Nästa artikel
Toyota störst under första halvåret
Nyheter

Toyota störst under första halvåret

Publicerad 26 juli 2012 (uppdaterad 27 juli 2012)
Toyota har återhämtat sig efter 2011 års naturkatastrofer och tagit tillbaka titeln som världens största biltillverkare.

Det japanska företaget sålde 4,97 miljoner fordon under årets första sex månader, det är 34 procent mer jämfört med samma period i fjol. Utöver huvudmärket omfattar försäljningen även enheterna Lexus, Scion, Hino och Daihatsu.

Under samma period sålde General Motors 4,67 miljoner bilar (+2,9 %) och Volkswagen 4,45 miljoner bilar (+8,9 %), enligt egna uppgifter. Försäljningssiffrorna innebär att Toyota återigen kan tituleras världens största biltillverkare.
 
Samma titel bars av General Motors i 77 år innan den Detroitbaserade bilkoncernen fick se sig omkörd av Toyota år 2008. Vid den här tiden led General Motors av stora ekonomiska bekymmer och den amerikanska bilindustrin stod inför ett stålbad.

Toyota behöll förstaplatsen till och med 2010, trots att företaget tvingades återkalla miljontals fordon i USA. Året därpå blev däremot ett mardrömsår.

Först drabbades Japan av en kraftig jordbävning. Den efterföljande tsunamin slog mot landets östra kust och flera av Toyotas anläggningar. Samma år inträffade en svår översvämning i Thailand och Toyota tvingades till uppehåll i flera fabriker.
 
Men nu har företaget återhämtat sig och gjort det med råge. Redan under årets första kvartal hade Toyota kört om både fjolårsettan General Motors och andraplacerade Volkswagen.

Diskutera: Vilken biltillverkare är störst om fem år?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2012-07-30 14:24
Roger Skagerström

Mazdan var en Mazda6 2,5 Sportsedan från 2008, som jag köpte ny, avyttrades i Juni i år efter lite under 8000 mil.

BMW'n är en 325i sedan från 2009 (E90 facelift) som gått 3600 mil, en ägare innan mig. Medelålders/äldre herre från Sollentuna tydligen.

#w • Uppdaterat: 2012-07-30 16:32
Kevin Carlsson

Jag har nu åter igen fått gå in och redigera inlägg. Jag måste än en gång be er att lugna ner er och ändra tonen i era inlägg. Förutsättningen för en bra debatt är ett hållbart debattklimat.

Med vänliga hälsningar
Kevin Carlsson, tillförordnad webbredaktör, Vi Bilägare

#x • Uppdaterat: 2012-07-30 16:37
Leif Larsson (ej verifierad)

Kevin Carlsson, enligt din profil är du 22 år. Starkt att ta vuxna män i örat och tillrättavisa dem. Men varför har du skrivit så lite om dig på din presentation? Kom igen nu, vad har du för bil m. m

#y • Uppdaterat: 2012-07-30 16:41
raks

Jag förstår precis vad Kapten menar med "retas", i vart/varannat stycke så kommer det en avslutande gliring - enbart i provocerande syfte och helt onödigt.

Jag tror själv på att VW kommer bli störst om 5 år, deras nuvande position tillväxtmarknader som Kina kommer vara avgörande.

#z • Uppdaterat: 2012-07-30 22:23
rac

det är väl du jes som inte har råd med Merca om ditt resonemang stämmer!!
Synd om dig som tydligen inte har råd med det o tydligen vill ha en!!!

#110 • Uppdaterat: 2012-07-31 00:07
Roger Skagerström

Klart det inte är samma folk som köper Mercedes som köper Toyota (om man inte räknar Lexus som en Toyota, vilken man kanske borde ibland).

Poängen här är väl att det är ganska pinsamt för Merca, Audi och BMW (och Jaguar samt Land Rover med för den delen) att det finns betydligt billigare bilar som har bättre funktionskvalitet. Att VW ligger bättre till än Audi är ju skamligt egentligen. Egentligen borde de ha exakt samma betyg då de kommer från samma koncern, som säkerligen delar både komponenter och inköpskanaler, men även allmänna kvalitetspolicys. Men här är bilen som kostar 50 till 200% mer den sämre. Den som köper en Audi A4 för 500 000 SKA få en bättre bil kvalitetsmässigt än den som köper en Passat för 300 000. Lite ligger troligen i att Audi gör mer avancerade bilar. Toyota ligger ju faktiskt före Lexus, men med en 1%. Skiljer 3% mellan VW och Audi.

Skillnaden är dock att Toyota och Lexus ligger på andra och tredjeplats. VW och Audi LÅNGT ner.

Det mest pinsamma är väl egentligen Chrysler. Ett märke helt utan avancerade bilar. Gamla plattformar som är nerärvda och väl beprövade. ÄNDÅ ligger de i botten. Samma sak med Jeep. Stenåldersteknik som ändå fallerar. Tyskarna har iallafall avancerade lösningar som kan ställa till det.

#111 • Uppdaterat: 2012-07-31 09:33
rac

Ja o att skoda faktiskt tydligen är bäst inom VW-gruppen Roger!! Då blir ju prisskillnaden ändå högre än mellan vw-audi!!
Underligt att vw kan hålla på att tillverka i stort sett samma bilar under 4 olika varumärken på samma marknad !! Antagligen går väl det för att de flesta inte är medvetna om att de köper i stort sätt samma bil oavsett varumärke.

#112 • Uppdaterat: 2012-07-31 09:50
Förstikön (ej verifierad)

@Uno och övriga: Sorry för de inlägg som gjordes i mitt namn i går. Jag hade ett par vänner på besök som roade sig på min och er bekostnad. Jag har gått igenom tråden och raderat allt som inte är mina egna inlägg.

#113 • Uppdaterat: 2012-08-01 14:13
Thommys

leifer, "Och hur mycket "kön" och "roligt" är en framhjulsdriven Mercedes B-klass på 110 hästar? Vilket "habegär" väcker den?"

Ett rätt stort habegär. En bil behöver inte har många hästar för att vara till behag för en ägare. 109 hk räcker fint. Speciellt när de levereras på detta sätt som denna dieselmotor gör. Den är inte slö utan rätt rapp och går silkes lent. Framhjulsdriftens nackdelar märker man inte av. Jag är själv förvånad över hur neutralt och alert den beter sig på vägen. Riktigt rolig att köra. Jag tar mig gärna en extra sväng. Man får vad man betalar för helt enkelt.

Bilen har attityd och är långt ifrån någon könlös trist asiat. Jag har kört en hel del Toyota och jag säger bara, -Urk! Man är glad när man är framme och får kliva ur den. I Mercan sitter man kvar en stund istället och sluter ögonen och säger. -Mmmm...och ler lite för sig själv.

#114 • Uppdaterat: 2012-08-02 21:37
Roger Skagerström

Asiat är inte lika med Toyota ;)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.