Nästa artikel
Dödlig motorcykeljakt granskas igen
Nyheter

Dödlig motorcykeljakt granskas igen

Publicerad 17 april 2012 (uppdaterad 18 april 2012)
Den 20 juli 2011 avled en man efter att han med motorcykel kört ifrån polisen i Stockholm. Här är videon som filmades från polisbilen.

 


TV4:s Kalla Fakta kommer att granska polisens agerande i programmet som sänds på onsdag klockan 21:30.

Den 22-årige mannen buskörde med motorcykel i Stockholm med en 17-årig kvinna som passagerare. En civil polisbil körde efter motorcykeln i farter över 200 kilometer i timmen innan motorcykeln körde ifrån den. Händelseförloppet slutade med att mannen avled efter att ha kört in i en bom. Den kvinnliga passageraren överlevde med skrubbsår och svullnader och fick sy tjugo stygn på hakan.

Polisen ansågs ha agerat rätt i situationen och friades i en intern utredning.

Nu har materialet som filmades av polisen kommit ut. Här kan du se den över en timme långa videon.

Diskutera: Vad tycker du om videon och polisens agerande?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#13n • Uppdaterat: 2012-04-23 21:43
KaptenOberkommando

Simon skriver: "@ Kapten, du behöver inte göra dig löjlig, jag vet mycket väl vad som gäller för ett gripande, men jag har helldre en kille som kör fort på en mc

Än en kille som kör vansinnigt fort på mc för att undkomma polisen och minst 8 - 10 polisbilar som kör nästan lika fort bland vanliga civila oskyldiga människor....."

Snälla Simon, precis i filmens början har du en kille som kör just så där vansinnigt fort på MC - UTAN att vara jagad ... Det var alltså INTE frågan om en kille som "hellre kör fort" utan om en kille som körde just så där vansinnigt fort helt på eget initiativ. Vi kan lugnt utgå från att han hade kört så där vansinnigt fort också tidigare och dessutom tänkte fortsätta att göra det. Klarnar det?

Dessutom förvånar du än en gång, Simon. Förut verkade du inte veta vad som gällde för ett gripande eftersom du pratade om att "spana". Då verkade det som att man skulle spana sig fram till honom och sedan "göra något". Nu börjar det gå upp för dig att detta inte fungerar, utan killen måste tas på bar gärning. Helt plötsligt tycker du att det är självklart ... Hmmm, hur många hänger med?

Alltså är vi där vi måste vara: Polisen MÅSTE sätta efter honom. Allt annat ger absurt tokiga signaler till brottslingar och kriminella. Tänk er själva: "Grabbar, nu kör vi vansinnigt fort enligt definitionen presenterad av Simon på ViBilägare för då får polisen inte haka på". God natt.

Snart hamnar den artikeln utanför "startsidan" och jag har som praxis att inte vare sig läsa eller kommentera artiklar som faller utanför startsidan. När det sker kommer jag inte in igen. För övrigt håller jag med Juan Verano: Det är ingen idé att försöka förklara mer. Simon vill inte förstå.

#13o • Uppdaterat: 2012-04-24 00:35
Simon no1

@ Kaptenen, det handlar inte om att inte vilja förstå, det handlar om att rädda liv och killen på hojjen hadde skjuts så han körde inte vansinnigt fort från början, poliserna själva tror 200 vilket är 45 km/t saktare än de själva kör senare.... Men när det går upp för honom att han är jagad så kör han våldsamt fort...

Eftersom jag själv kört hoj från 16 år så vet jag att du inte åker några längre sträckor i så hög fart så då kan man ju ställa sig frågan varför han gjorde det...? Svaret är att han precis passerat en laserkontroll och bestämt sig för att inte stanna.....

Vag det gäller att spana och gripa så har jag redan förklarat hur de kan gå till väga men du vill inte tänka längre än att det ända som finns är att riskera andra människors liv genom att jaga i svindlande hastigheter och som du och andra här hoppas att han kör ihjäl sig.....

En fråga för det verkar som att vi måste ner på lekisnivå för att du ska förstå, om polisen spanar och får besked om var killen bor och att han inte har körkort... Vad tror du då att de kan göra...????

