat: 2012-09-23 18:03
Roger Skagerström

I Kina är det väl premium eller ultrabudget som gäller känns det som. De fattiga har inte råd med annat än bilar i Tata Nano-klassen (om de nu skulle har råd med någon bil alls) och för övriga så är bilen en statussymbol. Kan tänka mig att det är lite som USA på 50-talet. Men lite mer sansat kanske... Att bli fullvärdig medlem i premiumligan öppnar nog en del dörrar.

Och, jag vet inte om det var förra året eller vad det var, men rätt nyligen var BMW 3-serie Englands (Storbrittaniens?) mest sålda bil. Så receptet för volym är inte alltid solklart.

#11l • Uppdaterat: 2012-09-23 19:11
Audi A5 SB

Shogun, om du nu inte fattat att det krävs ett mellanslag efter ett kommatecken; kan vi kanske be dig skippa kommatecken ö.h.t?

F.ö. så är och förblir NG 9-5 en flopp. Historien har nämligen visat detta. Det tillverkas inga sådana automobiler längre. Darwin, du vet...

#11m • Uppdaterat: 2012-09-23 21:12
Audi A5 SB

Shogun; du köpte ingen 9-5. Inte jag heller. Ingen annan jag känner heller. Ingen i mitt närområde heller.

#11n • Uppdaterat: 2012-09-23 22:18
Audi A5 SB

Jag är långt ifrån ofelbar. Men om någon hävdar att 9-5 inte var en flopp, och samtidigt hävdar att Phaeton var just det......

Så, vad var kriteriet för att Phaeton var och är en flopp? Kan det möjligtvis vara EXAKT det samma som för 9-5? Tänk efter NOGA nu, Shogun.

Glasmanufaktur får nu en intressant aspekt. Kasta sten.... typ. Loooooser?

#11o • Uppdaterat: 2012-09-23 22:34
Audi A5 SB

Ett förtydligande, jag anser inte Phaeton vara en flopp. En synnerligen kompetent bil, som möjligen lider av att vara "VW-märkt".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.