Har du den minsta lilla fantasi så borde du komma fram till att han både måste köra hojen hem och därifrån, så fort han kommer hem körandes på sin hoj och kliver av så kan de gripa honom för olovlig körning, precis som de gör i andra fall i en helt vanlig kontroll, det hadde du inte tänkt på va...?????

Så jag hoppas att du kanske har förstått vad det innebär att polisen tar någon via span nu så jag slipper förklara det ändå mer ingående....!

#13p • Uppdaterat: 2012-04-24 03:06
Roy J

Simon, Simon... vad var det du inte begrep i våra samlade argument?
Jag och andra har försökt att förklara att polisen inte alls kan vänta utanför någons hem för att där gripa vederbörande. I de flesta fall vet de inte vems bågen är och ännu mindre vem som kör den - och definitivt inte i det här fallet! "det hadde du inte tänkt på va...?????"

Det här har förklarats flera gånger, nu senast av Juan, som visserligen talar i egen sak men å andra sidan har direkt erfarenhet och argumenterar bra. Annars har Kapten gjort en bra sammanfattning kl 18:06. (Höll på att ange sidnummer men det går ju inte med den bakvända sorteringsordningen, eftersom inläggen byter sida hela tiden.)

Låt mig dock dra det hela än en gång - sen ger jag upp:
Mc:n måste identifieras. I det här fallet finns inga registreringsskyltar och inga speciella kännetecken - i synnerhet inte rakt bakifrån.
Föraren (inte ägaren) måste definitivt identifieras, vilket är totalt omöjligt utan att stoppa maskinen just där och då!
Det räcker alltså inte med att stopa mc:n (hur de nu ska veta att det är just den) vid ett senare tillfälle och påstå att det är samma förare som sitter på maskinen som tidigare gjort ett lagbrott.
Vad är det som är så omöjligt att förstå?

I de fall man griper någon utanför eller i hemmet, så finns det sedan tidigare en mycket klar koppling till ett brott. Antingen vill man ta in personen för förhör eller gripa denne. Det kan också finnas skälig misstanke om t ex stöld, häleri, olaga vapeninnehav eller innehav av pornografiska barnvideor vilket föranleder en husrannsakan.
Om det hela föregås av spaning, så är det för att försöka säkra bevis, att på plats åtminstone konstatera starka misstankar på grov brottslig handling. Naturligtvis måste det redan tidigare finnas starka misstankar mot personen - man spanar ju knappast påp måfå.

OM polisen i det här fallet skulle kunna gripa mc-föraren hemma, så måste de ha fastslagit alldeles säkert vem det är som kör mc:n vid brottstillfällena - och det kan inte göras med mindre än att han stoppas!

Puh!

Det är definitivt inte bra att någon kör i närmare 250 på vanliga vägar, i synnerhet inte bland andra trafikanter. Kör man dessutom som en vettvilling så måste man stoppas! Vilket är polisens uppgift.

Polisen är sanktionerad av staten att överträda trafikbestämmelser. Just därför har de speciell utbildning (som kunde vara bättre) och speciella fordon utrustade med sirener och blåljus. Övriga trafikanter måste lämna fri väg när så påkallas.
När sirener och blåljus märks så förstår alla att det är något angeläget på gång, skärper sin uppmärksamhet och håller undan. Det är alltså på inget vis jämförbart med när en vanlig bilist kommer blåsande.

I det här fallet framfördes polisbilen behärskat och, med tanke på farten, förvånansvärt mjukt.
Det här var så långt ifrån en amerikansk actionrulle man kan komma beträffande polisjakter.
De följde förvisso efter mc:n, men prejade inte andra bilister av vägen, nafsade inte mc:n i bakhjulet och försökte inte heller att stoppa mc:n med hjälp av bilen. Det förekom helt enkelt inga halsbrytande våldsamheter.
Våldsamheterna lyckades mc-föraren med alldeles själv.
När det konstaterats att polishelikoptern fått kontakt med rätt mc så slog polisbilen av på takten.

Det är så gott som alltid beklagansvärt när någon dör, men individen har faktiskt ett eget ansvar. Bryter man mot lagen så får man faktiskt vara beredd på att polisen ingriper.

Sammanfattningsvis:
Jag är ingen förespråkare för trafiköverträdelser (vilket alla vet som läst mina tidigare inlägg i andra spalter). Därför vill jag att polisen ingriper ännu oftare, främst fokuserad på trafikbeteende av alla de slag. Ibland tvingas de till kraftigare åtgärder än normalt, beroende på förövaren.
Man kan i efterhand tycka både det ena och det andra, men det gagnar ingne.

#13q • Uppdaterat: 2012-04-24 08:22
KaptenOberkommando

Simon, du tror verkligen på allvar att du är slagfärdig, va?

Mitt sista inlägg.

Simon skriver: "En fråga för det verkar som att vi måste ner på lekisnivå för att du ska förstå, om polisen spanar och får besked om var killen bor och att han inte har körkort... Vad tror du då att de kan göra...????" / Initialt kan man inte göra mycket. "Jaha, han har motorcykel och här bor han." Allt det som han ställde till med på filmen kommer han undan.

"Har du den minsta lilla fantasi så borde du komma fram till att han både måste köra hojen hem och därifrån, så fort han kommer hem körandes på sin hoj och kliver av så kan de gripa honom för olovlig körning, precis som de gör i andra fall i en helt vanlig kontroll, det hadde du inte tänkt på va...?????" / Nu blir det riktigt pinsamt, Simon. Allt detta bygger på att polisen vet var killen bor och att han har bågen hemma. Han kan lika gärna ha bågen någon annanstans och tar sig hem till hemmet på ett högst lagligt sätt. Men det värsta av allt med ditt resonemang är - om han nu på oddset 1 på 1 000 000 kan hittas hemma och lämnar hemmet/kommer hem på bågen - att han - precis som du skriver - kan haffas för olovlig körning. Men resten då? Grov hastighetsöverträdelse, framkallade av fara för annan, körning mot rödljus, omkörning på fel sida, undlåtande att stanna på polissignaler, grov vårdslöshet etc? Allt det som sker på filmen, ska han bara få slippa undan allt detta? Svaret är givetvis NEJ. Det ÄR OCH FÖRBLIR polisens uppgift att agera omgående. Eller vill du verkligen att brottslingar och kriminella bara skall få köra iväg och med stor säkerhet klara sig undan rättvisan?

Killens MC saknade regskylt. Ingen kunde identifiera honom. Sannolikheten att hitta honom senare genom "spaning" var obefintlig. Alla grova lagbrott han begick på filmen kan han lagföras för endast om han grips på bar gärninng. Varför, Simon, vill du ge killen fri lejd från både plats och lag? Så att han skall kunna fortsätta sina adrenalinkörningar och skratta åt polisen? Och hur skulle det ha blivit om killen eller tjejen hade vänt sig om och börjat skjuta mitt i trafiken mot polisbilen med en 44:a i vad som hade blivit ett regelrätt mordförsök? Skulle polisen ha låtit killen och tjejen få slippa undan då med eller hade det förändrat något för dig?

Simon, du förstår ju ändå (eller?). I ett rättssamhälle måste lagen upprätthållas och för att killen skall kunna lagföras måste han stoppas på ort och ställe. Att hitta honom senare gör att han går fri från det som han gör sig skyldig till på filmen. Det är så enkelt allt det här. Varför tjatar du emot? Kom du in fel och fortsatte på fel väg på grund av någon intern, tillfällig härdsmälta?

Roy, varför håller vi på?

#13r • Uppdaterat: 2012-04-24 09:39
Gunnar 44

Tack Kapten och likasinnade. Det här är inget annat än mediadrev från en klick journalister som inte tycker att trafiklagar är viktiga. Dessvärre har dagens poliser på fältet inga chefer som ställer upp för sin personal. De har dessutom inte heller någon erfarenhet av trafikövervakning. Jag misstänker att de chefer som har direkt befälsföring, har innre tjänst. Att ett vakthavande befäl i innre tjänst, som dessutomj inte jobbat som trafikpolis ska bestämma om huruvida förföljande av misstänkt ska avbrytas är ju befängt. Detta .regelverk är inget annat än ett resultat av en svag polisledning Dessutom har inte cheferna prioriterat något annat än nykterhetskontroller, vilket i och för sig är bra. Det är bara det att dessa kontroller går mer ut på att .få bra statistikmängd. Alltså blir det mera tid för statistik, än för kontroller av fartdårar

#13s • Uppdaterat: 2012-04-24 09:40
Simon no1

@ Roy J, det märks att du inte sett filmen, "nafsade inte i bakhjulet" kolla en gång till, "PI det här fallet framfördes polisbilen behärskat" återigen är det samma film vi pratar om...????? 235 km/t på en 70 väg är det behärskat..???

Med den referensen inser jag att du är omöjlig att debattera med, du har redan bestämt dig, tur att det finns andra som vågar reagera och ifrågasätta polisen.....

Det finns mycket i filmen som är direkt avslöjande, men vill man inte se så kan man välja att blunda, frågan är om det är ett samhälle vi vill ha....????

Du och Kaptenen anser att man till punkt och pricka måste lagföra varje lagbrott, det är en utopi och lika trovärdigt som nollvisionen....

Sen kan jag inte låta bli att smila åt din trångsynthet, "Tänk om killen har motorcykeln nån annan stans" ja tänk..... Jag tror att polisen klarar att följa efter både med bil eller till fots....:)

Konstigt att man enligt dig inte kan gripa någon utanför ett hem, är du på riktigt....? Jag vet att man kan gripa folk både utanför och till och med i ett hem.....:)

Du tror att haken är att mc:n måste identifieras, det är bara intressant om du ska sätta dit honom för just det brott de jagar honom för, men tar de honom när han kommer hem för att ställa hojen så är det väl ändå inte så svårt att identifiera hojjen, det hadde du tydligen inte tänkt på...:)

Om vi tar en knarklangare, en rånare, tror du att de alltid åker fast för brott som begåtts tidigare innan man fick reda på vem brottslingen är...????

Tror du det så kan jag berätta att så oftast inte är fallet, men när det gäller motorcyklen i filmen så ser ni det som en nödvändighet ..... Slappna av lite..:)

Eller ska vi komma överrens om att alla som blir tagna för fortkörning alltid ska böta för alla fortkörningar de gjort innan...? Hur ska det gå till...?

Ska iväg nu så hinner inte kika efter stavfel, så det får ni stå ut med...:) Ha en bra dag..!

#13t • Uppdaterat: 2012-04-24 09:49
Simon no1

@ Kapten, jag strävar inte efter att vara slagfärdig, jag strävar efter att förtroendet som redan är rekordlågt för polisen inte ska urvattnas helt, de ska vara tacksamma att de har några som litar blint på dom och som tror att de är ofelbara......

Så är dock inte verkligheten, restan av dina funderingar får du nog svar på om du läser mitt svar till Roy J

#13u • Uppdaterat: 2012-04-24 09:52
Gunnar 44

Simon, du tycks inte känna till regelverket när det gäller lagföring av brott imot trafiklagarna. Hur ska en polis kunna vittna mot en mc förare som i det härfallet om polisen åker hem till vederbörande och väntar. Det enda brottet blir väl då att han kört utan regskylt som han kan ,fällas för. och kanske i förekommande fall olovlig körning. Han kan ju säga att han lånat ut mc n till en för honom okänd, när det gäller övriga trafikförseelser. Och du, var så säker att han går fri vid en ev rättegång. Mc n var ju dessutom oskyltad och då kan man väl misstänka att mc n används för grövre brottslighet som rån etc.

#13v • Uppdaterat: 2012-04-24 10:01
Simon no1

@ Gunnar 44 du har tydligen inte heller satt dig in i ärendet, han har inget körkort och kommer därmed att bli fälld för olovlig körning, upprepas det blir det grov olovlig körning så nog kunde de ha lagfört honom.....

Att han körde oskyltad handlar säkert om att han inte vill att polisen ska hitta honom så lätt.....

#13w • Uppdaterat: 2012-04-24 10:02
KaptenOberkommando

Roy, Gunnar med flera, nu skiter vi i Simon. Använd tiden till något bättre. Tack för mig i det ärendet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.